Αξιοποιήστε το e-mail marketing για να καλλιεργήσετε και να βελτιώσετε τις πελατειακές σας σχέσεις

Όταν διατηρείτε μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση έχετε ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τις μεγαλύτερες εταιρίες, κι αυτό είναι οι πελατειακές σχέσεις. Κάθε φορά που μιλάτε με κάποιον πελάτη εντός του καταστήματος, που

απαντάτε σε ένα email λύνοντας τις απορίες του, ή συνομιλείτε στο τηλέφωνο, χτίζετε τη σχέση με την πελατειακή σας βάση. Είναι ουσιαστικά μάλλον αδύνατο για τις μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις να καταφέρουν να εγκαθιδρύσουν την ίδια ακριβώς σύνδεση και να καλλιεργήσουν αντίστοιχα ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες τους. Όσες το επιτυγχάνουν, είναι άλλωστε και αυτές που πραγματικά ξεχωρίζουν στην αγορά.

Ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο εύκολο να καλλιεργήσετε τις πελατειακές σχέσεις, οι οποίες αποτελούν κομβικό παράγοντα στην επιτυχία κάθε επιχείρησης. Το e-mail marketing αποτελεί μια άκρως αποτελεσματική από πλευράς κόστους λύση, η οποία σας δίνει την ευκαιρία να φτάσετε και να αλληλεπιδράσετε με τους πελάτες σας, σε ένα μέρος, το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων επισκέπτεται καθημερινά… τον φάκελο με τα εισερχόμενα ηλεκτρονικά τους μηνύματα. Το e-mail διευκολύνει στο χτίσιμο των πελατειακών σχέσεων καθώς σας επιτρέπει να είστε πάντα παρόντες και επίκαιροι, να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση με τους πελάτες σας, οι οποίοι παραμένουν το πιο σημαντικό συστατικό στην επιτυχία κάθε επιχείρησης.

Το 66% των καταναλωτών έχουν προβεί σε κάποια αγορά, ως συνέπεια κάποιας προωθητικής καμπάνιας μέσω email, κάτι που υπογραμμίζει τη δυναμική του συγκεκριμένου τρόπου marketing. Άλλωστε το e-mail marketing έχει αποδειχθεί πως είναι 40% περισσότερο αποτελεσματικό από το Facebook και το twitter σε συνδυασμό, στην προσέλκυση νέων πελατών.

Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη σωστή στρατηγική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να στείλετε το κατάλληλο μήνυμα, στους σωστούς ανθρώπους, τη βέλτιστη χρονική στιγμή, στο ιδανικό timing. Αυτό θα μετατρέψει τους νέους επισκέπτες της ιστοσελίδας σας σε πιστούς πελάτες και παράλληλα θα κάνει όσους ήδη σας εμπιστεύονται τους πολύτιμους και αφοσιωμένους πρεσβευτές της επιχείρησής σας. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να καλλιεργήσετε αποδοτικά τις πελατειακές σας σχέσεις:

Ζητήστε την άδεια του κοινού

Πριν προσθέσετε ένα όνομα στη λίστα των επαφών σας, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη συναίνεση του πελάτη. Όταν ζητάτε την άδειά τους, είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια λίστα ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται για τους τομείς δραστηριοποίησης της εταιρίας σας και θέλουν να μαθαίνουν τα νέα σας. Είναι πιθανότερο να διαβάσουν το e-mail που θα τους στείλετε, το ενδεχόμενο να το μαρκάρουν ως spam μικρότερο και θα παραμείνουν στη λίστα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με όσους τοποθετήθηκαν εκεί χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ζητώντας τη συναίνεση των πελατών για να κάνετε προωθητικές ενέργειες μέσω e-mail, καταφέρνετε να ακολουθήσετε την καλύτερη διαδρομή, προκειμένου να χτίσετε μακροπρόθεσμες και στιβαρές σχέσεις με τους πελάτες σας. Παράλληλα εξασφαλίζετε υψηλότερες πωλήσεις αλλά και πολύτιμη διαφήμιση στόμα-με στόμα που θα σας βοηθήσει στην προσέλκυση νέων πελατών.

Φροντίστε τις επαφές σας

Πιθανότατα φροντίζετε να παρέχετε την καλύτερη δυνατή συνολική εμπειρία στους πελάτες σας, όταν αυτοί επισκέπτονται προσωπικά το κατάστημά σας και τους μιλάτε απευθείας. Προσπαθήστε οι καμπάνιες που τρέχετε μέσω email να επιτυγχάνουν την επέκταση αυτής της θετικής εμπειρίας. Όταν ο επισκέπτης κάνει το βήμα να εγγραφεί συνδρομητής στην υπηρεσία, στην ουσία ζητάει να γνωρίσει καλύτερα και σε βάθος την επιχείρησή σας και τα προϊόντα ή/και υπηρεσίες που έχετε να προσφέρετε. Σας προσκαλεί ουσιαστικά στον φάκελο των εισερχομένων μηνυμάτων του.

Δεν θέλετε να καταχραστείτε αυτή τη σχέση και την εμπιστοσύνη των πελατών σας με το να προωθείτε διαρκώς και σε κουραστική συχνότητα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας. Αντί να δημιουργείτε ένα newsletter που έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιχείρησή σας, σκεφτείτε πως θα παρέχετε στους συνδρομητές σας κάτι πραγματικά πολύτιμο, κάτι που να διατηρεί αξία. Είτε θέλετε να τους στείλετε tips και συμβουλές σχετικά με την ευρύτερη χρήση των προϊόντων σας, είτε κάποια ειδική προσφορά, είναι αποφασιστικής σημασίας να έχετε πάντα στο μυαλό σας, τα ενδιαφέροντά τους και να δείχνετε πως πραγματικά νοιάζεστε και θέλετε να τους προσφέρετε την καλύτερη δυνατή συνολική εμπειρία.

Δημιουργήστε συναρπαστικό περιεχόμενο

Θέλετε να δημιουργήσετε ένα newsletter, του οποίου το περιεχόμενο οι συνδρομητές σας δεν πρόκειται να βρουν από άλλες πηγές. Το τι πληροφορίες και δεδομένα θα τους παρέχετε εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχείρησή σας, τους στρατηγικούς σας στόχους και τι θεωρείτε πως θα παρακινήσει τους αναγνώστες σας σε δράση. Σκεφτείτε τι θα βρουν ενδιαφέρον, χρήσιμο ή συνολικά ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό. Κάτι που μπορεί να σταθεί και αυτόνομα, ακόμα κι αν δεν έχει ως άμεσο στόχο την πώληση ή την προώθηση κάποιας προσφοράς.

Ενθαρρύνετε τους συνδρομητές σας, να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν μαζί σας και πέραν του newsletter που τους στέλνετε, παρέχοντας κάποιο σύνδεσμο για μια πρόσφατη ανάρτηση στο εταιρικό σας blog, ένα ενδιαφέρον video, ή κάποια χρήσιμη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μην υποτιμάτε τη δυναμική των σχέσεων μέσω του e-mail marketing

– Το e-mail marketing σας επιτρέπει να ελέγχετε το μήνυμα, πότε αυτό αποστέλεται και ποιος το λαμβάνει.
– Οι συνδρομητές έχουν κάνει ενεργά την επιλογή να σας δώσουν τη συγκατάθεσή τους για να επικοινωνήσετε μαζί τους, κάτι που σημαίνει πως ενδιαφέρονται για αυτά που μπορείτε να τους παρέχετε.
– Είστε σε θέση να χτίσετε δυνατότερες σχέσεις και δεσμούς με το κοινό, το οποίο προτιμά να έχει σχέση με ανθρώπους που γνωρίζει και αισθάνεται πως μπορεί να εμπιστευτεί.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading