Μια εισαγωγή στο content marketing

Μια εισαγωγή στο content marketing

Content marketing· Έχετε σίγουρα ακούσει τη φράση “Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς” (content is king) και πρέπει να ξέρετε πως υπάρχουν πολλά στιβαρά επιχειρήματα για τη στέψη του περιεχομένου ως του βασιλιά για το ψηφιακό content marketing.

Το content marketing αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να οδηγήσετε επισκεψιμότητα προς την εταιρική σας ιστοσελίδα, να κερδίσετε αφοσιωμένους ακόλουθους για το brand σας και εν τέλει να κερδίσετε τα ποσοστά μετατροπής που είναι απαραίτητα για την επιχείρησή σας.

Πρέπει να γνωρίζετε πως όλες οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως χρόνο με το χρόνο οι μοναδικές επισκέψεις για τις ιστοσελίδες είναι κατά 8 φορές υψηλότερες για τους ηγέτες και τους πρωτοπόρους του content marketing σε σχέση με όσους είναι ουραγοί στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στο content marketing είναι ποικίλα και συμπεριλαμβάνουν πράγματα όπως το κέρδος εμφανισιμότητας στις μηχανές αναζήτησης, περισσότερο referral traffic, βελτίωση της φήμης και του status για το brand, παγίωση της πελατειακής βάσης με αφοσιωμένους καταναλωτές και πάρα πολλά ακόμα.

Αν και τα πλεονεκτήματα είναι πραγματικά πάρα πολλά, είναι συχνά δύσκολο και πολύπλοκο να ξεκινήσει κανείς και η σύγχυση παραμονεύει.

Η παρακάτω εισαγωγή θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε κάποια βασικά στοιχεία του content marketing.

 

Content marketing: Ξεκινήστε θέτοντας στόχους

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε στρατηγική που αφορά το marketing, το content marketing πρέπει να ξεκινά με την καταγραφή ξεκάθαρων και στιβαρών στόχων.

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε στα χέρια σας έναν ξεκάθαρο “οδικό” χάρτη σε σχέση με το που θέλετε να φτάσετε. Για να τα καταφέρετε να θέσετε στόχους, είναι κρίσιμο να θέσετε τα απαραίτητα ερωτήματα.

Θέλετε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα της εταιρικής σας ιστοσελίδας; Θέλετε να αυξήσετε τη σύμπλεξη και την αλληλεπίδραση για τις αναρτήσεις στο εταιρικό σας blog;

Θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή leads ή την αφοσίωση των πελατών σας;

Αντιλαμβανόμενοι τι ακριβώς στόχο θέλετε να πετύχετε, θα καταλάβετε ευκολότερα και τον τύπο του περιεχομένου που θα πρέπει να παράγετε για να τα καταφέρετε.

 

Μάθετε περισσότερα για το κοινό σας

Πριν ξεκινήσετε την παραγωγή περιεχομένου πρέπει οπωσδήποτε να καθορίσετε το πρωταρχικό και κύριο κοινό στο οποίο στοχεύετε. Αποφασίστε ποιοι είναι πιθανότερο να θέλουν και να χρειάζονται τις προσφορές που κάνετε διαθέσιμες μέσω της εταιρικής σας ιστοσελίδας και στη συνέχεια φροντίστε το περιεχόμενο που θα παράγετε να απαντά στις ανάγκες του συγκεκριμένου κοινόύ.

Άλλωστε είναι προφανές πως το περιεχόμενο που θα δημιουργήσει κανείς για μια μητέρα της δημογραφικής ομάδας 30-40 ετών θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που απευθύνεται σε έναν έφηβο και το αντίστροφο.

 

Καθορίστε τη μορφή του περιεχομένου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι περιεχομένου όπως τα blogs, τα newsletters, τα social media, τα ebooks, τα webinars, τα infographics, τα podcasts και αρκετοί ακόμα.

Οι μορφές του περιεχομένου στις οποίες θα αποφασίσετε να επενδύσετε θα βασίζονται και θα εξαρτώνται από την εξειδίκευση που διαθέτει η επιχείρησή σας καθώς και από τον τύπο του κοινού στο οποίο στοχεύετε.

Αν δεν διαθέτετε παρά ελάχιστο προσωπικό στην ομάδα για την παραγωγή περιεχομένου, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με αργά και σταθερά βήματα και να εξελιχθείτε ανάλογα.

Αν από την άλλη διαθέτετε περισσότερους πόρους και υψηλότερο προϋπολογισμό που σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε περισσότερους από δυο-τρεις τύπους περιεχομένου, τότε μη διστάσετε να προχωρήσετε. Όσο περισσότερο περιεχόμενο δημιουργείτε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχετε για να περάσετε το μήνυμα που επιθυμείτε.

 

Οργανωθείτε

Αφού θέσετε τους στόχους σας, καθορίσετε το κοινό στο οποίο στοχεύετε και καταλήξετε στους τύπους περιεχομένου που θα δημιουργήσετε είναι απαραίτητο να καταρτίσετε τη στρατηγική σας.

Αυτό συμπεριλαμβάνει την εύρεση της καταλληλότερης θεματολογίας, τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος, την ανάθεση της δημιουργίας του περιεχομένου σε συγκεκριμένους υπαλλήλους και των καθηκόντων για τους social media και website managers.

 

Μετρήστε την απόδοσή σας

Χωρίς την καταγραφή των δεδομένων και χωρίς τις απαραίτητες μετρήσεις είναι αδύνατο να γνωρίζετε ποια κομμάτια περιεχομένου λειτουργούν αποφασιστικά και ποια όχι. Προκειμένου να μετράτε την απόδοσή σας είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε όλα τα analytics για τα δεδομένα.

Εφόσον το κάνετε αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε κάποια marketing data πλατφόρμα στην οποία θα ενσωματώνονται όλες οι πλατφόρμες για τα analytics επιτρέποντάς να έχετε τη συνολική εικόνα για την αποτελεσματικότητα του περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο και συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο.

 

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες web hosting της IpHost και επιλέξτε αυτή που εξυπηρετεί ιδανικά τις ανάγκες της επιχείρησης σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading