Γιατί το social proof είναι σημαντικό και πως να το αποκτήσετε

Αν διαθέτετε ένα blog που έχει αναρτημένες περισσότερες από 20 δημοσιεύσεις και παράλληλα η κάθε μία από  αυτές έχει λιγότερα από δέκα likes σε ότι αφορά το Facebook και αντίστοιχο αριθμό tweets, τότε είστε μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους χρήστες, μέλος του ίδιου… club.

Δυστυχώς, αυτή ακριβώς η έλλειψη “αγάπης” από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αντανακλάται ούτε επηρεάζει μονάχα την τρέχουσα χαμηλού επιπέδου επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, αλλά μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την προσέλκυση νέων υποψήφιων επισκεπτών και πελατών για την επιχείρησή σας. Οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως κοινωνικά όντα και αν θεωρήσουν πως κανένας άλλος δεν διαβάζει μια δημοσίευση σε κάποιο blog, ή δεν αγοράζει ένα συγκεκριμένο προϊόν, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κάνουν κάτι αντίστοιχο οι ίδιοι.

Η κοινωνική ανθρώπινη φύση είναι αυτό που κάνει την κοινωνική επιβεβαίωση (social proof) κάτι τόσο σημαντικό. Αυτή η άτυπη κοινωνική επίδραση που ουσιαστικά καθορίζει τη συμπεριφορά των άλλων, παραμένει παράγοντας αποφασιστικής σημασίας. Όταν επισκεπτόμαστε blog και ιστοσελίδες και αντιλαμβανόμαστε πως το περιεχόμενό τους έχει γίνει share εκατοντάδες φορές, αντί για δεκάδες ή λιγότερες, έχουμε πάρα πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμπιστευτούμε αυτούς τους ιστοτόπους και να “υποκύψουμε” στο να μοιραστούμε ευκολότερα οι ίδιοι, αυτό το περιεχόμενο. Κοντολογίς το social proof αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο σε ότι αφορά την επιτυχία κάθε ιστοσελίδας και κατ’ επέκταση και κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας. Διαβάστε πως μπορείτε να αποκτήσετε την κρίσιμη κοινωνική επιβεβαίωση:

Ζητήστε την

Ορισμένες φορές η απόκτηση του περιβόητου social proof, είναι μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, αφού αρκεί να ολοκληρώσετε την ανάρτηση στο blog σας, γράφοντας κάτι σαν το “Αν σας άρεσε η παραπάνω ανάρτηση, σχολιάστε και μοιραστείτε τη με τους φίλους και τους συναδέλφους σας”. Οι αναγνώστες συχνά παρασύρονται διαβάζοντας το περιεχόμενο, οι λέξεις σας τους συνεπαίρνουν (κάτι που προφανώς είναι θετικό) και δεν αντιλαμβάνονται πως μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις για το θέμα, στο τμήμα των σχολίων, ή πατώντας ένα κουμπί να μοιράσουν αυτό το περιεχόμενο παραπέρα. Για το λόγο αυτό και μόνο αν τους το ζητήσετε με κάποιο τρόπο, μπορεί να έχετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ότι ίσως φαντάζεστε και να κάνετε τη διαφορά.

Σε γενικές γραμμές είναι καλή πρακτική να τελειώνετε κάθε ανάρτηση στο blog ή την ιστοσελίδα σας με ένα κάλεσμα για δράση, οποιουδήποτε τύπου κι αν είναι αυτό. Από το να προσκαλέσετε το κοινό να μοιραστεί το περιεχόμενο, να θέσετε κάποια ερώτηση, να ζητήσετε feedback για τη συνολική εμπειρία που αποκόμισαν οι χρήστες, μέχρι ακόμα και να ξεκινήσετε μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η προσέγγιση δημιουργεί αλληλεπίδραση, συζήτηση και χτίζει κοινότητες, κάτι που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να παραχθεί το σημαντικό social proof.

Εκμεταλλευτείτε τυχόν αναφορά ή παρουσία σας στα media

Ότι σας λείπει σε ότι αφορά τα νούμερα των likes από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε κατά έναν τρόπο να τα αναπληρώσετε με λίγη από την προσοχή που ίσως έχει καταφέρει να τραβήξει η επιχείρησή σας από τα πιο παραδοσιακά μέσα. Αν για παράδειγμα έχετε γράψει κάποια κείμενα για μια μεγάλη εφημερίδα ή ιστοσελίδα ως guest συντάκτης, ή τα προϊόντα σας έχουν αναφερθεί σε ένα δημοφιλές μέσο ενημέρωσης.

Μπορείτε να πάρετε τα logos αυτών των μέσων και να φτιάξετε ένα banner που θα τα εμπεριέχει μαζί με μια λεζάντα του τύπου “όπως εμφανίστηκε σε…”. Αυτό θα σας παρέχει άμεση κοινωνική επιβεβαίωση. Από την άλλη οι περισσότερες πιθανότητες για τη μικρή σας επιχείρηση, είναι να μην έχετε εμφανιστεί σε κάποια δημοσίευση ενός επιτυχημένου και δημοφιλούς μέσου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε ίσως θα πρέπει να προσπαθήσετε να το βάλετε στους προσεχείς σας στόχους, ώστε να χτίσετε σταδιακά την κοινωνική επιβεβαίωση.

Ελάτε σε επαφή με τους αναγνώστες σας

Ανεξάρτητα από το πόσο λίγοι είναι οι αναγνώστες σας, είναι βέβαιο πως το blog ή την ιστοσελίδα σας την διαβάζουν πολύ περισσότερα άτομα από τον προσωπικό σας κύκλο. Μην διστάζετε λοιπόν να στείλετε email ή να αλληλεπιδράσετε με κάθε διαθέσιμο τρόπο με τους αναγνώστες που άφησαν ένα σχόλιο, που έκαναν κάποιο tweet για να σας ευχαριστήσουν για τη χρήσιμη ανάρτησή σας, ή απλά μοιράστηκαν μία δημοσίευση. Αν η δουλειά σας τους αρέσει, ίσως να είναι σε θέση να σας παρέχουν κάποια θετική μαρτυρία, ή να συμμετέχουν σε ένα case study. Σε κάθε περίπτωση, ερχόμενοι σε επαφή μαζί τους, θα εξασφαλίσετε τουλάχιστον, πως θα τους δώσετε ένα επιπλέον κίνητρο να αλληλεπιδρούν περισσότερο με την ιστοσελίδα σας.

Μπορείτε επίσης να προσκαλέσετε τους χρήστες να συμμετέχουν, ρωτώντας κάποια ερώτηση σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης (πάντα σχετικά με τους τομείς δραστηριοποίησής σας φυσικά), όπως το Twitter για παράδειγμα και στη συνέχεια να ενσωματώσετε τα tweets των απαντήσεων σε ένα σχετικό μελλοντικό post, γύρω από το ίδιο θέμα.

Απομακρύνετε την μπάρα του Share

Η απουσία social proof είναι επιβλαβής για το brand σας. Ποιος θέλει να βλέπει ένα μάτσο μηδενικά να τον… κοιτούν επίμονα όταν επισκέπτεται μια ιστοσελίδα; Αν η ιστοσελίδα σας διαθέτει μια share bar στο τέλος κάθε ανάρτησης, η  οποία περιέχει ένα μετρητή…  τότε απλά ξεφορτωθείτε την. Αφού έχετε καταφέρει να αποκτήσετε ευρύτερο κοινό και περισσότερους followers, μπορείτε φυσικά να την επανατοποθετήσετε εκεί. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κανένας λόγος, να υπογραμμίζετε με την παρουσία μιας τέτοιας μπάρας, το γεγονός πως έχετε έλλειψη αφοσιωμένων αναγνωστών και followers.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading