Πως να έχετε επιτυχημένη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Πως να έχετε επιτυχημένη παρουσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Είτε πρόκειται να στήσετε αποκλειστικά ένα ψηφιακό κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε θέλετε να το προσθέσετε για να συμπληρώσετε την εμπορική σας παρουσία σε φυσική τοποθεσία, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους, ώστε να διασφαλίσετε πως η παρουσία σας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα λειτουργεί ιδανικά και θα προσφέρει αποτελεσματικότητα και επιτυχία στην επιχείρησή σας.

Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι μια επέκταση του branding της εταιρίας σας και αν καταφέρετε να ολοκληρώσετε τα απαιτούμενα βήματα για να αντιπροσωπεύσετε διαδικτυακά το brand σας με τον κατάλληλο τρόπο, τότε θα επιτύχετε τη μέγιστη αλληλεπίδραση με τους καταναλωτές και θα τους μετατρέψετε σε αφοσιωμένους πελάτες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιληφθείτε, είναι πως η ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου που θα κατασκευάσετε, είναι ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο κατάστημα. Πρέπει η εμφάνιση και η αίσθηση που αποπνέει το brand σας να επεκτείνεται αρμονικά στην ιστοσελίδα σας, κάτι που συνεπάγεται την ενσωμάτωση του λογοτύπου σας, τα στοιχεία επικοινωνίας και τη δημιουργία μιας αρχικής σελίδας που είναι σχεδιασμένη με τρόπο που θα καλεί τους επισκέπτες σε δράση.

Το κοινό είναι απαραίτητο να αισθάνεται άνετα περιηγούμενο στην ιστοσελίδα σας, να αποκομίζει μια εξαιρετική συνολικά εμπειρία και να αισθάνεται τη μέγιστη δυνατή αυτοπεποίθηση πως μπορεί να αγοράσει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αναζητά μέσω αυτής. Μην ξεχνάτε πως το κείμενο είναι αυτό που αυξάνει την αποτελεσματικότητα στην κατάταξη της ιστοσελίδας για τις μηχανές αναζήτησης και συνεπώς θα πρέπει να ισορροπήσετε αρμονικά τις εικόνες με το γραπτό περιεχόμενο, ώστε να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η διαδικασία για την πώληση προϊόντων ή/και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου προσομοιάζει με αυτήν που ακολουθείται και στα καταστήματα και συνεπώς θα πρέπει η παρουσίαση να γίνεται με αντίστοιχο τρόπο. Οι εικόνες θα πρέπει να είναι ευκρινείς και ποιοτικές, οι περιγραφές των προϊόντων πρέπει να εμπεριέχουν όλες τις αρμόζουσες πληροφορίες καθώς και τις διαστάσεις ή/και το βάρος, οι τιμές θα πρέπει να ξεχωρίζουν και να εμφανίζονται με απόλυτη ευκρίνεια (ειδικά αν πρόκειται για προσφορά ή έκπτωση) και οι κατηγορίες των προϊόντων πρέπει να είναι σωστά δομημένες και στρατηγικά τοποθετημένες, διευκολύνοντας τους επισκέπτες κατά την περιήγηση. Πρέπει επίσης να ενημερώνετε όλα τα προϊόντα με οτιδήποτε νέο ή οποιαδήποτε αλλαγή, καθώς και να ενημερώνετε το κοινό για τα αντικείμενα που έχουν εξαντληθεί ή δεν είναι ετοιμοπαράδοτα.

Πολλοί από τους προμηθευτές σας μπορεί να διαθέτουν εικόνες και περιγραφές για τα προϊόντα που εμπορεύεστε και μπορούν να σας προμηθεύσουν με αυτά, ώστε να τα εκμεταλλευτείτε κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το υλικό, αφού προφανώς αμφότεροι έχετε τον ίδιο στόχο, την πώληση δηλαδή των προϊόντων. Στην περίπτωση που λανσάρετε νέα προϊόντα θα πρέπει να εξασφαλίσετε πως αυτά βρίσκονται σε περίοπτη θέση εντός της ιστοσελίδας σας.

Το μαρκετινγκ είναι φυσικά κλειδί για κάθε ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου. Διαβάστε ορισμένα tips που θα δώσουν ώθηση στη διαδικτυακή σας παρουσία:

Καταχωρήστε την ιστοσελίδα σας με keywords και metatags ώστε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα κατάταξης για τις μηχανές αναζήτησης. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδα σας, επίσης πρέπει να είναι καταχωρημένη παντού, από τις επαγγελματικές σας κάρτες, κάθε είδους flyer που τυπώνετε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Ανακοινώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικές και αποκλειστικές διαδικτυακές προσφορές. Εκμεταλλευτείτε για παράδειγμα τα Social media και κάντε ξεχωριστές προσφορές για τους followers σας εκεί, χτίστε λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για email-marketing δελεάζοντας το κοινό με την ανακοίνωση ειδικών εκπτώσεων για όσους είναι συνδρομητές στο newsletter σας κλπ.

Δημιουργήστε ένα πλάνο για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα αποστέλλονται στους συνδρομητές και τα οποία θα εμπεριέχουν διασκεδαστικές, χρήσιμες, αξιόλογες και φυσικά σχετικές πληροφορίες για τους τομείς της αγοράς στους οποίους δραστηριοποιήστε και συνδυάστε αυτό το περιεχόμενο με τις προσφορές για τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες σας. Θέλετε να προσελκύσετε πελάτες, να εξασφαλίσετε πως περιηγούνται για το μέγιστο δυνατό διάστημα στην ιστοσελίδα σας, αλλά και πως θα δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέφουν συχνά σε αυτήν.

Δημιουργήστε αυθεντικό και ποιοτικό περιεχόμενο που θα προσελκύει τους χρήστες, οι οποίοι θα έχουν έτσι πρόσβαση σε πληροφορίες που τους προσφέρουν πραγματική αξία και σταθερά τους δελεάζουν να καταναλώσουν το περιεχόμενο που τους παρέχετε. Θα καταφέρετε έτσι να αυξήσετε τη σύμπλεξη και την αλληλεπίδραση και να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό.

Δουλέψτε επιμελώς με τον webmaster για να εξασφαλίσετε πως η διαδικασία για τη διαδικτυακή αγορά των προϊόντων και των υπηρεσιών σας παραμένει απολύτως ασφαλής από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο βήμα, αφού αυτός είναι ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας για την επιτυχία κάθε ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διασφαλίστε πως είστε απολύτως προετοιμασμένοι και έτοιμοι για κάθε διαφορετική επιλογή αποστολής των προϊόντων, τις χρεώσεις για την κάθε μια τους, καθώς και την έγκαιρη και απρόσκοπτη αποστολή τους. Ανάλογα με τον τύπο των προϊόντων που εμπορεύεστε μπορείτε ως κίνητρο να διαφημίζετε την δωρεάν αποστολή των αγαθών πέραν ενός συγκεκριμένου χρηματικού ορίου παραγγελίας.

Είναι απαραίτητο να έχετε κατασκευάσει μια σελίδα η οποία καταγράφει σχολαστικά και με κάθε λεπτομέρεια την πολιτική σας για την αποστολή, τις χρεώσεις και τις επιστροφές των προϊόντων, καθώς και μια σελίδα επικοινωνίας, προκειμένου το κοινό να μπορεί εύκολα να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας συμπληρώνοντας κάποια φόρμα.

Μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί μια σημαντική πρόκληση και απαιτεί αφοσίωση και επένδυση χρόνου και προσπάθειας. Αν το πρόγραμμά σας, δεν σας επιτρέπει να επενδύετε σε μόνιμη βάση πολύ χρόνο, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα άτομο από το προσωπικό, που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι, που συνιστά ουσιαστικά μια πλήρη και απαιτητική απασχόληση, εφόσον ο στόχος είναι να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της διαδικτυακής σας παρουσίας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading