Κατασκευή ιστοσελίδας. DIY ή web-designer; Υπέρ και κατά!

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα πολύ εύχρηστα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε να χτίσει την ιστοσελίδα του, ενώ υπάρχει πάντα η επιλογή της πρόσληψης κάποιου επαγγελματία web-designer για να υλοποιηθεί η κατασκευή του website. Στο παρακάτω κείμενο θα διαβάσετε πόσος χρόνος, τι τεχνικές γνώσεις και ικανότητες, αλλά και τι επίπεδα δαπανών στον προϋπολογισμό απαιτούνται για κάθε μία από τις διαθέσιμες επιλογές που έχει κανείς για να κατασκευάσει τη δική του ιστοσελίδα. Αντιλαμβανόμενοι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής, θα καταφέρετε να καταλήξετε στην καλύτερη λύση, κάτι που είναι βέβαια πάντα άμεση συνάρτηση των αναγκών της επιχείρησής σας, του διαθέσιμου προϋπολογισμού και της συνολικής στρατηγικής που έχετε χαράξει.

Αρχάριοι: DIY – Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες

Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα διαθέσιμων προγραμμάτων για την κατασκευή ιστοσελίδων, τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες σχετικές γνώσεις και την εμπειρία από αντίστοιχα διαδικτυακά εγχειρήματα. Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν προκατασκευασμένα πρότυπα και templates και σας βοηθούν να ξεκινήσετε άμεσα και εύκολα.

Μπορείτε να διαλέξετε templates που είναι προσχεδιασμένα και περιέχουν εικόνες και περιεχόμενο στοχευμένο στους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρίας σας στην αγορά και το μόνο που έχετε ουσιαστικά να κάνετε, είναι να αντικαταστήσετε ορισμένες φωτογραφίες με αυτές της προτίμησής σας, ώστε να παραμετροποιήσετε το τελικό αποτέλεσμα με τρόπο που να απαντά στις προσδοκίες και τις ανάγκες σας.

Η εισαγωγή των εικόνων, του κειμένου καθώς και οι τροποποιήσεις στη θέση που θα λαμβάνει κάθε αντίστοιχο μπλοκ στη χωροταξία της ιστοσελίδας σας, λειτουργεί αντίστοιχα με τα εξαιρετικά εύχρηστα και δημοφιλή Word και PowerPoint της Microsoft, στα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών διαθέτει τις στοιχειώδεις έστω γνώσεις. Χάρις σε αυτά τα εύχρηστα εργαλεία, πραγματικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει τη δική του ιστοσελίδα.

Υπέρ
* Δεν απαιτούνται τεχνικές γνώσεις και ικανότητες. Μπορείτε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα σας.
* Προσιτή τιμή, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και πενιχροί προϋπολογισμοί. Επιπρόσθετα μειώνεται το κόστος, αφού μπορείτε να επέμβετε και να κάνετε μόνοι σας οποιαδήποτε αλλαγή στην ιστοσελίδα σας.
* Συχνά περιλαμβάνεται και ολοκληρωμένη υπηρεσία φιλοξενίας της ιστοσελίδας (hosting)

Κατά
* Δεν υπάρχει η δυνατότητα για προηγμένη λειτουργικότητα, αφού αυτή περιορίζεται στον αριθμό των plugins που είναι διαθέσιμα στο αντίστοιχο πρόγραμμα κατασκευής της ιστοσελίδας. Περιορισμένες δυνατότητες και ελευθερία.

Ενδιάμεσοι χρήστες: DIY – Απαιτούνται ορισμένες τεχνικές ικανότητες

Μια από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για ανθρώπους που διαθέτουν βασικές διαδικτυακές γνώσεις και δεξιότητες είναι το open-source σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) της WordPress. Οι περισσότεροι χρήστες συνδέονται και χρησιμοποιούν το σύστημα της WordPress για τα προσωπικά τους blog, όμως έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαίτερα ισχυρή, εύχρηστη και αποτελεσματική εφαρμογή για την κατασκευή και τη διαχείριση οποιασδήποτε ιστοσελίδας, από καλλιτεχνικά portfolios μέχρι επαγγελματικούς ιστότοπους, που καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει.

Το γεγονός μάλιστα πως πρόκειται για open-source εφαρμογή, σημαίνει πως υπάρχουν χιλιάδες εθελοντές στην κοινότητα, οι οποίοι συνεχώς εξελίσσουν την πλατφόρμα, εντάσσουν χιλιάδες νέα plug-ins στο οπλοστάσιό της και μπορούν να σας βοηθήσουν να μεταμορφώσετε την ιστοσελίδα σας σε ό,τι κυριολεκτικά θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε. Το τεράστιο πλεονέκτημα της χρήσης της πλατφόρμας της WordPress είναι πως παρέχεται εντελώς δωρεάν και το μόνο για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, είναι να βρείτε μια ασφαλή και αξιόπιστη εταιρία για να φιλοξενηθεί η ιστοσελίδα σας, παρέχοντάς σας τις υπηρεσίες του hosting.

Υπέρ
* Έχετε πρόσβαση σε χιλιάδες σχεδιαστικές παραλλαγές, θέματα και plug-ins.
* Ενσωματωμένο σύστημα διαχείρησης περιεχομένου (CMS) και blog.
* Προσιτό για κάθε προϋπολογισμό. H πλατφόρμα της WordPress παρέχεται δωρεάν και απλά απαιτείται να πληρώσετε για υπηρεσίες hosting στον πάροχο της επιλογής σας.

Κατά
* To interface και η λειτουργικότητα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από όσους δεν διαθέτουν τις αντίστοιχες τεχνικές γνώσεις και ικανότητες.
* Η παραμετροποίηση των templates και των σχεδιαστικών θεμάτων απαιτεί κάποια στοιχειώδη έστω γνώση HTML ή/και CSS.

Πρόσληψη επαγγελματία web-designer

Δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που επιλέγουν κάποιον εξωτερικό συνεργάτη για την κατασκευή της ιστοσελίδας τους. Αν και αποτελεί μια σίγουρα περισσότερο δαπανηρή λύση από τις παραπάνω, σας γλιτώνει από τις εργατοώρες που θα επενδύατε, ενώ εξασφαλίζετε πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που επιθυμείτε, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.

Το κόστος μπορεί να κυμαίνεται από εκατό-διακόσια μέχρι και χιλιάδες ευρώ, όμως αυτό που επίσης είναι σημαντικό και πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται είναι η συντήρηση και η διαχείριση της ιστοσελίδας σας. Ορισμένοι επαγγελματίες αφού σχεδιάσουν και κατασκευάσουν την ιστοσελίδα σας, σας την παραδίδουν και στη συνέχεια εσείς παραμένετε υπεύθυνοι για τη συντήρηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναλαμβάνουν οι ίδιοι και το συγκεκριμένο κομμάτι, με το αντίστοιχο πάντα έξτρα κόστος.

Υπέρ
* Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που επιθυμείτε.
* Σε περίπτωση που αναθέσετε και τη συντήρηση σε εξωτερικό συνεργάτη γλιτώνετε πολύτιμο χρόνο για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τη συντήρηση της ιστοσελίδας σας.

Κατά
* Μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τις DIY λύσεις.
* Ανάλογα με το πως είναι κατασκευασμένη η ιστοσελίδα σας, είναι πιθανό να παραμένετε εξαρτημένοι από τον εξωτερικό συνεργάτη σας, για κάθε αλλαγή που θέλετε να υλοποιήσετε, ακόμα και για τις πιο μικρές και ασήμαντες.

 

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading