Πως να στοχεύσετε στο κοινό σας μέσω του web design

Πως να στοχεύσετε στο κοινό σας μέσω του web design

Η ιστοσελίδα σας είναι τις περισσότερες φορές ο πρώτος τρόπος μέσω του οποίου το κοινό αναγνωρίζει την επιχείρησή σας και το brand σας. Οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται άμεσα πως πρόκειται για το δικό σας brand και τη δική σας επιχείρηση.

Το λογότυπό σας θα πρέπει να εμφανίζεται σε κάθε σας σελίδα, παραμένοντας πάντα σε εξέχουσα θέση, χωρίς όμως να είναι το στοιχείο που αποσπά αποκλειστικά την προσοχή, ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί.

Το κλειδί είναι να σχεδιάσετε κάτι που παραμένει αναγνωρίσιμο και παράλληλα ταπεινό χωρίς να είναι κραυγαλέο αποσπώντας το σύνολο της προσοχής των επισκεπτών. Αυτό συχνά συνεπάγεται αρκετή περισσότερη προσπάθεια, από το να τοποθετήσετε απλά το λογότυπό σας σε κάθε γωνία της ιστοσελίδας σας, ούτε να αναγκάσετε κάθε επισκέπτη να παρακολουθήσει κάποιο λεπτομερές εισαγωγικό video. Θα πρέπει να στοχεύσετε στο κοινό σας μέσω του web design, κάνοντάς το με έναν απλό κομψό τρόπο και παρακάτω θα διαβάσετε μερικές ιδέες για το πως  μπορείτε να επιτύχετε κάτι τέτοιο.

Χρώμα

Το χρώμα θα θέσει τον τόνο σε ότι αφορά κάθε πτυχή της ιστοσελίδας σας, από τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε μέχρι και το φόντο πίσω από τις εικόνες σας. Με άλλα λόγια τα χρώματα που χρησιμοποιείτε, αφορούν πολύ περισσότερα πράγματα από το λογότυπο του brand σας. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να ενσωματώνει τα χρώματα με τα οποία είναι συνυφασμένη η επιχείρησή σας, τόσο σε ότι αφορά τα γραφικά όσο και τα στοιχεία του CSS (Cascading Style Sheets) όπως τα links, τα περιθώρια και τα δευτερεύοντα φόντα στον ιστότοπό σας.

Αυτός είναι άλλωστε ένας από τους πολλούς λόγους, για τους οποίους η απλότητα είναι ένας εξαιρετικά αποφασιστικός παράγοντας για τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Απαιτείται συνέπεια, ευφυής σχεδιασμός και κομψότητα. Οι λεπτές πινελιές χρώματος που θα ενσωματωθούν αρμονικά σε όλες τις σελίδες και τα διαφορετικά τμήματα της ιστοσελίδας σας θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνοχής και συνέπειας στο στυλ, το οποίο θα εξασφαλίσει πως οι επισκέπτες θα αναγνωρίζουν άμεσα τον ιστότοπο ως αποκλειστικά δικό σας δημιούργημα, ως κάτι που αποπνέει μονάχα η δική σας ιστοσελίδα.

Η συνολική αίσθηση που αποπνέει η ιστοσελίδα σας θα πρέπει επίσης να ανταποκρίνεται στο κοινό σας και να είναι ευθυγραμμισμένη με όσα έχετε να του προσφέρετε. Μια ιστοσελίδα λιανεμπορίου που αποπνέει μια πολύ εταιρική αίσθηση δεν θα είναι τόσο ελκυστική για την προσέλκυση υποψήφιων πελατών. Μια πολύ φωτεινή και παιχνιδιάρικη αίσθηση από την άλλη δεν θα συμμορφώνεται με τις ανάγκες μιας εταιρικής ιστοσελίδας.

Κοντολογίς, αν πουλάτε λουλούδια για παράδειγμα, η ιστοσελίδα σας πρέπει να χρησιμοποιεί φωτεινά και εύθυμα χρώματα. Αν  αντίθετα προσφέρετε συμβουλευτικές υπηρεσίες marketing, μια περισσότερο αυστηρή, εξορθολογισμένη και πιο “βουβή” εμφάνιση, αποτελεί πιθανότατα μια περισσότερο ενδεδειγμένη προσέγγιση. Μην διστάζετε να αναζητάτε έμπνευση για το web design σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του διαδικτύου.

Τυπογραφία και γραμματοσειρές

Μια από τις σημαντικές παραμέτρους που συχνά παραβλέπεται για τις ιστοσελίδες, είναι η τυπογραφία τους. Οι περισσότεροι ιστότοποι χρησιμοποιούν τις ίδιες προκαθορισμένες γραμματοσειρές, οι οποίες είναι ρυθμισμένες στο αρχικό template που επιλέγουν. Συχνά είναι βαρετές, χωρίς ισχυρά χαρακτηριστικά και με έλλειψη οποιασδήποτε αυθεντικότητας και πρωτοτυπίας. Ενώ ο τύπος της γραμματοσειράς που επιλέγετε, μπορεί να κάνει τη διαφορά της επιτυχίας από την αποτυχία σε ότι αφορά την αναγνωσιμότητα της ιστοσελίδας σας, παράλληλα ενισχύει ή υποβαθμίζει τον χαρακτήρα και την αίσθηση που ο ιστότοπος σας αποπνέει.

Για παράδειγμα, μια ιστοσελίδα που είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει συνταγές στο κοινό, είναι λογικό να προτιμά να χρησιμοποιήσει μια χαλαρή γραμματοσειρά που δεν θα κάνει το κείμενο να μοιάζει πως προέρχεται από κάποιο βαρύγδουπο εταιρικό φυλλάδιο. Επίσης ακριβώς επειδή τρέχετε μια εταιρική ιστοσελίδα, δεν σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε Times New Roman, ή Arial. Τα Slab serif fonts, τα οποία κατά κανόνα χρησιμοποιούν οριζόντιες γραμμές για παράδειγμα, μπορούν να παρέχουν ένα επαγγελματικό look στα κείμενά σας, ενώ παράλληλα θα τους προσδώσουν μια μοναδική αίσθηση και στυλ, που δύσκολα συναντάται σε αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Επενδύστε αρκετό χρόνο για να επιλέξετε τις γραμματοσειρές που θα χρησιμοποιήσετε στην ιστοσελίδα σας και προσπαθήστε να διαφοροποιήστε αυτές που ενσωματώνετε στο κύριο περιεχόμενο, στα sidebars, τα μενού και άλλα στοιχεία του ιστοτόπου σας. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσετε τα πράγματα απλά, κάτι που συνήθως συνεπάγεται πως δεν θα χρησιμοποιήσετε παραπάνω από δυο ή τρεις διαφορετικές γραμματοσειρές για την ιστοσελίδα σας. Περισσότερες συνήθως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να χαθεί η απαιτούμενη συνοχή στην οποία πρέπει σταθερά να στοχεύετε.

Είναι σημαντικό να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας, ώστε αυτή να παραμένει επικεντρωμένη στο κοινό σας και να ενσωματώνει κάθε κομμάτι των στόχων και της στρατηγικής που έχετε προεπιλέξει. Μην διστάσετε να ζητάτε την άποψη του κοινού σας, όσο φτάνετε ορόσημα στη διαδικασία του σχεδιασμού της ιστοσελίδα σας, ειδικά αν ο στόχος σας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας μέσω του ιστοτόπου σας. Αφού επιλέξετε χρώματα και γραμματοσειρές, ρωτήστε μερικούς πελάτες για τη γνώμη τους.

Προκειμένου να στοχεύσετε στο κοινό σας μέσω του web design, πρέπει να καταφέρετε να συνδυάσετε αρμονικά τη συνέπεια στο πως παρουσιάζετε την επιχείρηση και το brand σας, ενώ παράλληλα τοποθετείτε τον εαυτό σας στη θέση του κοινού στο οποίο στοχεύετε. Αν πετύχετε κάτι τέτοιο έχετε πολλές πιθανότητες να δημιουργήσετε έναν αποτελεσματικό ιστότοπο που θα αλληλεπιδρά ιδανικά με το κοινό.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες μας και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

Please wait loading