Μια εισαγωγή για την επιλογή του κατάλληλου CMS

Μια εισαγωγή για την επιλογή του κατάλληλου CMS

H παρουσίαση και η εμφάνιση της ιστοσελίδας σας περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία στοιχείων και συστατικών, από το branding και το content marketing, μέχρι το κάλεσμα σε δράση, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με το κοινό.

Όλα αυτά είναι προφανώς ιδιαίτερα σημαντικά, όμως είναι πολύ εύκολο να χάσει κανείς την αίσθηση σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει στην αθέατη πλευρά, πίσω από την αυλαία.

Άλλωστε πίσω από κάθε εξαιρετικά σχεδιασμένη και εμφανίσιμη ιστοσελίδα, υπάρχει ένα CMS (Content Management System), ένα σύστημα διαχείρισης δηλαδή του περιεχομένου. Παρακάτω θα διαβάσετε tips που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο CMS για την ιστοσελίδα σας.

Ξεκινήστε από τα βασικά

Πριν καν επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε το CMS, θα πρέπει να αποφασίσετε για τη φιλοξενία της ιστοσελίδα σας και να βρείτε τον κατάλληλο πάροχο. Ο πλέον σημαντικός παράγοντας σε ότι αφορά τον πάροχο, είναι η αξιοπιστία και η σταθερότητα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κατασκευάσετε την τέλεια ιστοσελίδα, να στοχεύσετε στο ιδανικό κοινό και στη συνέχεια να δεχτείτε μια πλημμυρίδα από emails, που σας ενημερώνει πως η ιστοσελίδα σας είναι offline.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων, προσφέρουν συνήθως μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, που εκτείνονται από εξαιρετικά προσιτές μηνιαίες συνδρομές, που σας επιτρέπουν να φιλοξενείτε την ιστοσελίδα σας σε κάποιον κοινόχρηστο -με άλλους χρήστες- server, μέχρι περισσότερο δαπανηρές λύσεις, οι οποίες όμως αξίζουν κάθε ευρώ που πληρώνετε, για υπηρεσίες σε dedicated servers, κάτι που σημαίνει πως φιλοξενούν αποκλειστικά και μόνο τη δική σας ιστοσελίδα.

Κάθε λύση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα αφού στην πρώτη περίπτωση, οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές, ενώ στη δεύτερη έχετε μεγαλύτερη αξιοπιστία και ευελιξία κινήσεων, αφού διαθέτετε τον πλήρη έλεγχο για το στήσιμο και την παραμετροποίηση του server. Ότι επίπεδο υπηρεσιών κι αν επιλέξετε, ένας αξιόλογος πάροχος θα εξασφαλίσει πως η σελίδα σας θα φορτώνει με ταχύτητα και θα υπάρχει το μέγιστο δυνατό uptime, παράγοντες εξαιρετικά σημαντικοί για την επιτυχία.

Ποια είναι τα συστατικά ενός καλού CMS;

Ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιλογή ενός CMS συστήματος είναι η ευκολία στη χρήση και η λειτουργικότητα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι περισσότεροι αρχάριοι ξεκινάνε δοκιμάζοντας τη μηχανή της WordPress. Η τεράστια κοινότητα των χρηστών που τη χρησιμοποιούν, έχουν καταφέρει να προσφέρουν στους developers έναν πολύ μεγάλο όγκο από feedback και για το λόγο αυτό η WordPress είναι άκρως φιλική με τους αρχάριους και όσους δεν έχουν ιδιαίτερα βαθύ υπόβαθρο σχετικών γνώσεων. Τα μενού είναι ξεκάθαρα και καλά οργανωμένα, οι διαδικασίες για την κατασκευή νέων σελίδων και τη δημοσίευση αναρτήσεων είναι εύκολες και κατανοητές, κάτι που ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις για τον τελικό χρήστη.

Κάτι επίσης σημαντικό που πρέπει να εξετάσετε πριν επιλέξετε το σύστημα διαχείρισης του περιεχομένου για την ιστοσελίδα σας είναι οι κοινότητες. WordPress, Blogger και πολλά ακόμα δημοφιλέστατα συστήματα για κάθε χρήση, όπως τα Drupal και Joomla έχουν πίσω τους μεγάλες κοινότητες χρηστών να τα υποστηρίζουν. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα βρείτε πολλά μέλη της κοινότητας που αντιμετώπισαν τα ίδια ζητήματα και είχαν τις ίδιες ερωτήσεις με εσάς, όταν θα ξεκινήσετε, κάτι που σας προσφέρει λύσεις και απαντήσεις με άμεσο και εύκολο τρόπο.

Η επιλογή του theme για την ιστοσελίδα σας είναι επίσης σημαντική. Δεν θέλετε να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα -ειδικά στο ξεκίνημα- για το theme, που παράλληλα όμως παραμένει ένα θεμελιώδες συστατικό για τη σελίδα σας. Και εδώ η WordPress είναι ισχυρότατος ανταγωνιστής στον συγκεκριμένο τομέα, αφού διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από επαγγελματικά, καλλιτεχνικά και προσωπικά templates που μπορείτε πολύ εύκολα να παραμετροποιήσετε με τα δικά σας λογότυπα, χρώματα και άλλα συστατικά.

Τα περισσότερα CMS προσφέρουν μια πιο περιορισμένη γκάμα επιλογών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφασίσετε εξ’ αρχής το look και την αίσθηση που θέλετε να προσδώσετε στη σελίδα σας, πριν ξεκινήσετε να εξερευνείτε τις επιλογές του CMS συστήματος που θα ενσωματώσετε.

Πολλοί πάροχοι διαδικτυακής φιλοξενίας, προσφέρουν το SimpleScripts, με το οποίο αυτοματοποιείται η εγκατάσταση, οι ενημερώσεις και η απεγκατάσταση πολλών CMS, όπως της WordPress. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο πάροχος να προσφέρει το Simplescripts, αφού θέλετε τη δυνατότητα τέτοιου τύπου αυτοματισμών.

Εκτός από την παραπάνω υπηρεσία το SimpleScripts σας βοηθάει να διαχειριστείτε και περισσότερα από 50 ακόμα εργαλεία για την ιστοσελίδα σας όπως για παράδειγμα, email, live chat, ηλεκτρονικό εμπόριο και πολλά ακόμα.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading