Οι κορυφαίες τάσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2016

Οι κορυφαίες τάσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2016

Για ποιες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο πρέπει να είναι προετοιμασμένη η επιχείρησή σας τη χρονιά που διανύουμε;

Mια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική ανάμεσα στους κορυφαίους λιανεμπόρους  ηλεκτρονικού εμπορίου, δείχνει τι υπάρχει στην ατζέντα τους για το 2016 στις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εμπειρία των πελατών (CX)

Το 43% των λιανεμπόρων υποστήριξε πως η δημιουργία μιας συνεπούς και σταθερής CX (Customer Experience) αποτελεί προτεραιότητα στους στόχους τους αυτή τη χρονιά στις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι πελάτες επιζητούν το ίδιο branding, τις ίδιες υπηρεσίες και συνολική εμπειρία είτε επισκέπτονται την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου των επιχειρήσεων μέσω του σταθερού τους υπολογιστή είτε το κάνουν μέσω φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, είτε φυσικά επιλέγουν να ψωνίσουν αυτοπροσώπως από το κατάστημα.

 

Τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω φορητών ηλεκτρονικών συσκευών

To 45% των λιανεμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστηρίζουν πως οι ιστοσελίδες που είναι σχεδιασμένες για πρόσβαση από φορητές ηλεκτρονικές συσκευές αποτελούν προτεραιότητα, ενώ το 68% θεωρούν πως θα αυξήσουν τις πωλήσεις που θα ολοκληρωθούν μέσω της χρήσης mobile συσκευών.

Οι περισσότεροι λιανέμποροι φαίνεται πάντως πως επικεντρώνονται περισσότερο στη δημιουργία ιστοσελίδων που είναι φιλικές προς τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και όχι στα apps για mobile.

Κι αυτό γιατί οι καταναλωτές φαίνεται να υποφέρουν από κόπωση σε ότι αφορά τα apps και δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό πλέον να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα μια νέα εφαρμογή.

 

Email marketing

Όσο κι αν ίσως φαντάζει υπερβολικό, πρόκειται για τη νούμερο ένα μέθοδο που οι λιανέμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν σε ότι αφορά τις προσπάθειες του marketing τμημάτων των επιχειρήσεών τους και αποτελεί από τις αγαπημένες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το 90% πρόκειται να χρησιμοποιήσει το email marketing, ενώ το επίσης υψηλό 68% θα εκμεταλλευτεί τα social media, ενώ το 65% σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πληρωμένες υπηρεσίες αναζήτησης.

Αν και οι λιανέμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα είναι πραγματικά πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, το 60% από αυτούς παραδέχονται πως οι ψηφιακές τους προσπάθειες για το marketing απαιτούν βελτιώσεις.

 

Γρήγορη αποστολή

Οι πελάτες έχουν πλέον πολύ υψηλές προσδοκίες για την παράδοση των αγαθών που αγοράζουν και αυτό αποδείχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των γιορτών στο τέλος του 2015.

Οι μεταφορείς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στο να παραδώσουν έγκαιρα τα πακέτα και οι λιανέμποροι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ασυνήθιστες επιλογές παράδοσης, όπως για παράδειγμα τη χρήση του Uber για να καταφέρουν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πελατών τους για δωρεάν αλλά ταυτόχρονα και ταχύτατη παράδοση.

Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό ρόλο έχουν στις τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως για το 74% των συμμετεχόντων λιανεμπόρων στην έρευνα υπάρχει ένα ελάχιστο συνολικό ποσό αγορών που πρέπει οι πελάτες να συμπληρώσουν για να εξασφαλίσουν δωρεάν παράδοση, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 32% προσφέρει δωρεάν παράδοση σε συγκεκριμένες εποχιακές περιόδους, όπως για παράδειγμα στα διαστήματα κοντά σε γιορτές και αργίες.

 

Omnichannel αγορές

Ιδανικά ο ίδιος πελάτης πρέπει να διαθέτει πανομοιότυπο ψηφιακό αποτύπωμα ανεξάρτητα από την τοποθεσία από την οποία αλληλεπιδρά, αλλά και τη συσκευή την οποία κάθε φορά χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Είτε δηλαδή το κάνει μέσω smartphone, tablet ή desktop υπολογιστή. Με το ενοποιημένο εμπόριο ο πελάτης μπορεί να ξεκινήσει μια αναζήτηση ή μια αγορά στο smartphone του και να την ολοκληρώσει στο desktop του, χωρίς προβλήματα όπως το να χρειάζεται να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία.

Για τους λιανεμπόρους που διαθέτουν και φυσικά καταστήματα, το ενοποιημένο εμπόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας. Αυτοί οι έμποροι πρέπει να εξασφαλίσουν πως οι πελάτες τους απολαμβάνουν την ίδια ακριβώς εμπειρία διαδικτυακά αλλά και στο κατάστημα.

 

Social πωλήσεις

Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιληφθούν πως θα καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα social media για να επιτύχουν τη δημιουργία κερδών (να ρευστοποιήσουν, να νομισματοποιήσουν δηλαδή τις εκεί προσπάθειές τους) και ένας τρόπος για να τα καταφέρουν είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράσουν απευθείας μέσω των social apps.

Για παράδειγμα το Pinterest και το Twitter έχουν προσθέσει κουμπιά “Buy” που επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν προϊόντα κάνοντας κλικ σε tweets ή pins.

Πρόσφατα το Pinterest προσέθεσε ένα χαρακτηριστικό που ειδοποιεί τους χρήστες αν η τιμή ενός προϊόντος το οποίο είχαν κάνει pin, έχει γνωρίσει πτώση.

Ακόμα και όταν ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτρέπει την απευθείας αγορά, το βέβαιο είναι πως οι καταναλωτές μαθαίνουν όλο και περισσότερο σχετικά με προϊόντα και υπηρεσίες, διαβάζοντας κριτικές, συμβουλές και προτάσεις στα social media.

 

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες web hosting της IpHost και πραγματοποιήστε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες της επιχείρησης σας.

Διαλέξτε και το κατάλληλο domain name για μια ολοκληρωμένη και σωστή online εταιρική ταυτότητα.

Please wait loading