Γιατί το e-shop σας δεν έχει καλή κατάταξη στο Google

Το SEO για το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διεργασία, κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων των e-shops επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα προϊόντα και όχι στο περιεχόμενο, με το δεύτερο να αποτελεί όπως είναι γνωστό τον κύριο οδηγό πίσω από τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO).

Για το λόγο αυτό αν σχεδιάζετε ένα διαδικτυακό κατάστημα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να επενδύσετε χρόνο και χρήμα ώστε να χτίσετε το brand της εταιρίας σας, δημιουργώντας πολύτιμο περιεχόμενο το οποίο θα βασίζεται σε χρηστικό και όμορφο design, σωστή και στιβαρή δομή, καθώς και εξαιρετική συνολική εμπειρία για τους επισκέπτες σας.

Παρακάτω υπογραμμίζονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιστοσελίδες των e-shops, οι οποίες όταν δεν διαχειρίζονται σωστά οδηγούν σε προβλήματα τόσο σε αφορά την κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, όσο και στα conversion rates (ποσοστά μετατροπής).

Χρησιμοποείτε ένα μοντέλο μεταπωλητή ή διανομέα

Αυτό σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πουλάει τα προϊόντα του σε κάποιον τρίτο, έναν λιανέμπορο ή μεταπωλητή, ο οποίος με τη σειρά του, πωλεί τα προϊόντα αυτά στους καταναλωτές. Το μοντέλο αυτό λειτουργεί ιδανικά σε ένα offline, εκτός διαδικτυακής δηλαδή σύνδεσης, περιβάλλον. Στον διαδικτυακό κόσμο, το συγκεκριμένο μοντέλο παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, αφού οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν το μοναδικό περιεχόμενο, τις εμπειρίες και τα σετ προϊόντων.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι εταιρίες απλά χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και οπτικό υλικό και τα διασκορπίζουν στο διαδίκτυο. Αυτή η διασπορά του ίδιου ακριβώς περιεχομένου δημιουργεί ανταγωνισμό και αν είστε μια μικρή επιχείρηση που μόλις ξεκινάτε τη δραστηριοποίησή σας, όσα περιγράφονται παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν τους επισκέπτες σας σε ιστοσελίδες τρίτων, όπως του μεταπωλητή για παράδειγμα και σε κάθε περίπτωση μακριά από την ιστοσελίδα σας.

Μπορεί να σκεφτείτε πως αυτό δεν είναι τόσο κακό, αφού τουλάχιστον οι χρήστες φτάνουν στο προϊόν σας, σωστά; Όμως θα πρέπει να συνυπολογίσετε τα παρακάτω:

– Δεν διατηρείτε κανέναν έλεγχο σε σχέση με την εμπειρία που βιώνουν οι χρήστες στην ιστοσελίδα του μεταπωλητή, κάτι που έχει εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στο πως αυτοί τελικά αντιλαμβάνονται το προϊόν σας.

– Δεν έχετε τον έλεγχο για την εμπειρία των χρηστών μετά την πώληση του προϊόντος.

– Χάνετε κέρδη εξαιτίας του γεγονότος πως η τιμή χονδρικής αυτών των προϊόντων την οποία χρεώνετε στον μεταπωλητή, είναι χαμηλότερη από αυτή που θα κερδίζατε αν πωλούσατε εσείς απευθείας τα ίδια προϊόντα.

Τips για το μοντέλο με μεταπωλητή

Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για τις κινήσεις που μπορείτε να κάνετε ώστε να δημιουργήσετε επισκεψιμότητα στο e-shop σας, εφόσον ανήκετε στην κατηγορία του μοντέλου που περιγράφηκε παραπάνω:

– Δημιουργήστε μοναδικό περιεχόμενο και οπτικό υλικό για όλους τους μεταπωλητές με τους οποίους συνεργάζεστε.

– Παραμείνετε εκλεκτικοί σε σχέση με τους συνεργάτες τους οποίους χρησιμοποιείτε ως μεταπωλητές. Οι περισσότεροι δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.

– Δημιουργήστε κάτι εξαιρετικής αξίας, όπως ένα video ή ειδικά γραφήματα, τα οποία θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμα μέσω της δικής σας ιστοσελίδας.

– Καταρτίστε μια πολιτική που θα ισχύει για όλους τους μεταπωλητές και η οποία θα συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων: κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του περιεχομένου, κανόνες για την υποβολή προσφορών για paid search, καθώς και σαφείς οδηγίες και στρατηγικές σε ότι αφορά το marketing και την εξυπηρέτηση των πελατών που αγοράζουν τα προϊόντα σας μέσω των μεταπωλητών.

Διπλότυπα του περιεχομένου

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δυο λόγους, οι οποίοι συνηγορούν στο να υπάρχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο σε διάφορες περιοχές της ιστοσελίδας του κάθε e-shop. O ένας εξ’ αυτών έχει να κάνει με τις παραλλαγές του ίδιου προϊόντος, αφού όταν ο χρήστης επιλέξει μια διαφορετική έκδοση του, το CMS προσαρτά μια μεταβλητή στο URL, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια μοναδική σελίδα. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το περιεχόμενο είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις παραλλαγές, εκτός από το όνομα, που δηλώνει την κάθε παραλλαγή.

Εκτός από τις περιπτώσεις που το προϊόν είναι ριζικά διαφορετικό σε βαθμό που μπορεί να δημιουργηθεί νέο περιεχόμενο για την κάθε παραλλαγή, το URL πρέπει να μένει το ίδιο, όταν ο χρήστης περιηγείται στις διάφορες εκδόσεις του προϊόντος.

Ένας ακόμα λόγος είναι η τοποθέτηση του ίδιου προϊόντος σε πολλαπλές κατηγορίες. Αυτό για τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου δεν αποτελεί συνήθως τόσο μεγάλη ανησυχία. Τα προβλήματα έρχονται όταν τοποθετώντας ένα προϊόν σε μια νέα κατηγορία, τότε η κατηγορία αυτή προστίθεται στο url, κάτι που συνεπάγεται πολλαπλά url για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει.

Κατά τα άλλα το καλύτερο θα είναι να μην τοποθετείτε ούτως ή άλλως το ίδιο προϊόν σε περισσότερες από δυο κατηγορίες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των e-shops δεν διαθέτουν τόσο τεράστια βάση προϊόντων που να δικαιολογεί την τοποθέτηση προϊόντων σε περισσότερες κατηγορίες.

Δεν έχετε Reviews/κριτικές

Το να διαθέτει η ιστοσελίδα σας κριτικές για τα προϊόντα που εμπορεύεστε αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα τόσο για τους επισκέπτες σας, όσο και για το SEO. Έχει αποδειχθεί πως οι κριτικές των καταναλωτών, είναι κάτι που το κοινό εμπιστεύεται περισσότερο από τις περιγραφές των κατασκευαστών. Άλλα οφέλη είναι τα παρακάτω:

– Παρέχετε έξτρα περιεχόμενο για τα προγράμματα (spiders) των μηχανών αναζήτησης

– Υποστήριξη της περιήγησης του χρήστη με την επιβεβαίωση του προϊόντος ή/και της υπηρεσίας. Υψηλότερο CTR, πωλήσεις, τζίροι.

– Δίνετε στη σελίδα σας την ευκαιρία να λάβει κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης για λέξεις, που το κοινό χρησιμοποιεί για να περιγράψει τα προϊόντα σας (και όχι τα μαρκετίστικα keywords)

Παρά τα παραπάνω πλεονεκτήματα οι περισσότερες ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου είτε δεν έχουν καθόλου reviews στις σελίδες τους, ή δεν έχουν καμία στρατηγική για να αυξήσουν και να διαχειριστούν τις κριτικές αυτές. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για κάθε e-shop.

Έλλειψη πολύτιμων λεπτομερειών που αφορούν τα προϊόντα

Οι λεπτομέρειες και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων δεν καταφέρνουν απλά να διαφοροποιήσουν την ιστοσελίδα σας από τον ανταγωνισμό, αλλά βοηθά τους χρήστες να αντιληφθούν με σαφήνεια τα πλεονεκτήματα που τους παρέχουν τα προϊόντα σας. Μια καλά δομημένη σελίδα για ένα προϊόν πρέπει ιδανικά να περιλαμβάνει:

– Μια μοναδική περιγραφή των 150-200+ λέξεων για το προϊόν

– Video με το προϊόν σε χρήση ή με περιγραφή για το τι το κάνει καλύτερο από τον ανταγωνισμό

– Τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες του προϊόντος (κατά προτίμηση μεγάλες, ώστε να καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της σελίδας)

– Reviews/κριτικές του προϊόντος (όχι μόνο τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές)

– Σημαντικές λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά σε μορφή λίστας που μπορεί να διαβαστεί εύκολα από τους χρήστες

Έλλειψη υποστηρικτικού περιεχομένου

Σε αυτόν τον τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των e-shops αποτυγχάνει οικτρά. Δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν καθόλου μακροσκελές, χρήσιμο και ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο οι χρήστες να έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καταναλωτικού τους ταξιδιού. Αυτό είναι πεδίο δόξης λαμπρόν και μια μοναδική ευκαιρία για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δημιουργία πραγματικά χρήσιμου και ποιοτικού υποστηρικτικού περιεχομένου, μπορεί να εκτοξεύσει την ιστοσελίδα σας και να καλλιεργήσει τις συνθήκες για την επιτυχία.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading