Η επιχείρησή σας δεν έχει παρουσία στα social media όπως για παράδειγμα στο Facebook; Είναι απαραίτητο να βρίσκεται εκεί αφού μιλάμε για 1.5 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση με τους οποίους η επιχείρησή σας θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει και να προσελκύσει, αλλά αδυνατεί να το κάνει διότι δεν έχει ασχοληθεί με την παρουσία στα social media.
Αντίστοιχα θα έπρεπε να έχετε παρουσία και στο Twitter αφού ο μέσος χρήστης ακολουθεί πέντε ή περισσότερες επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και το 37% θα αγοράσει προϊόντα ή/και υπηρεσίες από ένα brand το οποίο κάνει follow.
Οπότε παρατηρώντας τα νούμερα, βλέπουμε κατευθείαν πόσο σημαντικό είναι να έχετε παρουσία στα social media για την επιχείρηση σας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και το Pinterest, το οποίο αποτελεί με διαφορά το καλύτερο μέσο για να φτάσει κανείς στο γυναικείο κοινό.
Υπάρχει φυσικά και το Instagram που διαθέτει παγκόσμιο κοινό και ισχυρή δυναμική, κάτι που ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό για το Snapchat που αποτελεί την πιο καυτή και ταχύτερα αναπτυσσόμενη social media πλατφόρμα.
Βασικά υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι που συνηγορούν πως καλό θα ήταν να έχετε παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή η συμβουλή είναι χιλιο-ακουσμένη από τους πάντες, όμως αποτελεί μια από τις χειρότερες που μπορεί κανείς να δώσει σε μια μικρή επιχείρηση, αφού αποτελεί έναν σύντομο δρόμο για την αποτυχία και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει τα ποθητά αποτελέσματα.
Κι αυτό γιατί όσο περισσότερο διασκορπίζετε το εύρος των προσπαθειών σας στα social media, τόσο αναντίρρητα μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους σε κάθε ένα μεμονωμένο από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία δραστηριοποιήστε.
Είναι πολύ αποδοτικότερο να επιλέξετε παρουσία στα social media σε ένα και μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να δημιουργήσετε πραγματική τριβή κι αλληλεπίδραση με μια ογκώδη κοινότητα, εκτελώντας μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική και να αυτοματοποιήσετε σταδιακά τις διεργασίες μέσω των διαθέσιμων διαδικτυακών εργαλείων και στη συνέχεια να ξεκινήσετε να δραστηριοποιήστε σε κάποια επιπρόσθετη πλατφόρμα social media.
Κάνοντας το παραπάνω, δεν έχετε διαθέσιμο το social proof, τις αποδείξεις δηλαδή που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε πολύ ευκολότερα το κοινό σας στο δεύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με το οποίο θα καταπιαστείτε, αλλά θα έχετε μια πολύ σημαντική και άμεση ώθηση στο νέο μέσο, αφού οι followers από το ένα δίκτυο συχνά θα σας ακολουθήσουν και στο καινούργιο.
Πως όμως θα αντιληφθείτε ποιο είναι το ιδανικό social δίκτυο στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθείτε πρώτα;
Στο παρακάτω κείμενο παραθέτουμε ορισμένες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την κατάλληλη παρουσία στα social media.
Παρουσία στα social media: Σκεφτείτε το κοινό σας
Αν έχετε ήδη κάποιο εταιρικό blog/ιστοσελίδα και το τρέχετε ήδη για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, σκεφτείτε τα χαρακτηριστικά και την περσόνα ενός τυπικού μέλος της “φυλής” των αναγνωστών σας.
Είναι άνδρας ή γυναίκα; Ηλικιακό γκρουπ; Παντρεμένοι; Παιδιά;
Στη συνέχεια σκεφτείτε πού εκτιμάτε και πού θεωρείτε πως συχνάζουν διαδικτυακά οι περισσότεροι από τους επισκέπτες σας. Για παράδειγμα το Pinterest έχει συντριπτικά ποσοστά γυναικών για χρήστες, αφού το 85% του συνόλου ανήκουν στο ασθενές φύλο.
Αντιληφθείτε και καταγράψτε τους στόχους σε σχέση με την παρουσία σας στα social media
Πολλοί marketers στα social media έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό είναι λανθασμένο.
Κάθε δίκτυο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και είναι αποφασιστικής σημασίας να επιλέξετε το δίκτυο που ταιριάζει και μπορεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους στόχους της επιχείρησής σας προτού στήσετε την παρουσία στα social media.
Για παράδειγμα αν ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε αναγνωρισμότητα για το brand σας και social shares, το LinkedIn δεν είναι το ιδανικό δίκτυο για την επιχείρησή σας. Θα ήταν όμως αν θέλετε να γίνετε γνωστοί για τις ηγετικές σας σκέψεις και απόψεις, καθώς αντίστοιχα άρθρα που αναρτώνται στο LinkedIn τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά στο συγκεκριμένο μέσο.
Αν θέλετε να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους οπαδούς σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το Facebook και αν επιθυμείτε να παρουσιάσετε τα προϊόντα σας με οπτικά ελκυστικό και συναρπαστικό τρόπο, το Instagram μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος.
Θέστε τους στόχους σας και στη συνέχεια θα επιλέξετε ευκολότερα το πιο ταιριαστό μέσο.
Κάντε μια πρώτη επιλογή ορισμένων δικτύων και βάλτε τα σε σειρά
Αφού καταλήξετε σε μια πρώτη λίστα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σας ενδιαφέρουν και ταιριάζουν στο προφίλ της επιχείρησής σας, βάλτε τις επιλογές σας σε σειρά ανάλογα με τη σημασία που θεωρείτε πως έχουν για τους στόχους που θέσατε.
Χρησιμοποιήστε τα συμπεράσματα που έχετε για το κοινό σας και τους στόχους αυτούς για να θέσετε μια πρώτη σειρά προτεραιότητας για τα δίκτυα αυτά. Σε ποιο θεωρείτε πως πρέπει να επικεντρωθείτε πρώτα; Ποιο θα βάζατε στη δεύτερη θέση;
Κάντε το αυτό μέχρι να ολοκληρώσετε την κατάταξη στη λίστα σας. Μπορεί να πρέπει να κατατάξετε πέντε δίκτυα, μπορεί ακόμα και δέκα.
Ο γενικός κανόνας αναφέρει πως ένας αριθμός μεταξύ τριών και έξι είναι μια καλή αρχή.
Επικεντρωθείτε στο πρώτο δίκτυο της λίστας
Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μπορέσετε να καταρτίσετε ένα στιβαρό πλάνο σε ότι αφορά το περιεχόμενο για το δίκτυο στο οποίο αποφασίσατε να επικεντρωθείτε.
Επενδύστε τον απαραίτητο χρόνο για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για αυτό και καταγράψτε τι κάνουν άλλες εταιρίες στους τομείς δραστηριοποίησής σας στην αγορά και κυρίως πως χειρίζονται τα πράγματα οι ανταγωνιστές σας στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Ανακαλύψτε τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες πρακτικές τους και αρχίστε να σκέφτεστε ιδέες σε σχέση με την προσέγγιση και την στρατηγική σας στο συγκεκριμένο μέσο. Θα αναρτάτε φωτογραφίες, προσωπικά updates, πληροφορίες, δεδομένα και tutorials;
Επενδύστε χρόνο να κατασταλάξετε σε στιβαρές και ξεκάθαρες προσεγγίσεις και δημιουργήστε ένα εκδοτικό ημερολόγιο προσθέτοντας σταδιακά περιεχόμενο σε αυτό.
Παρουσία στα social media: Ξεκινήστε να χτίζετε το κοινό σας
Υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι που πρέπει σταθερά να θυμάστε, αν θέλετε να χτίσετε επιτυχώς μια κοινότητα σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Το ένα είναι το τάιμινγκ για τις αναρτήσεις σας, οπότε είναι σημαντικό να μάθετε τι λειτουργεί ιδανικά στην πλατφόρμα που επιλέξατε, αλλά και στις ανάγκες και τους στόχους της επιχείρησής σας.
Η συχνότητα των αναρτήσεων είναι εξίσου σημαντική. Μια φορά την ημέρα είναι επαρκές ή λίγο;
Στο Twitter για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε tweet κάθε ώρα, αλλά στο Facebook το όριο συνήθως δεν ξεπερνά τις τρεις φορές κάθε ημέρα.
Τρίτη και επίσης εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι η συνέπεια.
Καταρτίστε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το πιστά, δημιουργώντας μια συνεπή και σταθερή ροή αναρτήσεων για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Μάθετε ακόμη πώς να επιλέξετε ανάμεσα σε virtual machine ή dedicated server και απογειώστε τις δυνατότητες της online παρουσίας σας.