Είναι καλή ιδέα να φιλοξενείτε αναρτήσεις επισκεπτών στο blog σας;

Είναι καλή ιδέα να φιλοξενείτε αναρτήσεις επισκεπτών στο blog σας;

Το να επιτρέπετε την ανάρτηση περιεχομένου από επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, μπορεί να αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για μια win/win κατάσταση, υπό την έννοια πως μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια κοινότητα για τους αναγνώστες σας, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους συντάκτες να ευαισθητοποιήσουν το κοινό μέσω χρήσιμου και πολύτιμου περιεχομένου. Επιπρόσθετα φιλοξενώντας περιεχόμενο από guest συντάκτες, έχετε την ευκαιρία να αυξήσετε το traffic προς την ιστοσελίδα σας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο θεματοφύλακας των αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google, δηλώνει πως η πρακτική του guest blogging είναι ουσιαστικά νεκρή ως στρατηγική; Ο Matt Cutts, είναι ο επικεφαλής για το διαδικτυακό spam στη Google και παραμένει επιφορτισμένος με τη διασφάλιση πως κάθε δόλια τακτική και προσέγγιση για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, δεν θα παραμένει αποτελεσματική. Ο ίδιος επίσης ευαγγελίζεται, πως η καλύτερη πρακτική για όσους θέλουν να εμφανίζονται σε καλή κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, είναι να παρέχουν με συνέπεια και συνέχεια αυθεντικό και πολύτιμο περιεχόμενο που παραμένει πάντα σχετικό με τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί το κοινό για κάθε διαδικτυακή αναζήτηση.

Ο Matt Cutts, λοιπόν, πρόσφατα δημοσίευσε μια ανάρτηση στο blog του, υπό τον τίτλο “The Decay and Fall of Guest Blogging για το SEO”. Ο Cutts έχει πάντα τον τελευταίο λόγο σε ότι αφορά τα SERPs (Search engine results pages) της Google και η ετυμηγορία του σχετικά με το θέμα αποτυπώθηκε με απόλυτο τρόπο: “Δεν θα συνιστούσα, να βασίζεται κανείς στις guest αναρτήσεις και στο guest blogging SEO, ως μια στρατηγική για linkbuilding“.

Και μόνο διαβάζοντας την παραπάνω πρόταση, κάποιος μπορεί ουσιαστικά να θεωρήσει πως το guest blogging δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα από τον πλέον αρμόδιο. Κι όμως δεν είναι έτσι. Αντίθετα με την πρόταση αυτή μας προσφέρει έναν υπαινιγμό σε σχέση με το πως μπορούμε να συνεχίσουμε την πρακτική του guest blogging, χωρίς παράλληλα να προκαλέσουμε συναγερμούς για τα spam links, οι οποίοι σημαίνουν εντός της σφαίρας της Google. Κι αυτή η συμβουλή έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουμε τον guest συντάκτη. Με άλλα λόγια, πρέπει να εξασφαλίζετε πως η αυθεντικότητα της σύνδεσής σας με τον guest blogger είναι σαφής, ξεκάθαρη και αδιαφιλονίκητη. Θα συστήνατε αυτό το πρόσωπο στους συναδέλφους, τους πελάτες και την οικογένειά σας;

Αν η απάντηση είναι “Ναι”, τότε πιθανότατα δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε το πρόσωπο αυτό ως guest blogger. O Cutts μάλιστα διευκρίνισε περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα γράφοντας τα εξής: “Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να δημοσιεύει κανείς αναρτήσεις επισκεπτών (μεγαλύτερη έκθεση, branding, προσέλκυση ευρύτερου κοινού, δημιουργία κοινότητας κλπ. Αυτοί οι λόγοι υπήρχαν πολύ πριν η Google έρθει στο παιχνίδι και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον“. Ουσιαστικά η Google δηλαδή, δεν αλλάζει την πολιτική της σχετικά με το ζήτημα αφού εξακολουθεί να θέλει να ανταμείψει τις ιστοσελίδες που πραγματικά κέρδισαν με τον αληθινό τους κόπο links και όχι αυτές που επωφελήθηκαν σε links, χωρίς να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια.

Συνεπώς η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου “Είναι καλή ιδέα να φιλοξενείτε αναρτήσεις επισκεπτών στο blog σας;” είναι καταφατική, αρκεί όμως οι guests να είναι άνθρωποι που γνωρίζετε, ακόμα κι αν η γνωριμία σας εδράζεται αποκλειστικά στην αλληλεπίδραση στον διαδικτυακό κόσμο. Οι ερωτήσεις που επίσης πρέπει να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε την πρακτική των guest blog posts είναι οι παρακάτω:

Θα προσθέσετε πραγματική αξία στην ιστοσελίδα σας;
Οι αναγνώστες σας θα θεωρήσουν πολύτιμη τη συνεισφορά του guest συντάκτη;
Αν κατά τύχη πεφτατε πάνω στο συγκεκριμένο άρθρο, θα το διαβάζατε;

Αν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι καταφατική, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να φιλοξενήσετε στην ιστοσελίδα σας τέτοιου τύπου αναρτήσεις. Επιπρόσθετα δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τον Matt Cutts και τον αλγόριθμό του, που προσπαθεί να αγνοήσει κάθε spam.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

 

Please wait loading