Tips για να κάνετε γενική… καθαριότητα στην ιστοσελίδα σας

Είναι βέβαιο πως αναβάλλουμε σπανιότερα κάποιες βασικές οικιακές εργασίες σε ότι αφορά την καθαριότητα και την τακτοποίηση, σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες που αφορούν την ιστοσελίδα μας, όσο κι αν αυτές είναι εξίσου απαραίτητες και σημαντικές. Ακριβώς λόγω της συγκεκριμένης αμέλειας που επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, τόσο η ιστοσελίδες όσο και οι υπηρεσίες διαδικτυακής φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ακαταστασία από ψηφιακά αρχεία που επιβαρύνουν το χρόνο φόρτωσης και το διαθέσιμο bandwidth.

Παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε καλά πως πρέπει να ασχοληθούμε και να κάνουμε μια ψηφιακή γενική… καθαριότητα, διστάζουμε και συχνά παραμένουμε αναβλητικοί επειδή οι διεργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μας αποθαρρύνουν και περιλαμβάνουν επίπονες ή βαρετές διαδικασίες όπως το backup, τις διαγραφές, τις ενημερώσεις και την αρχειοθέτηση. Διαβάστε πέντε tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε εύκολα μια… γενική καθαριότητα στην ιστοσελίδα σας, ώστε να μπορέσετε στη συνέχεια να επικεντρωθείτε απρόσκοπτα σε αυτό που κάνετε καλύτερα: να τη διαχειρίζεστε.

Backup

Αν και είναι προφανές πως αυτή δεν είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να αμελείτε, κάλιο να το κάνετε αργά, παρά ποτέ. Αν διαθέτετε μια απλή ιστοσελίδα, απλά αντιγράψτε τη δομή των αρχείων σας σε έναν backup φάκελο στον υπολογιστή σας και κρατήστε και ένα έξτρα αντίγραφο σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο για περισσότερη ασφάλεια.

Αν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), το οποίο τρέχει μέσω μιας πλατφόρμας όπως το cPanel, πλοηγηθείτε στο “Backups” και επιλέξτε ένα πλήρες ή μερικό backup για να δημιουργήσετε τα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας. Το λογισμικό του cPanel θα σας βοηθήσει να κάνετε σωστά τη λήψη όλης της δομής των ψηφιακών αρχείων που έχετε επιλέξει και να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Βελτιστοποιήστε

Κατά τη διάρκεια των χρόνων δραστηριοποίησής σας στο διαδίκτυο, έχετε πιθανώς ανεβάσει μεγάλο όγκο περιεχομένου στην ιστοσελίδα σας, όπως για παράδειγμα videos και φωτογραφίες. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτό το περιεχόμενο καταλήγει να καταλαμβάνει τεράστιο χώρο. Αν είστε κάτοχος ενός blog ή κάποιας απλής προσωπικής ιστοσελίδας, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώνετε τέτοιου τύπου περιεχόμενο αντί να το φιλοξενείτε.

Αν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που τρέχει μέσω μιας πλατφόρμας όπως το cPanel, έχετε διαθέσιμη τη λειτουργικότητα για να βελτιστοποιήσετε εύκολα την ιστοσελίδα σας. Κι αυτό γιατί υπάρχουν χαρακτηριστικά που σας επιτρέπουν την αυτόματη συμπίεση συγκεκριμένων τύπων περιεχομένου, όταν τα ζητούν οι επισκέπτες σας, κάτι που θα κάνει την παροχή του περιεχομένου ταχύτερη, ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσετε bandwidth.

Ενημερώσεις

Η γενική… καθαριότητα είναι μια καλή ευκαιρία για να ενημερώσετε το σύστημα διαχείρισης του περιεχομένου, εφόσον χρησιμοποιείτε κάποιο, καθώς και όλη την υποστηρικτική λειτουργικότητα που το περιβάλει. Κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας τα απαραίτητα updates, θα επιτύχετε να θωρακίσετε τα ευάλωτα σημεία και να εξασφαλίσετε υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Σε ότι αφορά τα plugins, είναι ιδανική στιγμή να ενημερώσετε αυτά που όντως χρησιμοποιείτε, αλλά και να διαγράψετε όσα έχουν πάψει να σας είναι αναγκαία. Εξαλείφοντας plugins τρίτων, που δεν σας είναι πλέον χρήσιμα, θα καταφέρετε να δώσετε μια ώθηση ταχύτητας στην ιστοσελίδα σας. Ενημερώστε τέλος το περιεχόμενό σας όπου αυτό είναι αναγκαίο, αφαιρώντας broken links ή/και εικόνες.

Καθαρίστε

Εκτός από την ενημέρωση του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε και παλιά CGI (Common Gateway Interface) server scripts, τα οποία μπορεί να επιφέρουν προβλήματα ασφαλείας. Αν δεν το κάνετε παραμένετε ευάλωτοι στη διαρροή δεδομένων, κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτούν οι hackers και να αποκτήσουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας.

Επανεξετάστε

Αφού έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω, επενδύστε λίγο χρόνο για να επανεξετάσετε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας. Βεβαιωθείτε πως οι στατικές σελίδες όπως για παράδειγμα αυτή που περιέχει το “About us” είναι ενημερωμένη, σύγχρονη και εμπεριέχει τις σωστές πληροφορίες, χωρίς κάτι περιττό ή ξεπερασμένο. Κάντε κάτι αντίστοιχο για όλες τις σελίδες του ιστοτόπου σας που διατηρούν υψηλή επισκεψιμότητα για να βάλετε την τελευταία πινελιά στη γενική… καθαριότητα της ιστοσελίδας σας.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading