Τι είναι το HTTP/2 και πώς ενεργοποιείται στην φιλοξενία σας

Τι είναι το HTTP/2 και πώς ενεργοποιείται στην φιλοξενία σας

 

Το πρωτόκολλο HTTP (HyperText Transfer Protocol), είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των web servers και των φυλλομετρητών (browsers).

Η πρώτη τεκμηριωμένη έκδοση ήταν η έκδοση 0.9 το 1991.

Η έκδοση που χρησιμοποιείται από το 1997 μέχρι και σήμερα είναι η 1.1.

Τα πακέτα που μεταφέρονται μέσω του πρωτοκόλλου HTTP/1.1 είναι TCP πακέτα.

Το πρωτόκολλο HTTP/2.0 παρουσιάζει την πολυπλεξία (multiplexing).

Με την χρήση πολυπλεξίας, ουσιαστικά τα αιτήματα / πακέτα μεταφέρονται και επεξεργάζονται παράλληλα, συνεπώς, είναι αισθητά γρηγορότερη η λειτουργία του web server.

Επιπλέον, κατά τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας, η σύνδεση με τον web server παραμένει ανοιχτή, έως ότου αποσυνδεθούμε από την ιστοσελίδα (κλείσουμε το παράθυρο στον browser). Έτσι μειώνεται ο χρόνος των αιτημάτων προς τον web server, καθώς δεν δημιουργείται νέα σύνδεση (connection) προς τον web server.

Τέλος, με το πρωτόκολλο HTTP/2.0 υπάρχει η δυνατότητα συμπίεσης των headers της ιστοσελίδας με HPACK συμπίεση αντί για GZIP (είναι ασφαλέστερος τρόπος συμπίεσης) και η μεταφορά των δεδομένων είναι δυαδική (binary) αντί για κείμενο.

Το πρωτόκολλο HTTP/2.0 υποστηρίζεται από όλους τους γνωστούς browsers: Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, και Opera.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το HTTP/2.0 πρωτόκολλο, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται.

Όλες οι παραμετροποιήσεις αφορούν την εταιρία web hosting και τον server στον οποίο θα ενεργοποιηθεί το εν λόγω πρωτόκολλο:

1. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να έχει ενεργοποιημένο SSL certificate και να έχει ρυθμιστεί κατάλληλα από την πλευρά του προγραμματιστή ώστε να λειτουργεί σωστά.

2. Η έκδοση του Apache θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη της 2.4 και για Nginx μεγαλύτερη της 1.9.5.

3. Ο web server, θα πρέπει να έχει εγκατεστημένο το αντίστοιχο module στον Apache / Nginx που θα επιτρέπει την λειτουργία του με HTTP/2.0.

Για τον Apache, το module ονομάζεται mod_http2 και για τον Nginx ονομάζεται ngx_http_v2_module.

 

Περιεχόμενα

HTTP/2.0 & IpHost

Ως εταιρία web hosting, στην IpHost έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε όλα τα shared hosting πακέτα μας να προσφέρουν την δυνατότητα λειτουργίας με το πρωτόκολλο HTTP/2.0.

Το μόνο που απομένει από τον εκάστοτε πελάτη shared hosting, είναι η εγκατάσταση κάποιου SSL πιστοποιητικού (η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε από τον ίδιο είτε από την IpHost) και να ενημερώσει τον  προγραμματιστή, ώστε να ρυθμίσει την ιστοσελίδα να λειτουργεί με το https.

Έπειτα, με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα https://tools.keycdn.com/http2-test επιβεβαιώνεται ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί με HTTP/2.0.

Στις λύσεις φιλοξενίας VM (Virtual Server) ή dedicated server στην IpHost, εάν δεν είναι ενεργοποιημένη την υπηρεσία Server Management, ο πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με τον διαχειριστή (administrator) του server και να τον ενημερώσει για το πρωτόκολλο.

Για τα μηχανήματα με ενεργό το Server Management, οι ρυθμίσεις ενεργοποίησης του πραγματοποιούνται από το τεχνικό τμήμα της IpHost, δηλαδή εμάς.

Ωστόσο, η παραμετροποίηση της ιστοσελίδας προκειμένου να λειτουργεί με https παραμένει αρμοδιότητα του προγραμματιστή.

 

Please wait loading