Πως η μικρή σας επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από ένα CRM σύστημα

Πως η μικρή σας επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από ένα CRM σύστημα

Αν έχετε την εντύπωση πως το λογισμικό CRM  (Customer relationship management), ένα σύστημα δηλαδή διαχείρισης των πελατειακών σχέσεων είναι κάτι που αφορά μονάχα τις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τότε θα πρέπει να ξέρετε πως η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη.

Ραγδαία ανάπτυξη για το λογισμικό CRM

Μια πρόσφατη έρευνα από την Capterra,  αναφέρει πως το λογισμικό CRM είναι αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζει την ταχύτερη ανάπτυξη σε ότι αφορά τα επαγγελματικά προϊόντα λογισμικού στον κόσμο και έχει να προσφέρει πάρα πολλά πλεονεκτήματα τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο λογισμικό CRM για μικρές επιχειρήσεις και πώς μπορεί να βοηθήσει τη δική σας επιχείρηση να αναπτυχθεί και να επιτύχει στο σύγχρονο απαιτητικό περιβάλλον.

Αρχικά ίσως γνωρίσετε έκπληξη μαθαίνοντας πως οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν ουσιαστικά την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα CRM χρηστών σε παγκόσμια μάλιστα κλίμακα.

Κι αν μπορεί να θεωρείτε πως οι B2B επιχειρήσεις αποτελούν τους πιο συχνούς χρήστες τέτοιων συστημάτων, στην πραγματικότητα οι B2C είναι αυτές που χρησιμοποιούν περισσότερο τέτοιου τύπου λογισμικό: Ένα ποσοστό της τάξης του 60% αυτών των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί CRM εργαλεία.

Οι μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου συγκεκριμένα, αποτελούν τις επιχειρήσεις που είναι πιθανότερο να υλοποιήσουν ένα CRM σύστημα κι αυτό είναι κάτι εύλογο και απολύτως λογικό.

Λογισμικό CRM: Η σημασία του στο λιανικό εμπόριο

To λογισμικό CRM για το λιανεμπόριο μπορεί να δώσει στις εταιρίες τη δυνατότητα να καταγράφουν και να έχουν διαθέσιμες όλες τις αγορές που πραγματοποίησαν οι πελάτες στο παρελθόν, να προσφέρουν υποδείξεις για συμπληρωματικά προϊόντα και να βοηθήσουν για την κατάρτιση προγραμμάτων ανταμοιβής της αφοσίωσης των πελατών (loyalty rewards programs).

Προφανώς από το λογισμικό CRM μπορούν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών, αποτελώντας μάλιστα τις επιχειρήσεις που έρχονται δεύτερες σε ότι αφορά την πιθανότητα υλοποίησης τέτοιων εργαλείων.

Είναι  πολύ εύκολο να διαπιστώσει κανείς πως το λογισμικό CRM μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας, όταν αυτή έχει ένα μεγάλο κύκλο πωλήσεων, ή εμπορεύεται πολύπλοκα προϊόντα ή/και υπηρεσίες.

Το λογισμικό CRM μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης για να καταγράψει τη δραστηριότητα των πελατών από τη στιγμή που γίνονται leads, μέχρι τότε που θα κάνουν την πρώτη τους  αγορά, αλλά και πολύ μεταγενέστερα από αυτό το ορόσημο.

Δυνατότητες του CRM

Το λογισμικό CRM για μικρές επιχειρήσεις προσφέρει τη δυνατότητα στο σύνολο του προσωπικού που αλληλεπιδρά με την πελατειακή βάση, να έχει εύκολη, έγκαιρη και έγκυρη πρόσβαση στα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις με συγκεκριμένους πελάτες, με αποτέλεσμα αυτοί να απολαμβάνουν μια συνολικά εξαιρετική εμπειρία από την επιχείρηση.

Μεταγενέστερα της πώλησης το λογισμικό CRM μπορεί να καταγράψει τις follow-up συνομιλίες, τα emails, προβλήματα που ανέκυψαν και τις λύσεις που δόθηκαν σε αυτά, αλλά και στοιχεία πωλήσεων, συμβολαίων και πολλά ακόμα υπερπολύτιμα δεδομένα.

Μιλώντας για το ποιοι χρησιμοποιούν CRM λογισμικό, πρέπει να τονίσουμε πως δεν περιοριζόμαστε φυσικά στις ομάδες πωλήσεων.

Το τμήμα marketing και αυτό της εξυπηρέτησης πελατών αποτελούν επίσης συχνούς χρήστες των CRM εργαλείων. Επιπρόσθετα ακόμα και το λογιστήριο και τα τμήματα που ασχολούνται με τα οικονομικά της επιχείρησης, αλλά και το HR τμήμα μπορεί να επωφεληθεί από ένα CRM σύστημα.

Το λογιστήριο το χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση στα αρχεία τιμολόγησης των πελατών, σε συμβόλαια και άλλα οικονομικά στοιχεία. Το HR τμήμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα για να διαπιστώσει πόσο παραγωγική είναι η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών ή το τμήμα των πωλήσεων.

Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε μια μεγάλη και καθιερωμένη επιχείρηση για να επωφεληθείτε από όσα έχει να προσφέρει ένα CRM σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα οι  περισσότερες εταιρίες που υιοθετούν  αυτή την τεχνολογία το κάνουν εντός των δυο πρώτων ετών από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους, ενώ δηλαδή είναι ακόμα νεοφυείς επιχειρήσεις.

 

Επιλέξτε το κατάλληλο domain name για την ιστοσελίδα σας και περιηγηθείτε στις υπηρεσίες web hosting της IpHost. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading