Πότε πρέπει να τρέχετε εορταστικές καμπάνιες στα social media

H περίοδος των εορτών είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς για το λανσάρισμα social marketing καμπάνιας και είναι ιδιαίτερα εύκολο να αντιληφθεί κανείς το γιατί: Το κοινό ψωνίζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περισσότερο από ποτέ και τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, η κίνηση στην αγορά είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Οι οικογένειες βρίσκουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι, τα δώρα δίνουν και παίρνουν και η κατανάλωση είναι αυξημένη.

Οι καμπάνιες που οι επιχειρήσεις λανσάρουν αυτή την περίοδο μπορεί να αποβούν άκρως αποτελεσματικές. Η αλήθεια όμως είναι πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν αρκετές εορταστικές περίοδοι και αν η επιχείρησή σας δραστηριοποιείτε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά, υπάρχει περίπτωση να είστε διστακτικοί στο να λανσάρετε μια καμπάνια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς η οποία θα έχει ως αντίπαλο δέος αντίστοιχες καμπάνιες από τους ανταγωνιστές σας. Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε, διαβάστε τις παρακάτω ερωτήσεις που καλό θα είναι να απαντήσετε πριν λανσάρετε μια καμπάνια με θέμα τις γιορτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι η αγαπημένη εορταστική περίοδος για το κοινό σας;

Το 2011 μια Αμερικανική εταιρία έκανε μια δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Αμερικανοί με την ερώτηση που είχε τεθεί να αναζητούσε την αγαπημένη γιορτή για το κοινό. Προφανώς και τα Χριστούγεννα ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα, ενώ οι άλλες θέσεις καταλήφθηκαν από το Thanksgiving και το Halloween. Προφανώς όμως μπορεί η επιχείρησή σας να στοχεύει σε ποιο συγκεκριμένο κοινό από απλά τους κατοίκους που ζουν στην ίδια χώρα. Στην Αμερική για παράδειγμα τα Χριστούγεννα και το Thanksgiving είναι στις δυο πρώτες θέσεις ανεξάρτητα από τη δημογραφική ομάδα που ερωτάται κάθε φορά, όμως η τρίτη πιο αγαπημένη γιορτή εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο. Όσοι είναι άνω των 50 και είναι άνδρες θεωρούν πως η μέρα της Ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου είναι πιο αγαπημένη γιορτή από το Halloween.

Αν η πελατειακή σας βάση είναι διεθνής, ή τουλάχιστον πολυπολιτισμική, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε ποιες γιορτές είναι οι δημοφιλέστερες ανάλογα με τις διαφορετικές εθνότητες που απαρτίζουν το κοινό σας. Λανσάροντας καμπάνιες που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κοινού, αυξάνετε την εμπιστοσύνη προς το brand σας και εξωτερικεύετε μια ισχυρή δέσμευση καλής πίστης με την οποία περιβάλλεται τους πελάτες σας (υπάρχοντες και υποψήφιους). Επιπρόσθετα αναδεικνύετε πως μπορείτε να δράσετε εκτός των καθιερωμένων και πως σκέφτεστε με ευρύτητα υιοθετώντας παγκόσμια νοοτροπία.

Ποια γιορτή είναι πιο κοντινή και ταιριαστή σε ότι αφορά τα προϊόντα σας;

Για να το θέσουμε ωμά… Αν πουλάτε γαλοπούλες, τότε δεν θα τρέξετε κάποια καμπάνια τις ημέρες του Πάσχα. Μπορεί να καταφέρετε να γίνετε θέμα στις ειδήσεις αν κάνετε κάτι τέτοιο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μια καμπάνια με τέτοιο τάιμινγκ είναι κάτι φυσιολογικό και ταιριάζει στην επιχείρηση, το brand και το προϊόν σας.

Η απάντηση μπορεί συχνά να μην είναι ξεκάθαρη όσο στο παραπάνω παράδειγμα, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να σκεφτείτε επαγωγικά και σχολαστικά για να καταλήξετε ποια γιορτή ταιριάζει περισσότερο με τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Ποιες δημογραφικές ομάδες έχετε αντιληφθεί πως θεωρούν τα προϊόντα σας καλύτερα και για ποιες είναι περισσότερο δημοφιλή; Εξετάστε αυτά τα στοιχεία αλλά μην τα πάρετε όλα τις μετρητοίς.

Για παράδειγμα ο αθλητικός εξοπλισμός για τα παιδιά, μπορεί να αγοράζεται από τις μητέρες τους, όμως προφανώς αυτό δεν συνεπάγεται πως είναι καλή ιδέα να τρέξετε μια σχετική καμπάνια στα social media με αφορμή την ημέρα της Μητέρας. Οι καλύτερες καμπάνιες στα social media κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων είναι αυτές που συνδέουν τα καλύτερα προϊόντα σας με τις δημοφιλέστερες και σημαντικότερες πτυχές των εορτών.

Τι στόχους θέλετε να πετύχετε;

Ο στόχος κάθε social media καμπάνιας τον οποίο θέλετε να πετύχετε, πάντα επηρεάζει τον τύπο της καμπάνιας που θα επιλέξετε τελικά να λανσάρετε. Ο τύπος της καμπάνιας που θα τρέξετε, επηρεάζει το ποια ακριβώς γιορτή αποτελεί την καταλληλότερη ευκαιρία. Παρατηρήστε τι κάνουν οι ανταγωνιστές σας σε ότι αφορά τις social καμπάνιες που λανσάρουν στις γιορτές και ίσως αντιληφθείτε πως είναι η ευκαιρία σας να κάνετε κάτι εντελώς διαφορετικό και να ξεχωρίσετε.

Τις περισσότερες φορές οι καμπάνιες που λανσάρονται κατά τη διάρκεια των εορτών στοχεύουν στην παραγωγή leads και αυτή η στρατηγική έχει πάντα νόημα, αφού είναι γνωστό πως ανεξάρτητα από το πότε επιλέγουμε να τρέξουμε μια καμπάνια στα social media, τις περισσότερες φορές, αυτός είναι ο κύριος στόχος. Όμως οι επιχειρήσεις μπορεί επίσης να έχουν  εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία με καμπάνιες που βασίζονται στο UGC (User generated content), το περιεχόμενο δηλαδή που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες. Είναι πάντα σημαντικό να έχετε προκαθορίσει τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με κάθε καμπάνια, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αυτή που θα τρέξει σε κάποια εορταστική περίοδο.

Θέλετε να τρέξετε περισσότερες από μια εορταστικές καμπάνιες;

Εκτός αν διαθέτετε πολλά και διαφορετικά τμήματα στη βάση των followers και των οπαδών σας, δεν συνίσταται να λανσάρετε πολλαπλές καμπάνιες στα social media, οι οποίες τρέχουν παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο. Μπορείτε όμως να λανσάρετε περισσότερες από μια εορταστικές καμπάνιες στα social media διασκορπίζοντάς τες σε διαφορετικά διαστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών. Ακριβώς επειδή η μια καμπάνια ακολουθεί αμέσως μετά την προηγούμενη, μπορεί να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί πως αν το κοινό σας δεν είναι πραγματικά ευρύ, οι συνεχείς καμπάνιες που διαρκούν για όλο το διάστημα των εορτών μπορεί να εξαντλήσουν τους χρήστες, εκτός αν είναι σημαντικά διαφορετικού τύπου και προσέγγισης. Για παράδειγμα τρεις διαγωνισμοί στη σειρά δεν θα είναι αποτελεσματικοί, αλλά ένας διαγωνισμός που θα ακολουθηθεί από μια δημοσκόπηση και ένα tutorial διατηρεί περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες μας και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

Please wait loading