3 κρίσιμα λάθη που κάνετε σχετικά με την εταιρική σας ιστοσελίδα

Ένα αληθινό γεγονός που ίσως σας ξενίσει, είναι πως περίπου μια στις δυο μικρές επιχειρήσεις δεν διαθέτει τη δική του εταιρική ιστοσελίδα. Αυτό δεν θα προκαλούσε έκπληξη πριν μια δεκαετία, όμως στο σύγχρονο ιδιαίτερα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι σίγουρα κάτι παράξενο και μάλλον σχετικά ακατανόητο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, έχει ήδη κάνει τουλάχιστον μια φορά online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό μάλιστα αγοράζει από το διαδίκτυο σε τακτική βάση και είναι πλήρως εξοικειωμένο από τη διαδικασία, απολαμβάνοντας όλα όσα προσφέρει η σχετική εμπειρία.

Αν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και έχετε κατασκευάσει τη δική σας εταιρική ιστοσελίδα, είναι προφανές πως έχετε καταφέρει να αποκτήσετε ένα πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, σε σχέση μάλιστα συγκριτικά, με τους μισούς ανταγωνιστές σας στην αγορά. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σας, αυτούς που επίσης διεκδικούν κομμάτι τις πίτας στην αγορά και οι οποίοι επίσης διαθέτουν εταιρική ιστοσελίδα; Ειδικότερα σε ότι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ρόδινα σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό.

Κι αυτό, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών επιχειρήσεων, διαθέτει ιστοσελίδες που παραμένουν ελάχιστα αποτελεσματικές, σε σχέση με τις πραγματικές τους προοπτικές. Κάτι που επίσης ισχύει και έχει αποδειχθεί από σχετικές έρευνες και μελέτες, είναι πως οι ιδιοκτήτες των περισσότερων μικρών επιχειρήσεων υποπίπτουν στα ίδια ακριβώς κρίσιμα λάθη, σε σχέση με τις ιστοσελίδες τους, αυτό-σαμποτάροντας ουσιαστικά τις πιθανότητες για επιτυχημένη διαδικτυακή παρουσία της εταιρίας τους. Ας δούμε ποια είναι τα συνηθέστερα από αυτά τα κρίσιμα λάθη:

Δεν καλούν σε δράση

Ας υποθέσουμε πως διαθέτετε μια εταιρική ιστοσελίδα και ένας υποψήφιος πελάτης… επισκέπτεται την αρχική σελίδα του ιστοτόπου σας. Υπάρχει ενσωματωμένος εκεί κάποιος τρόπος αλληλεπίδρασης, ώστε αυτός ο υποψήφιος πελάτης να κάνει την ενέργεια  που η επιχείρησή σας θέλει να πραγματοποιήσει;

Πολλές ιστοσελίδες μικρών επιχειρήσεων δεν καταφέρνουν να δώσουν αυτή την επιλογή και τη διέξοδο στους επισκέπτες τους. Φαίνεται να παραμένουν ευχαριστημένες να αφήνουν απλά τους επισκέπτες να περιηγούνται για λίγο άσκοπα στις σελίδες, μέχρι νομοτελειακά σύντομα να τις εγκαταλείψουν, με τις πιθανότητες φυσικά να επιστρέψουν στην ιστοσελίδα να ελαχιστοποιούνται και ουσιαστικά να εξαλείφονται. Τα δυο τρίτα των μικρών επιχειρήσεων κάνουν αυτό ακριβώς το λάθος.

Παρά το γεγονός πως είναι προφανές, ότι πρέπει να επιτρέψετε στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να μάθουν τι ακριβώς θέλετε να κάνουν, από τη στιγμή που βρίσκονται εκεί, οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν να το πραγματοποιήσουν. Κάθε μια από τις σελίδες που συνθέτουν τον ιστότοπό σας θα πρέπει να έχει έναν προκαθορισμένο σκοπό, να προκαλεί μια επιθυμητή αντίδραση από τους χρήστες.

Η κάθε σελίδα είναι αποφασιστικής σημασίας να παραμένει κατασκευασμένη και σχεδιασμένη, ώστε να μπορεί να εκμαιεύσει αυτήν ακριβώς την επιθυμητή αντίδραση από τον χρήστη. Αυτό όμως δεν θα συμβεί αν στις σελίδες σας, δεν υπάρχει το κατάλληλο κάλεσμα σε δράση για τους επισκέπτες και δεν έχετε τον τρόπο να τους ενημερώσετε για το τι κίνηση θέλετε να πραγματοποιήσουν σε κάθε σελίδα του ιστοτόπου σας.

Ασυμβατότητα για τις mobile συσκευές

Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερο φορητός και οι mobile συσκευές έχουν κατακλύσει την αγορά. Πριν λίγα μόλις χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θα είχε πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας μέσω κάποιου desktop ή laptop. Αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού με τη ραγδαία αύξηση της χρήσης mobile συσκευών όπως smartphones και tablets, οι μισοί σχεδόν επισκέπτες σας, θα περιηγηθούν στην ιστοσελίδα σας μέσω μια τέτοιας φορητής συσκευής.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την επιχείρησή σας. Κι αυτό γιατί ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας μπορεί να είναι επαρκής και άκρως αποτελεσματικός, όταν οι επισκέπτες της χρησιμοποιούν κάποιον υπολογιστή desktop ή laptop, αλλά να μην είναι ιδιαίτερα κατάλληλος, όταν οι χρήστες περιηγούνται στον ιστότοπο μέσω κάποιας mobile συσκευής.

Στην πραγματικότητα μόλις το 10% των ιστοσελίδων είναι πλήρως συμβατές για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Αν θεωρήσετε πως η ασυμβατότητα με τις mobile συσκευές, είναι ελάσσονος σημασίας και αφορά μονάχα ορισμένους από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η Google δίνει μεγάλη βάση στη συμβατότητα των ιστοσελίδων με τις mobile συσκευές και σε περίπτωση που η δική σας, δεν παρέχει αυτή τη συμβατότητα, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσετε πολλές θέσεις στην κατάταξη των αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, κάτι ιδιαίτερα επιζήμιο για την επιχείρησή σας.

Παραμελείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα social media είναι παντού το τελευταίο διάστημα και η ανάπτυξή τους είναι πραγματικά ραγδαία, με μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Τwitter και το Instagram να έχουν γίνει απίστευτα δημοφιλή, με εξαιρετικά γρήγορους και αυξανόμενους ρυθμούς. Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής marketing των εταιριών αποτελεί πλέον η παρουσία τους στα social media, με τα κονδύλια που δαπανώνται να αυξάνονται διαρκώς και τα brands να επιχειρούν να φτάσουν και να αλληλεπιδράσουν με το κοινό, χρησιμοποιώντας πρακτικές και τακτικές marketing στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και υπάρχει σχετική διαμάχη για το πόσο επιδραστικά είναι στην πραγματικότητα τα social media για το marketing των επιχειρήσεων, είναι αδιαμφισβήτητο πως η δυναμική και οι προοπτικές που προσφέρουν, είναι εξαιρετικά ισχυρές για να τις αγνοήσει κανείς. Παρόλα αυτά ένα ποσοστό που αγγίζει το 80% των μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν καν δημιουργήσει λογαριασμούς στα τόσο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό λάθος.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading