Tips εντοπισμού των spammers στα σχόλια

Tips εντοπισμού των spammers στα σχόλια

Τα σχόλια και οι κριτικές που δημιουργούνται από τους χρήστες αποτελούν μια καλή ένδειξη που μας βοηθά να αξιολογήσουμε την ποιότητα οποιουδήποτε blog ή ιστοσελίδας. Οι χρήστες που εμπλέκονται ενεργά και αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο επιτυγχάνουν να προσδώσουν δυναμική και αξία στην ιστοσελίδα και την βοηθούν να γίνει περισσότερο ελκυστική για το κοινό.

Παρόλα αυτά, είναι προφανές πως όλα τα σχόλια δεν είναι αυθεντικά. Τόσο οι link builders (όσοι δηλαδή δραστηριοποιούνται στην ανταλλαγή συνδέσμων με άλλες ιστοσελίδες για να αυξήσουν τα backlinks σε μια SEO διεργασία), όσο και οι ανταγωνιστές σας, συχνά χρησιμοποιούν το spamming στα σχόλια, ως ένα εργαλείο για το link building, αλλά και για τη διαχείριση της φήμης και της διαδικτυακής «υπόληψης» των ιστοσελίδων.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πως μπορεί κανείς να διαπιστώσει αν το σχόλιο που διαβάζει είναι πραγματικά αυθεντικό, ή αν υπάρχει περίπτωση το blog του να χρησιμοποιείται ως μέσο για τις προσπάθειες μάρκετινγκ κάποιου τρίτου;

Είναι αποφασιστικής σημασίας να γνωρίζετε πως με το να διαγράφετε κάθε αρνητική κριτική ή σχόλιο που δεν σας αρέσει, μπορεί να οδηγηθείτε σε μια σελίδα που δείχνει μη αυθεντική, περισσότερο εξευγενισμένη από ότι θα περίμενε κανείς στην πραγματικότητα, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται πως διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να χάσετε την εμπιστοσύνη των επισκεπτών σας. Η διαγραφή των σχολίων αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για κάθε διαχειριστή ιστοσελίδας και πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον υπάρχει η βεβαιότητα πως το σχόλιο είναι πλαστό ή/και έχει στόχο να βλάψει την ιστοσελίδα σας με δόλιο τρόπο. Ακολουθούν tips για να πετύχετε να εντοπίζετε τα ψεύτικα σχόλια και κριτικές και να έχετε τη δυνατότητα να δράσετε με τον ενδεδειγμένο κάθε φορά τρόπο.

Παρατηρήστε το κείμενο

Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, διαβάστε το σχόλιο και με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσετε μια πρώτη αίσθηση σε σχέση με το αν κάτι δεν ταιριάζει και ίσως δεν πάει καλά. Τα σχόλια που περιέχουν links, συχνά γίνονται από χρήστες χωρών στις οποίες τα ελληνικά και τα αγγλικά δεν αποτελούν την βασική/μητρική γλώσσα. Αν το σχόλιο εμπεριέχει κακά ελληνικά ή κακά αγγλικά σε σημείο που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι αναφέρει και ταυτόχρονα περιέχει κάποιο link, τότε κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για σχόλιο κάποιου link builder. Αυτά πρέπει να διαγράφονται γιατί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν και κυρίως υποβαθμίζουν την ποιότητα της ιστοσελίδας σας.

Αυτό που επίσης πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε το κείμενο που υπάρχει στο σχόλιο και να κάνετε αναζητήσεις για αυτό, αφού είναι συχνότατο φαινόμενο οι link builders να χρησιμοποιούν το ίδιο ακριβώς κείμενο για να δημοσιεύσουν σχόλια ή/και κριτικές σε πολλαπλές ιστοσελίδες. Να είστε επίσης προσεκτικοί με τους συνδέσμους προς άσχετες/άγνωστες ιστοσελίδες ή σελίδες λήψης αρχείων (download pages).

Οι έμποροι και οι ανταγωνιστές τους χρησιμοποιούν το spamming στα σχόλια ως μια στρατηγική και τακτική για να διαχειριστούν τη φήμη τους, ή να αμαυρώσουν αυτή των ανταγωνιστών τους. Αυτό είναι εύκολο να εντοπιστεί αν διαπιστώσει κανείς κραυγαλέες περιπτώσεις μάρκετινγκ ορολογίας στα σχόλια. Οι έμποροι θα συμπεριλάβουν το όνομα του brand τους σε συνδυασμό με το όνομα του προϊόντος αρκετές φορές εντός του κειμένου της κριτικής, κάτι που κανένας αυθεντικός και οργανικός χρήστης δεν θα έκανε. Παράλληλα δίνεται κραυγαλέα έμφαση στα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητα του προϊόντος, χωρίς ουσιαστικά να γίνεται κριτική με τους σχολιαστές να εμφανίζονται υπέρμετρα παθιασμένοι με το προϊόν.

Σε ότι αφορά τις κριτικές θα πρέπει να δίνετε έμφαση σε αυτές με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βαθμολογία, καθώς και σε όσες είναι γραμμένες αποκλειστικά σε κεφαλαία γράμματα. Κάτι τέλος που επίσης μπορεί να προκαλέσει υποψίες είναι οι ασαφείς και αόριστες κριτικές, που δεν σχετίζονται ουσιαστικά στενά με το προϊόν/υπηρεσία αλλά επικεντρώνονται στην εταιρία που τα παρέχει.

Διερευνήστε τους χρήστες

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της διαχείρισης των σχολίων και των κριτικών μέσω της μηχανής της WordPress ή άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας, είναι η δυνατότητα που σας προσφέρεται στο να διαπιστώσετε ποιος είναι ο σχολιαστής. Μπορείτε να αντιληφθείτε εύκολα αν διαφορετικές κριτικές προέρχονται από την ίδια IP ή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επικεντρωθείτε στις καταφανώς πλαστές διευθύνσεις email, ή στα usernames που περιέχουν τρεις ή περισσότερους αριθμούς, αφού συχνά πρόκειται για bots τα οποία όμως είναι εύκολο να εντοπιστούν. Τέτοιου είδους κριτικές παραμένουν άκρως γενικόλογες και δεν έχουν καμία απολύτως αξία και συχνά αναφέρουν «Αυτό είναι φανταστικό, ευχαριστώ» ή «Πολύ ενδιαφέρον κείμενο» κλπ.

Στα σχόλια αυτών των bots, συχνά εμπεριέχουν αποσπάσματα από το κείμενο στο οποίο αναφέρονται, ή μισοτελειωμένες προτάσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για τον χρήστη κάντε μια σύντομη έρευνα για άλλα σχόλια ή κριτικές που έχουν γράψει. Οι link builders θα έχουν σίγουρα χρησιμοποιήσει το ίδιο username σε πολλαπλές ιστοσελίδες. Συνολικά είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε παράλληλα το ένστικτό σας και σταδιακά μέσω και της εμπειρίας που θα αποκτάτε θα είστε σε θέση να εντοπίζετε αυτά τα σχόλια με πολύ μεγάλη ευκολία. Η διαγραφή των σχολίων δεν θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη σας επιλογή, όμως θα πρέπει να προβαίνετε σε αντίστοιχη δράση αν ισχύει κάτι από όλα τα προαναφερθέντα.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading