Αυξήστε την αποτελεσματικότητα του marketing μέσω των συνεργασιών

Αυξήστε την αποτελεσματικότητα του marketing μέσω των συνεργασιών

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, πιθανότατα είστε επιφορτισμένος συχνά με τα πάντα. Από τις πωλήσεις, τα οικονομικά, τη διαχείριση των εταιρικών λογαριασμών, της αποθήκης μέχρι ακόμα και το αποτελεσματικό marketing.

Η νούμερο ένα προτεραιότητα για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις είναι προφανώς η ανάπτυξη και το κλειδί για να τα καταφέρει κανείς στο σύγχρονο περιβάλλον είναι ένα ισχυρό, στιβαρό και αποτελεσματικό marketing.

Η πρόκληση όμως έρχεται από το γεγονός πως για τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι για αποτελεσματικό marketing.

Από τους σφιχτούς προϋπολογισμούς μέχρι τον ιδιαίτερα περιορισμένο χρόνο για τη δημιουργία και τη διαχείριση των προγραμμάτων marketing.

Ακόμα και με τον πιο καινοτόμο σχεδιασμό και εκτέλεση, ακόμα και ο πλέον πετυχημένος marketer δεν μπορεί να κάνει θαύματα έχοντας διαθέσιμο έναν πολύ σφιχτό προϋπολογισμό.

Για πολλές μικρές επιχειρήσεις λοιπόν, η σύναψη συνεργασιών με άλλες εταιρίες μπορεί να επεκτείνει δραματικά το πεδίο δράσης και να επηρεάσει σημαντικά τις προσπάθειές τους σε ότι αφορά το marketing.

Τι ακριβώς όμως συνιστά μια τέτοια συνεργασία για μια μικρή επιχείρηση;

 

Κοινό στόχευσης που είναι το ίδιο για τις δυο επιχειρήσεις ή κοινή αγορά δραστηριοποίησης

Είναι αποφασιστικής σημασίας να βρεθεί ένας συνεργάτης που παραμένει απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη δική σας επιχείρηση.

Συνήθως αυτό ξεκινά με ένα κοινό προφίλ των υποψήφιων και υπαρχόντων πελατών.

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη ταύτιση, όμως ουσιαστικά είναι σημαντικό να θέλετε αμφότεροι να φτάσετε στο ίδιο κοινό, είτε πρόκειται για το προφίλ των πελατών, είτε τη γεωγραφία και την τοποθεσία στόχευσης, ή κάποιον άλλο παράγοντα που πρέπει να μοιράζεστε με τον υποψήφιο συνεργάτη.

 

Συμπληρωματικές ή τουλάχιστον όχι ανταγωνιστικές μεταξύ τους προσφορές προϊόντων ή/και υπηρεσιών

Αυτό μπορεί να μοιάζει προφανές, όμως παραμένει σημαντικό αφού θέλετε να συνεργαστείτε με επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα και οι υπηρεσίες λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τα δικά σας.

Ορισμένες φορές ακόμα και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ενώνουν δυνάμεις για να πετύχουν  μεγάλη επέκταση, όμως ο κανόνας θέλει τη συνεργασία να γίνεται για προσκείμενα, συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προϊόντα.

 

Από απλές μέχρι σύνθετες καμπάνιες για αποτελεσματικό marketing

Η κλίμακα της συνεργασίας μπορεί να είναι από μια απλή, κοινά χρηματοδοτούμενη καμπάνια email, έως και μια πολύ σύνθετη που αφορά marketing σε πολλαπλά κανάλια και δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να ξεκινάτε από τα απλά βήματα και σταδιακά να χτίζετε τις περισσότερο σύνθετες καμπάνιες, οπότε προτείνεται να αρχίσετε με μετριοπάθεια και να ανοίξετε το επιχειρηματικό σας βήμα σταδιακά.

 

Προσφορές

Οι δυνατές προσφορές και προωθητικές ενέργειες αποτελούν τον πυρήνα κάθε πετυχημένης καμπάνιας.

Χωρίς τις δυνατές κι ελκυστικές προσφορές ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για μέτρια αποτελέσματα μιας καμπάνιας makering. Βεβαιωθείτε πως αμφότεροι οι συνεργάτες προσφέρουν κάτι που θα συναρπάσει και θα δελεάσει το κοινό.

Θέστε στόχους και συμφωνήστε για τις μετρήσεις. Είναι σημαντικό να βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος για τη συνεργασία, ειδικά σε ότι αφορά τον καθορισμό της επιτυχίας και πως αυτή πρόκειται να μετρηθεί.

Η διαφάνεια αποτελεί παράγοντα αποφασιστικής σημασίας σε τέτοιες καταστάσεις και συνεπώς αμφότερες οι πλευρές πρέπει να καταγράφουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα κάθε προγράμματος.

Για να λειτουργήσει καλά η συνεργασία πρέπει και οι δυο πλευρές να βιώσουν επιτυχή αποτελέσματα από τις καμπάνιες, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι συχνά δυνατόν να είναι απόλυτα ίδια.

Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση και οι δυο πλευρές να μείνουν ευχαριστημένες από την επιστροφή στην επένδυσή τους.

Καθορίστε τον προϋπολογισμό, τους ρόλους και τα καθήκοντα. Κάθε πετυχημένη συνεργασία έχει ξεκάθαρους ρόλους και καθήκοντα που συνδέονται με το project.

Είναι ουσιώδες να καθοριστεί ποια στοιχεία του προγράμματος θα διαχειρίζεται ο κάθε συνεργάτης.

Είναι σημαντικό να αναπτύξετε ως επιχείρηση την κουλτούρα των συνεργασιών.

Σταδιακά η εταιρία σας θα μπορέσει να πειραματιστεί με διαφορετικές και πολλαπλές συνεργασίες και να αναπτύξει την ικανότητα να ανακαλύπτει και να εφαρμόζει νέες και αποτελεσματικότερες συνεργασίες.

 

Διαβάστε χρήσιμες πληροφορίες και ανακαλύψτε το κατάλληλο πακέτο φιλοξενίας, είτε πρόκειται για shared hosting, είτε για dedicated server είτε για virtual machine.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

Please wait loading