Τι είναι το JetBackup και πως λειτουργεί

Τι είναι το JetBackup και πως λειτουργεί

 

Το jetbackup είναι ένα νέο εύχρηστο εργαλείο δημιουργίας backup, πραγματοποίησης restore και γενικότερα διαχείρισης ολόκληρης της διαδικασίας του backup.

Το JetBackup, έχει αναπτυχθεί μόνο για cPanel και είναι από τα καλύτερα εργαλεία στην διαχείριση των backups.

Αυτό φαίνεται από το πλήθος των εταιριών που το εμπιστεύεται για τις υποδομές της, συμπεριλαμβανομένης και της IpHost.

Γιατί το jetbackup είναι τόσο αγαπητό;

Ο λόγος που το JetBackup είναι τόσο αρεστό, είναι επειδή μπορεί να παραμετροποιηθεί πλήρως. Η μεταφορά των αρχείων backup, δεν γίνεται μόνο μέσω ftp, αλλά και μέσω rsync (δηλαδή SSH) για περισσότερη ασφάλεια κατά τη μεταφορά των δεδομένων.

Επιπλέον, δεν υποστηρίζει μόνο FTP servers αλλά και όλα τα γνωστά cloud storage (πχ Google Drive, DropBox, Amazon κλπ).

Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι υποστηρίζονται Incremental Backups σε απομακρυσμένο Backup Server. Αυτό, πρακτικά σημαίνει, ότι ο server θα λάβει ένα backup ολοκληρωμένο και, ανάλογα με το ενεργό schedule, θα πραγματοποιεί συγχρονισμό των αρχείων που έχουν προστεθεί, διαγραφεί ή τροποποιηθεί από το τελευταίο backup (είτε incremental, είτε full).

Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο όγκος του backup, συνεπώς μπορούμε να διατηρήσουμε αποθηκευμένα περισσότερα αντίγραφα.

 

 

jetbackup incremental backups

 

 

Τα Incremental Backups, υποστηρίζονται και από τους πίνακες ελέγχου Plesk Panel και Virtualmin

 

Η διαφορά τους είναι ότι δεν υποστηρίζουν συγχρονισμό με τη χρήση SSH key (ασφαλέστερος τρόπος σύνδεσης μεταξύ των δύο servers) και δεν υπάρχει παραμετροποίηση στην λειτουργία του backup και στον σχεδιασμό του (πλήθος πόρων που θα καταλαμβάνει ο daemon του backup, πόσα accounts θα συμπεριληφθούν στο backup, λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη χρονική διάρκεια που θα εκτελείται το backup).

Επιπλέον, στο Plesk Panel, όταν ολοκληρωθεί το νέο Full Backup, διαγράφεται τόσο το προηγούμενο Full Backup όσο και κάθε Incremental Backup που συνδέεται με αυτό. Τέλος, το Virtualmin και η υπηρεσία Backup του cPanel (το default service), δεν προσφέρουν Incremental Backup για απομακρυσμένο server.

Τα incremental backups μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο για local storage (προσθήκη δίσκου στον server για αποθήκευση των δεδομένων του backup) καταναλώνοντας έτσι τον δίσκο του μηχανήματος.

 

Με το JetBackup, μπορούμε να ορίσουμε διαφορετικό schedule για λήψη backup ολόκληρης φιλοξενίας (files, databases, emails, cronjobs, DNS records).

Μπορούμε όμως, να ορίσουμε και extra schedule ώστε να λάβουμε backup των βάσεων δεδομένων επιπλέον φορές μέσα στην ημέρα (οι βάσεις αλλάζουν πολύ συχνά και πρέπει να έχουμε σχετικά πρόσφατο αντίγραφο στην περίπτωση που χρειαστεί), τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αποθηκεύονται σε backup ευαίσθητα μηνύματα), DNS records (ώστε σε περίπτωση λάθους ή απώλειας της DNS ζώνης, να υπάρχει διαθέσιμο αντίγραφο για restore) και πολλές άλλες παραμετροποιήσεις.

Το cPanel δεν προσφέρει την δυνατότητα restore από backup μέσα από το interface του, παρά μόνο μέσω του WHM (δηλαδή μόνο ο administrator του server μπορεί να ολοκληρώσει το restore σε οποιαδήποτε φιλοξενία και αυτό μόνο με root πρόσβαση στον server).

Το JetBackup, έρχεται με ένα plugin μέσα στο cPanel και πλέον, μπορεί οποιοσδήποτε να ολοκληρώσει restore σε επιλεγμένα αρχεία, βάσεις δεδομένων ή οτιδήποτε χρειαστεί, μέσα από το διαχειριστικό του πίνακα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, το JetBackup αποτελεί μια σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την ασφαλή διατήρηση των ζωτικής σημασίας backups με πλήθος πλεονεκτημάτων έναντι των παραδοσιακών λύσεων.

 

Διαβάστε ακόμη περισσότερα άρθρα στο blog της IpHost και περιηγηθείτε ανάμεσα στις υπηρεσίες web hosting για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.

Please wait loading