Βελτιστοποιήστε την προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα σας

Βελτιστοποιήστε την προσβασιμότητα στην ιστοσελίδα σας

Η απρόσκοπτη προσβασιμότητα και ο βαθμός στον οποίοι είναι προσιτές οι ιστοσελίδες στους επισκέπτες τους, αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα κατά το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τους. Πόσο σημαντική είναι όμως τελικά;

Η έρευνα και η ανάλυση των δεδομένων υποδεικνύει πως μπορεί να χάνετε ένα ποσοστό ακόμα και της τάξης του 20% των πωλήσεών σας σε καθημερινή βάση αν αγνοείτε τον συγκεκριμένο παράγοντα. Οι αριθμοί υποδεικνύουν πως ένα ποσοστό μεταξύ του 10% και του 20% των χρηστών, πάσχουν από κάποιου είδους αναπηρία/ανικανότητα που μπορεί να επηρεάζει τη δυνατότητά τους να περιηγούνται και να αντιλαμβάνονται πλήρως την ιστοσελίδας σας.

Ας υποθέσουμε πως είστε κάτοχος ενός εξαιρετικού e-shop που δέχεται περί τους 5.000 επισκέπτες σε καθημερινή βάση με ποσοστό μετατροπής στο 2%. Πραγματοποιούνται έτσι μέσω του ηλεκτρονικού σας καταστήματος 100 αγορές κάθε ημέρα με μέσο όρο πώλησης στα 50 ευρώ. Αν υποθέσουμε πως το 10% των επισκεπτών σας έχουν κάποια αναπηρία που τους δυσκολεύει να κάνουν την επιθυμητή από εσάς κίνηση που εν τέλει είναι η αγορά αγαθών, αυτό συνεπάγεται 500 χρήστες σε καθημερινή βάση, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως χάνετε 10 πωλήσεις δηλαδή 500 ευρώ κάθε μέρα.

Από τη στιγμή που δεν έχετε βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα για την ιστοσελίδα σας, ώστε αυτή να είναι προσιτή σε όλους, χάνετε 500 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 182.500 ευρώ το χρόνο από το τζίρο σας. Είναι ένα τεράστιο ποσό που μπορεί να απολέσετε απλώς επειδή αποξενώσατε ένα κομμάτι των χρηστών και δεν κάνατε τον ιστότοπό σας φιλικό και προσιτό σε αυτούς.

Πως να βελτιώσετε την προσβασιμότητα

Ελέγξτε την ιστοσελίδα σας

Πρώτα από όλα πρέπει να διαπιστώσετε σε τι επίπεδο βρίσκεστε αφού είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα μια αφετηρία και ένα σημείο αναφοράς όταν θέλετε να βελτιστοποιήσετε οποιαδήποτε πτυχή της ιστοσελίδας σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα από εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε που βρίσκεστε.

Βελτιστοποιήστε το Design

Τώρα που έχετε ένα σημείο αναφοράς, ας δούμε τα σημεία στα οποία μπορείτε να επέμβετε για να βελτιστοποιήσετε τα πράγματα. Επενδύστε χρόνο και σκεφτείτε τα χρώματα. Διαθέτουν την απαραίτητη αντίθεση, ώστε οι λέξεις να εμφανίζονται καθαρά και ευανάγνωστα; Έχετε διασφαλίσει πως τα alt tags είναι αρκετά περιγραφικά, ώστε άπαντες να μπορούν να αντιληφθούν πλήρως περί τίνος πρόκειται; Τι συμβαίνει με τις φόρμες σας; Έχουν σωστή δομή, κατάλληλα tabs και ευρετήρια που διαθέτουν τη σωστή ροή και είναι εύκολο στο να τις συμπληρώσει κανείς;

Εξασφαλίστε σωστή και στιβαρή δομή σε κάθε σελίδα

Όσοι διαβάζουν μέσω μιας οθόνης χρησιμοποιούν τα header tags για να περιηγηθούν στη σελίδα. Συνεπώς αυτό το κομμάτι δεν είναι μονάχα εξαιρετικά σημαντικό για το SEO αλλά και για τους χρήστες. Αποφύγετε να επιλέγετε ένα συγκεκριμένο header tag απλά και μόνο εξαιτίας της εμφάνισης. Επιλέξτε το σωστό και στη συνέχεια δώστε του το ύφος και το στυλ που θέλετε με τη χρήση CSS.

Χρησιμοποιείστε alt tags για τις εικόνες

Και πάλι προκειμένου να είστε σωστά επικεντρωμένοι σε SEO και τους χρήστες που διαβάζουν τις οθόνες της σελίδας σας, πρέπει να εξασφαλίζετε πως το alt κείμενο περιγράφει την πληροφορία που θέλετε να απεικονίσετε. Αν χρησιμοποιείτε την εικόνα ως link, τότε διασφαλίστε πως το alt text αναγράφει την ενέργεια που θέλετε να κάνουν οι χρήστες. Για παράδειγμα το “Κατεβάστε το PDF για τους 10 τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν την επιχείρησή σας να επιτύχει” ενημερώνει με ακρίβεια τον χρήστη για το τι επακόλουθο θα έχει το κλικ στη συγκεκριμένη εικόνα-link.

Προσοχή στα videos

Αν έχετε ενσωματωμένα videos στη σελίδα σας, προσθέστε υπότιτλους ή λεζάντες για να το συνοδεύουν. Θα εξυπηρετήσετε έτσι του κωφούς και βαρήκοους επισκέπτες σας, οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να διαβάσουν τις πληροφορίες. Επιπρόσθετα κάτι τέτοιο θα σας βοηθήσει και με τις μηχανές αναζήτησης.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading