3 σημαντικά στοιχεία για το UX σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές

3 σημαντικά στοιχεία για το UX σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές

Mobile Ux· Πιθανότατα το σκηνικό που περιγράφεται παρακάτω, σας είναι ιδιαίτερα οικείο: Περιηγείστε σε έναν χώρο και όταν κάποια στιγμή βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο γεμάτο με ανθρώπους, η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει το βλέμμα της καρφωμένο στο smartphone και μοιάζει πλήρως απομονωμένη από το γύρω περιβάλλον.

Το εξαιρετικά συνηθισμένο σκηνικό, δεν αποτελεί βέβαια καμία απόδειξη για την καλυτέρευση και ανάπτυξη των κοινωνικών μας δεξιοτήτων, το αντίθετο μάλιστα, όμως υποδεικνύει κάτι εξαιρετικά σημαντικό σε σχέση με το πως καταναλώνουμε το διαδικτυακό περιεχόμενο.

Όλοι λατρεύουν να περιηγούνται στο web και πλέον οι περισσότεροι προτιμούν να το κάνουν με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών για αυτό και είναι πολύ σημαντικό το mobile ux.

Το 80% των ενηλίκων διαθέτουν smartphone ή κάποια φορητή ηλεκτρονική συσκευή και ο παγκόσμιος πληθυσμός δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου περιήγησης στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας μια τέτοια συσκευή και όχι οποιουδήποτε άλλου τύπου.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής “Αυτή η νέα μανία που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, τι μπορεί να σημαίνει στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων;”. Θέτοντας το απλά και περιεκτικά, σημαίνει πως αν θέλετε να προσελκύσετε την προσοχή του κοινού που χρησιμοποιεί διαρκώς όλο και περισσότερο τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο η ιστοσελίδα σας να μπορεί να του εγγυηθεί την ιδανικότερη συνολική εμπειρία σε τέτοιου τύπου συσκευές.

Ακολουθούν τρία βασικά συστατικά που μπορούν να διασφαλίσουν το καλύτερο UX (User Experience) για τους υπάρχοντες και υποψήφιους πελάτες της επιχείρησής σας.

Mobile ux: Ιστοσελίδες φιλικές προς τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές

Έχετε ποτέ κάνει click σε ένα αποτέλεσμα της μηχανής αναζήτησης που χρησιμοποιείτε μέσω του smartphone σας, για να ανακαλύψετε τελικά πως μπορείτε να δείτε μονάχα ένα μικρό κομμάτι της ιστοσελίδας στην οποία προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση, μέσα από τη μικροσκοπική οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου;

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε έχετε να αντιμετωπίσετε μια ιστοσελίδα που είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη για πρόσβαση από desktop συσκευές.

Κάποιες άλλες φορές μπορεί να δείτε ιστοσελίδες που έχουν αποκριτική σχεδίαση για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (δηλαδή συρρικνώνονται αυτόματα ώστε να χωρέσουν στη μικρή οθόνη του κινητού σας), όμως όλα παραμένουν τόσο μικρά που δυσκολεύεστε να διαβάσετε και η πλοήγηση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Με τη χρήση των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών να γνωρίζει αλματώδη αύξηση και να έχει ήδη υπερκεράσει αυτή των desktop συσκευών, είναι προαπαιτούμενο να αφήσετε για τα καλά πίσω σας τις εποχές του στατικού σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας. Υπάρχουν τα διαδικτυακά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε αυτό το απαραίτητο βήμα για να μην μείνετε ουραγοί των εξελίξεων και να βελτιώσετε το mobile ux.

Mobile ux: Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης μονόστηλου layout

Μια από τις επικρατούσες τάσεις στον σχεδιασμό των ιστοσελίδων και άκρως δικαιολογημένα, είναι να έχετε όλες τις σελίδες σας σε μια μονόστηλη λίστα.

Με άλλα λόγια, κάθε μια από τις σελίδες σας θα στοιβάζεται κατακόρυφα, η μία πάνω από την άλλη, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να κάνει απλά scroll up ή scroll down μεταξύ των σελίδων, αντί να χρειάζεται να κάνει click για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια διαφορετική σελίδα.

Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, βοηθάτε τους χρήστες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών να αποκτήσουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν άμεσα όλο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας με έναν οργανωμένο, απλό και εύκολα κατανοητό τρόπο.

Mobile ux: Δημιουργήστε πτυσσόμενα menus

Όταν κάποιος χρήστης αναζητά κάτι στην ιστοσελίδα σας χρησιμοποιώντας μια μικροσκοπική οθόνη κινητού τηλεφώνου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει και να αντιληφθεί το σύνολο του περιεχομένου που μπορεί να είναι χρήσιμο για αυτόν.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο και να διευκολυνθεί είναι απαραίτητο να οργανώσετε αποτελεσματικά το περιεχόμενο που έχετε να του προσφέρετε. Ένας από τους τρόπους για να το πετύχετε είναι να δημιουργήσετε ένα φιλικό προς τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές design, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πτυσσόμενα menus.

Αντί ο χρήστης να απαιτείται να κάνει click σε μικροσκοπικά κουμπιά σε κάθε διαφορετικό μενού, θα μπορεί απλά να συμπτύξει ή να αναπτύξει κάθε ένα από τα αναδιπλούμενα menu, πιέζοντας απλά με το δάκτυλό του στην οθόνη. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πολύ ευκολότερη και βολική πλοήγηση στην ιστοσελίδα για τους χρήστες των φορητών συσκευών.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες της IpHost και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading