Πώς η φωνητική αναζήτηση μεταμορφώνει το διαδικτυακό marketing

Πώς η φωνητική αναζήτηση μεταμορφώνει το διαδικτυακό marketing

Βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο, όμως η φωνητική αναζήτηση όπως για παράδειγμα η χρήση του smartphone για να ζητήσει κανείς από το Google, τη Siri ή το Cortana να κάνει μια διαδικτυακή αναζήτηση, να του δώσει οδηγίες ή κατευθύνσεις ή να του δείξει την πρόβλεψη για τον καιρό, αποτελεί μια λειτουργικότητα που κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Μια πρόσφατη μελέτη της Google αναφέρει πως το 55% των εφήβων της δημογραφικής ομάδας 13 έως 18 ετών, χρησιμοποιεί τη φωνητική αναζήτηση σε καθημερινή βάση.

Αυτό πρόκειται να φέρει ορισμένες σημαντικότατες αλλαγές στο πως είναι γραμμένες και δομημένες οι εταιρικές ιστοσελίδες, τα social media αλλά και όλο το υπόλοιπο διαδικτυακό περιεχόμενο που αφορά το marketing.

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό που χρησιμοποιεί τη φωνητική αναζήτηση, συνήθως σχηματίζει τις φράσεις που αποτελούν την ερώτηση που θέλει να κάνει, με τρόπο πολύ φυσικότερο και στυλ της καθομιλουμένης σε αντίθεση με την πληκτρολόγηση keywords όπως γίνεται για παράδειγμα σε κάποια μηχανή αναζήτησης στον υπολογιστή τους.

Για παράδειγμα αν ζείτε στο Brooklyn και θέλετε να παραγγείλετε pizza, μπορεί να πληκτρολογήσετε «Brooklyn pizza delivery». Αν όμως κάνετε μέσω της φωνής σας την αναζήτηση χρησιμοποιώντας το Siri τότε πιθανότατα θα σχηματίσετε τη φράση κάπως έτσι «Βρες μια πιτσαρία που προσφέρει delivery».

Η Siri ήδη γνωρίζει την τοποθεσία που βρίσκεστε και συνεπώς δεν απαιτείται να την δηλώσετε και πάλι, αν και ίσως πείτε κάτι του στυλ «κάπου κοντά» ή «στη γειτονιά».

Η Google έχει ήδη προσαρμόσει το πως εμφανίζει τα αποτελέσματα της αναζήτησης στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για να παραμείνει ενημερωμένη σε σχέση με την επέκταση που γνωρίζει πλέον η φωνητική αναζήτηση.

Θα δείτε κείμενο με μεγαλύτερους χαρακτήρες στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης, οπότε είναι ευκολότερο να δείτε και να δράσετε με ταχύτητα.

Πώς η φωνητική αναζήτηση θα επηρεάσει το διαδικτυακό marketing

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε πως τα keywords θα συνεχίσουν να έχουν σημασία, απλά όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Οι επιχειρήσεις θα θέλουν να δουλεύουν τα keywords σε προτάσεις που ακούγονται πιο φυσιολογικές ή ερωτήσεις τις οποίες οι χρήστες πρόκειται να ρωτήσουν στην περίπτωση που χρησιμοποιούν ένα σύστημα φωνητικής αναζήτησης.

Τα πέντε «W» «who, what, when, where and why, δηλαδή ποιος, τι, πότε, που και γιατί, είναι κάτι γνωστό στους δημοσιογράφους που κυνηγούν την είδηση, όμως θα γίνουν ιδιαίτερα σημαντικά και για τους marketers όπως όλα δείχνουν.

Κι  αυτό γιατί σύμφωνα με τις διαδικτυακές έρευνες οι πέντε αυτές λέξεις κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 61% σε ότι αφορά τη χρήση τους στις αναζητήσεις τον τελευταίο χρόνο

Καθώς δημιουργείτε περιεχόμενο για την εταιρική σας ιστοσελίδα και τα social media μεταξύ άλλων, σκεφτείτε τις ερωτήσεις που οι πιθανοί υποψήφιοι πελάτες σας πρόκειται να ρωτήσουν σε μια φωνητική αναζήτηση για τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες σας, ή όταν αναζητούν την επιχείρησή σας.

Για παράδειγμα οι πελάτες λιανικής είναι πιθανότερο να ρωτήσουν πράγματα που εμπεριέχουν το «που», ενώ οι πελάτες οικονομικών υπηρεσιών είναι πιθανότερο να ρωτήσουν πράγματα που ξεκινάνε με το «πως» ή το «τι».

Τι σημαίνει πρακτικά το παραπάνω; Αν είστε ιδιοκτήτης μιας λογιστικής εταιρίας, μπορείτε  να δημιουργήσετε περισσότερο περιεχόμενο που συμπεριλαμβάνει φράσεις όπως «Για πόσο θα πρέπει να διατηρώ λογιστικά-οικονομικά αρχεία;»,  «Πως μπορώ να μειώσω την παρακράτηση φόρου;» ή «Τι θα συμβεί τελικά με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων;».

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φράσεις ως επικεφαλίδες ή μεσότιτλους σε αναρτήσεις του εταιρικού σας blog και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναρτήσετε αυτές τις ερωτήσεις μαζί με links προς το αντίστοιχο περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.

Απαραίτητες ενέργειες για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην φωνητική αναζήτηση

Επικεντρωθείτε στη σωστή ρύθμιση των τίτλων, των alt tags, των tags στους τίτλους, στις λεζάντες, στις πρώτες προτάσεις και σε άλλα πρωταρχικά κομμάτια κειμένου που εμπεριέχονται στην ιστοσελίδα σας για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καθώς ανανεώνετε το περιεχόμενό σας ή δημιουργείτε νέο, ώστε να  λειτουργεί καλύτερα με τη φωνητική αναζήτηση, μπορείτε παράλληλα να επαναξιολογείτε τα keywords που χρησιμοποιείτε.

Βεβαιωθείτε πως τα keywords τα οποία θεωρείτε πως λειτουργούν, πραγματικά το κάνουν με τον τρόπο που θέλετε. Εξετάστε ποια όντως δημιουργούν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, βοηθούν στην παραγωγή leads και βοηθούν σε περισσότερες μετατροπές (conversions).

Η φωνητική αναζήτηση βρίσκεται ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο και οι marketers ακόμα μαθαίνουν πως μπορούν βέλτιστα να προσελκύσουν το κοινό που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

Τώρα που είναι ακόμα νωρίς κάντε τα απαραίτητα βήματα και επενδύσετε χρόνο για να μάθετε περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να καταφέρετε σύντομα να αδράξετε τα αρκετά οφέλη που θα φέρει η μεγαλύτερη ανάπτυξη υπηρεσιών φωνητικής αναζήτησης στο προσεχές μέλλον.

 

Κατοχυρώστε σήμερα το κατάλληλο domain name για την ιστοσελίδα σας και επιλέξτε ανάμεσα σε πληθώρα υπηρεσιών web hosting προκειμένου να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες της επιχείρησης σας με τον καλύτερο τρόπο.

Please wait loading