Βάζοντας το προσωπικό στο παιχνίδι του social marketing

Βάζοντας το προσωπικό στο παιχνίδι του social marketing

Έχοντας καταφέρει να αποσπάσει 36 εκατομμύρια likes στο Facebook και 10 εκατομμύρια followers στο Twitter, είναι αδιαμφισβήτητο πως τα Starbucks είναι από  τις επιχειρήσεις που κατάφεραν να κυριαρχήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό μεταφράστηκε παράλληλα σε πραγματική και ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του τζίρου, αφού η φημισμένη καμπάνια Tweet-a-Coffee παρήγαγε ούτε λίγο, ούτε πολύ 180.000 δολάρια άμεσων πωλήσεων σε διάστημα μικρότερο του ενός μόλις μήνα.

Προφανώς και τα Starbucks διαθέτουν μια μεγάλη ομάδα που ασχολείται με τη στρατηγική της εταιρίας στα social media, η οποία δουλεύει ακατάπαυστα σε 24/7 βάση. Παρόλα αυτά η τεράστια επιτυχία του συγκεκριμένου brand, οφείλεται και σε ένα λιγότερο γνωστό γεγονός. Οι ίδιοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης είναι υπεύθυνοι για ένα μεγάλο κομμάτι των tweets και των αναρτήσεων που οδήγησαν στην επιτυχία.

Ένα μοναδικό πρόγραμμα προώθησης που αφορά το προσωπικό, ενθαρρύνει αποτελεσματικά όλους τους εργαζόμενους να μοιράζονται ειδήσεις και ενημερώσεις που αφορούν το brand μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως θεωρείτε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο, να ενθαρρύνετε το δικό σας προσωπικό να κάνει κάτι αντίστοιχο σε πετυχημένη και μόνιμη βάση, όμως αυτό δεν ισχύει.

Τα Starbucks δεν είναι προφανώς η μοναδική επιχείρηση που βάζει το προσωπικό στο παιχνίδι. Σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται στο Twitter από ειδικούς και ενθαρρύνονται στο να μοιράζονται ενημερώσεις σε σχέση με τους τομείς δραστηριοποίησής τους στον εργασιακό χώρο, ενώ υπάρχουν leaderboards στα οποία αποτυπώνεται ποιοι εργαζόμενοι καταφέρνουν να κερδίσουν τους περισσότερους followers και likes σε κάθε δεδομένο χρονικό διάστημα.

Αξίζει βέβαια να υπογραμμιστεί πως παρά τις ιστορίες επιτυχίας που διαβάζετε στο διαδίκτυο, τα προγράμματα προώθησης των επιχειρήσεων με τη βοήθεια του προσωπικού στα social media, αποτελεί μια κατά κανόνα ευρύτατα παρεξηγημένη και υποτιμημένη στρατηγική marketing.

Προφανώς τα στελέχη των επιχειρήσεων γνωρίζουν πως το Twitter το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν δραστικά τις καταναλωτικές αποφάσεις του κοινού. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο μέσω των social media, είναι απαραίτητο να υπάρχει το απαιτούμενο κοινό. Για τις επιχειρήσεις λοιπόν, οι οποίες ασθμαίνουν να αποκτήσουν followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απόσβεση για μια επένδυση στα social media, μπορεί να αποδειχθεί μια αργή και συχνά ακόμα και μάταια διαδικασία.

Για το λόγο αυτό είναι να ξεκινήσετε ταπεινά, σε μικρή κλίμακα. Ενθαρρύνοντας το προσωπικό να μοιράζεται τις εταιρικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διασφαλίζοντας πως αυτό θα γίνεται με σωστό τρόπο, μπορείτε να αυξήσετε δραματικά τους followers του εταιρικού σας λογαριασμού, επεκτείνοντας το κοινό στο οποίο φθάνει η φωνή του brand σας, αλλά και την επίδραση των αναρτήσεων και των μηνυμάτων σας. Αυτό δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Διαθέτετε ήδη τους απαραίτητους πόρους για να ξεκινήσετε.

Γιατί η στρατηγική που εμπλέκει όλο το προσωπικό έχει ουσιαστικό νόημα

Δείτε λίγο τη μαθηματική πλευρά των προοπτικών που ανοίγονται. Ας υποθέσουμε πως είστε μια επιχείρηση μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτει 5.000 followers αθροιστικά σε Twitter, Facebook, Instagram και LinkedIn. Ας θεωρήσουμε επίσης πως έχετε 100 υπαλλήλους με τον καθένα να έχει περί τους 250 followers κάνοντας μια μάλλον μετριοπαθή εκτίμηση, κάτι που συνεπάγεται συνολικά 25.000 μοναδικούς followers αθροιστικά. Ζητώντας και ενθαρρύνοντας το προσωπικό να μοιράζεται τα μηνύματα που αναρτάτε στους εταιρικούς σας λογαριασμούς στα social media, ουσιαστικά έχετε τη δυνατότητα να δώσετε τεράστια ώθηση στον αριθμό των followers του brand σας και να τους αυξήσετε άμεσα από τους 5.000 ακόμα και στους 30.000 (θεωρητικά πάντα).

Προφανώς επίσης και τα οφέλη δεν θα είναι μονάχα αριθμητικά. Η word of mouth (στόμα με στόμα) επικοινωνία από φίλους και συναδέλφους είναι περισσότερο αποτελεσματική και δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης και σχετικότητας από ότι επιτυγχάνουν οι εταιρικοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Το αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι πως το περιεχόμενο που κοινοποιείται από τους υπαλλήλους (όταν αυτό γίνεται σωστά και με μέτρο) προκαλεί οκτώ φορές περισσότερη σύμπλεξη και αλληλεπίδραση -τηρουμένων πάντα των αναλογιών- σε σχέση με αυτό που αναρτάται από τους εταιρικούς λογαριασμούς, ενώ επανα-μοιράζεται 25 φορές συχνότερα.

Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακό είναι πως τα leads που αναπτύσσονται μέσω του social marketing από το ίδιο το προσωπικό, μετατρέπονται επτά φορές πιο συχνά σε πελάτες σε σχέση με άλλου τύπου leads. Όταν το προσωπικό μοιράζεται μηνύματα, τότε οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν απλά να μεγαλώσουν το κοινό στο οποίο φτάνει η φωνή τους, αλλά έχουν μετρήσιμα πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πριν παρασυρθείτε και αρχίσετε να κάνετε μεγαλόπνοα σχέδια διαβάζοντας τα παραπάνω, καλό είναι να κάνετε μια παύση και να δείτε τα πραγματικά δεδομένα. Δεν χρειάζεται άλλωστε ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς πως η παραπάνω στρατηγική μπορεί να παρεκκλίνει κατά πολύ των  στόχων. Ποιος σας εξασφαλίζει πως το προσωπικό θα θελήσει να μοιραστεί τις εταιρικές αναρτήσεις; Θα ενδιαφερθούν οι followers των εργαζομένων για το περιεχόμενο, ακόμα κι αν οι υπάλληλοι συναινέσουν και μοιράζονται τα εταιρικά μηνύματα; Ποιος θα αποφασίζει ποιες αναρτήσεις και δημοσιεύσεις είναι οι ιδανικές για να διαμοιραστούν από το προσωπικό; Δεν υπάρχει κίνδυνος να βομβαρδίσετε τους followers με πολύ περισσότερα μηνύματα από αυτά που μπορεί να σας προσφέρουν πραγματικό όφελος;

Προφανώς και όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά ερωτήματα που πρέπει αλλά και είναι δυνατόν να απαντηθούν πριν αποφασίσετε να βάλετε το προσωπικό στο παιχνίδι του social marketing. Χρειάζεται η χάραξη μιας έξυπνης στρατηγικής, όμως αν έχετε πλάνο και σχεδιάσετε σωστά την τακτική σας, το προσωπικό της εταιρίας σας μπορεί να απογειώσει την επιτυχία  του brand σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading