Ποιοτική και μη ποιοτική επισκεψιμότητα

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως αν θέλετε η διαδικτυακή σας επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, απαιτείται μια σταθερή ροή traffic προς αυτήν. Παρόλα αυτά υπάρχουν κρίσιμες διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικτυακής επισκεψιμότητας, που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και η επίδρασή τους είναι καταλυτική.

Ορισμένοι θεωρούν πως το να καταφέρει κανείς να αυξήσει την επισκεψιμότητα προς την εταιρική τους ιστοσελίδα, είναι απλά ένα παιχνίδι αριθμών, κάτι που έχει να κάνει αμιγώς με ποσοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι όμως τόσο μονοδιάστατα τα πράγματα, αφού η ποιότητα μετράει ουσιαστικά πολύ περισσότερο από την ποσότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Στο παρακάτω κείμενο εξερευνούμε τις ποιοτικές διαφορές σε ότι αφορά το διαδικτυακό traffic και τι πραγματικά αυτές σημαίνουν για κάθε επιχείρηση και την επιτυχία της εταιρικής σας ιστοσελίδας.

Τι είναι το ποιοτικό traffic;

Το ποιοτικό traffic συντίθεται από τους επισκέπτες οι οποίοι συμπλέκονται και ενδιαφέρονται ουσιαστικά για όσα έχετε να τους προσφέρετε, περιηγούνται σε πολλές ιστοσελίδες του ιστοτόπου σας και συνολικά ξοδεύουν ένα… αξιοπρεπές χρονικό διάστημα, παραμένοντας στην εταιρική σας ιστοσελίδα. Ουσιαστικά, αυτοί οι επισκέπτες θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των εσόδων για την επιχείρησή σας, είναι αυτοί που θα σας δώσουν προοπτική, αφού είναι προφανές πως η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων έχει περισσότερες πιθανότητες να  αγοράσει αυτό που προσφέρετε, ή τουλάχιστον να εγγραφεί ως συνδρομητής στο newsletter σας και να σας παρέχει τα προσωπικά της δεδομένα, ανοίγοντας το παράθυρο της αλληλεπίδρασης.

Οι επισκέπτες αυτοί πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα στον οποίο θα επικεντρωθεί και θα στοχεύσει η επιχείρησή σας, αφού η δουλειά σας ουσιαστικά βρίσκει τη μέγιστη απήχηση της στο συγκεκριμένο κοινό. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ποιοτικό traffic που θα συγκεντρώνει η ιστοσελίδα σας, θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε νούμερα, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους τύπους traffic.

Αν βέβαια η επιχείρησή σας έχει δομηθεί στρατηγικά για να εξυπηρετεί τους πάντες, διατρέχετε πάντα τον κίνδυνο στο τέλος να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει επαρκώς κανέναν. Καταφέρνοντας να διαφοροποιηθείτε και να επικεντρωθείτε σε στοχευμένο κοινό, θα καταφέρετε να εξυπηρετήσετε αποτελεσματικότερα ένα μικρότερο γκρουπ ανθρώπων, κάνοντάς το με βαθύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Συνολικά το ποιοτικό traffic διαθέτει τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του ιδανικού επισκέπτη της ιστοσελίδας σας.

Τι είναι το χαμηλής ποιότητας traffic

Πρόκειται για το traffic που δεν προσφέρει θετικό αντίκτυπο στην ιστοσελίδα σας και δεν σας βοηθά να αποκτήσετε κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το μόνο που σας παρέχει είναι πως αυξάνει τα νούμερα της επισκεψιμότητας για την ιστοσελίδα σας. Τα τυπικά χαρακτηριστικά που έχουν αυτοί οι επισκέπτες, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, το να βρίσκονται για μια και μόνη φορά στην ιστοσελίδα σας, να μην επισκέπτονται πολλές σελίδες της και να μην καταναλώνουν καν τον χρόνο για να διαβάσουν το περιεχόμενο που βρίσκεται αναρτημένο στην αρχική σας σελίδα.

Προφανώς δεν είναι καλή ιδέα να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας σε αυτού του τύπου το traffic, αφού δεν έχετε ουσιαστικά οφέλη από κάτι τέτοιο. Τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους αιχμές στην αύξηση της επισκεψιμότητας, δημιουργούνται τις περιόδους που το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας γίνεται viral, ή όταν αυτή προωθείται και προτείνεται από μεγάλα portals και ιστότοπους όπως το Reddit και το Stumbleupon.

Η υψηλή επισκεψιμότητα που κερδίζει κανείς με τέτοιους τρόπους, σπάνια αυξάνει τις πωλήσεις ή τον αριθμό των συνδρομητών για το εταιρικό σας newsletter. Αν και δεν θέλετε να αποθαρρύνετε τη δημιουργία traffic μέσω τέτοιων πηγών, δεν έχει επίσης νόημα να επικεντρώνεστε αποκλειστικά σε τέτοιους τρόπους αύξησης της επισκεψιμότητας, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα φέρει -αν δεν συνοδεύεται και από άλλες ενέργειες- το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Προσοχή στις μετρήσεις

Όταν έρχεται η ώρα που θα θελήσετε να αναλύσετε τις σχετικές μετρήσεις για το traffic, είναι αποφασιστικής σημασίας να  διασφαλίσετε πως το κάνετε με τον σωστό τρόπο. Είναι συχνά πολύ εύκολο να παρασυρθείτε από ματαιόδοξες προσεγγίσεις σε σχέση με αυτές τις μετρήσεις και να μην δώσετε την απαιτούμενη βαρύτητα στα πραγματικά και κρίσιμα δεδομένα που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά για την επιχείρησή σας.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο μηνιαίος συνολικός αριθμός των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας δεν είναι ένας κρίσιμος παράγοντας. Αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι οι πηγές από την οποία προέρχεται το traffic, καθώς και τα ποσοστά εγκατάλειψης (bounce rates) που σχετίζονται με κάθε μια από αυτές τις πηγές. Το ποσοστό εγκατάλειψης αφορά τους ανθρώπους που επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας, αλλά την εγκαταλείπουν εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος. Για το λόγο αυτό αν έχετε πηγές traffic, οι οποίες όμως διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης, είναι λογικό πως θα ελαττώσετε τις προσπάθειές σας σε σχέση με τις συγκεκριμένες πηγές. Το ιδανικό σενάριο είναι μια πηγή από την οποία εξασφαλίζετε υψηλό traffic με πολύ χαμηλά bounce rates.

Μια ακόμα σημαντική μέτρηση την οποία θα πρέπει να συνυπολογίζετε είναι ο αριθμός των χρηστών που επιστρέφουν στην ιστοσελίδα σας κατ’ εξακολούθηση. Είναι φυσικά θετικό σημάδι να προσελκύετε νέους επισκέπτες, όμως εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι να διαπιστώνετε ανά διαστήματα πόσοι από αυτούς επιστρέφουν και πάλι στην ιστοσελίδα σας.

Το traffic δεν πρέπει να αποτελεί ένα δυσνόητο μυστήριο… Αν επικεντρώνεστε στις κρίσιμες μετρήσεις και στις πηγές που το δημιουργούν, θα καταφέρετε να αντιληφθείτε και να σχεδιάσετε την καλύτερη στρατηγική και να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της ιστοσελίδας σας.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading