Τι ακριβώς είναι ένα top level domain;

Τι ακριβώς είναι ένα top level domain;

Αν έχετε ήδη εξασφαλίσει την υπηρεσία για το web hosting και έχετε κάνει δικό σας ένα domain, τότε πιθανότατα, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζετε είστε κάτοχος ενός top level domain.

Παρόλα αυτά είναι επίσης πιθανό να αναρωτιέστε, τι ακριβώς είναι ένα top level domain.

Παρακάτω θα διαβάσετε για τους σκοπούς που εκπληρώνουν αυτά τα domain, την ιεραχία των domain names, ενώ θα ανακαλύψετε και μερικές από τις πλέον δημοφιλείς και συνηθισμένες επεκτάσεις για τα top level domain.

 

Τι είναι ένα top level domain;

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του domain name, το οποίο είναι επίσης γνωστό και ως κατάληξη, επέκταση ή επίθημα του domain name. Είναι ουσιαστικά το τμήμα που ακολουθεί μετά την τελική τελεία στο URL. Τα top level domains χωρίζονται σε δυο ξεχωριστές κατηγορίες, αυτές που είναι συγκεκριμένες για κάθε χώρα, αλλά και τις γενικές (generic).

Τα top level domain βοηθούν στην αναγνώριση ορισμένων συγκεκριμένων στοιχείων της κάθε ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα τον τύπο της επιχείρησης, τη χώρα προέλευσης, αν πρόκειται για κάποιον κυβερνητικό οργανισμό, κάποια σχολική οργάνωση και πολλά ακόμα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες τα top level domain έπρεπε να παραμένουν πλήρως συμμορφωμένα ήταν ιδιαίτερα αυστηρές, όμως από το 2010 ο ΙCANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) χαλάρωσε αισθητά τους κανονισμούς, ειδικά σε ότι αφορά τα generic top level domains καθώς και τα λογότυπα των επιχειρήσεων.

 

Το σύστημα για τα Domain Names (DNS)

Το σύστημα για τα Domain Names (DNS-Domain Names System) αποτελεί το σύστημα ονοματοδοσίας για τις διαδικτυακές υπηρεσίες, ή για οποιουσδήποτε πόρους είναι διασυνδεδεμένες στο internet.

Εξασφαλίζει τη σύνδεση του κάθε domain name με την αντίστοιχη επιχείρηση, ιστοσελίδα, ή υπηρεσία. Μεταφράζει επίσης το domain name σε μια αριθμητική IP διεύθυνση που απαιτείται ώστε να λειτουργούν σωστά και αρμονικά τα δικτυακά πρωτόκολλα.

 

Δημοφιλείς καταλήξεις για τα top level domain

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επεκτάσεων από τις οποίες μπορεί να επιλέξει κανείς την επιθυμητή, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης με την οποία δραστηριοποιείται στην αγορά, τον οργανισμό που θα εκπροσωπηθεί, ενώ υπάρχουν και επεκτάσεις που προορίζονται απλά για ψυχαγωγία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξει κανείς μια επέκταση που παραμένει ευθυγραμμισμένη με τον τύπο της επιχείρησής του. Για παράδειγμα:

 

  • .com Η πλέον δημοφιλής κατάληξη που εξυπηρετεί πάρα πολλούς σκοπούς και κυρίως χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις που έχουν διαδικτυακή παρουσία.
  • .edu Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από εκπαιδευτικά ιδρύματα
  • .net Χρησιμοποιείται για ευρεία γκάμα σκοπών από διαδικτυακές επιχειρήσεις μέχρι προσωπικά project.
  • .org Συνήθως αφορά μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
  • .co κατάληξη που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις
  • .biz Τις περισσότερες φορές αφορά ονόματα και σήματα κατατεθέν επιχειρήσεων

Διαθέσιμα επίσης είναι μια σειρά από ccTLD (country-code top level domains) όπως τα .co.uk (Ηνωμένο Βασίλειο), .au (Αυστραλία), .gr (Ελλάδα), .fr (Γαλλία) κλπ.

 

Δημιουργικά Top Level Domain

  • .tv Χρησιμοποιείται κυρίως για διαδικτυακά τηλεοπτικά σόου, αλλά και άλλα project που σχετίζονται με το video.
  • .me Αφορά κυρίως προσωπικό branding και άλλα αντίστοιχα project.
  • .expert Χρησιμοποιείται για να δηλώσει εξειδίκευση και αυθεντία
  • .guru Όπως παραπάνω απλά χρησιμοποιείται περισσότερο από επιχειρήσεις που έχουν στενή σχέση με την τεχνολογία

 

Διαβάστε επίσης χρήσιμες πληροφορίες για τους dedicated server, τα virtual machine αλλά και για οτιδήποτε άλλο θέλετε να ενημερωθείτε από την σελίδα της IpHost.

Please wait loading