Πρώτα SEO βήματα για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που θέλετε να έχετε διαδικτυακή παρουσία για την εταιρία σας, έχετε σίγουρα να τσεκάρετε μια λίστα σημαντικών διεργασιών στο ξεκίνημα στης δραστηριοποίησής σας. Να καταχωρήσετε ένα domain, να αποκτήσετε έναν επαγγελματικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να διαχειρίζεστε διαδικτυακά τα λογιστικά σας, να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα και στη συνέχεια να κολυμπήσετε στα… βαθιά και να μάθετε τα βασικά για τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) ώστε να καταφέρετε να προσελκύσετε κοινό στην ιστοσελίδα σας και να πετύχετε να το μετατρέψετε από επισκέπτες σε αφοσιωμένους πελάτες.

Γίνεται αντιληπτό πως για να ξεκινήσει κανείς την επιχειρηματική του δραστηριότητα, απαιτείται η ολοκλήρωση πολλών διεργασιών και προκειμένου κανείς, ακόμα και απλά για να αγγίξει την επιφάνεια των θεμελιωδών διαδικτυακών πραγμάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί, θα χρειαστεί να επενδύσει χρόνο, κάτι που ισχύει σε μεγάλο βαθμό με το SEO.

Ξεκινάμε με τα βασικά, όσο κι αν το SEO είναι κάτι που διαρκώς εναλλάσσεται και εξελίσσεται. Οι μέρες που άπαντες επικεντρώνονταν σε keywords και meta data, έχουν πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα keywords για παράδειγμα κάποτε σήμαιναν τα πάντα για μια καμπάνια. Η Google συνέλεγε τα δεδομένα των ιστοσελίδων, βασιζόμενη αποκλειστικά στα keywords που βρίσκονταν στις σελίδες και στους συνδέσμους και οι εταιρίες μετρούσαν την επιτυχία τους ανάλογα με την κατάταξη που είχαν σχετικά με αυτές ακριβώς τις λέξεις κλειδιά.

Αν και αυτές οι πρακτικές έχουν κατά μεγάλο ποσοστό εκλείψει, υπάρχουν αρκετοί marketers που συνεχίζουν να διατηρούν τα keywords σε μεγάλη υπόληψη. Η αλήθεια είναι πως η κατάταξη των keywords προσφέρει μια ένδειξη για τη γενικότερη “υγεία” και το status της καμπάνιας σας, όμως η σχέση ανάμεσα στα keywords και την εμφανισιμότητα στις αναζητήσεις, έχει πλέον γίνει κάτι πολύ περισσότερο πολύπλοκο καθώς υπάρχει μια σειρά από πολλούς ακόμα σημαντικούς παράγοντες που πρέπει κανείς να συνυπολογίζει.

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως πλέον η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης έχει στόχο τους ανθρώπους και όχι τα σχετικά spiders (τα προγράμματα δηλαδή που είναι επιφορτισμένα με αυτή τη δουλειά). Διαβάστε απλά tips για να ξεκινήσετε με το δεξί:

Το αυθεντικό, ποιοτικό περιεχόμενο κρίνεται απολύτως απαραίτητο

Τα keywords και το link building δεν έχουν πλέον τον ισχυρό αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που πραγματικά είναι αποφασιστικής σημασίας στο σύγχρονο περιβάλλον είναι η δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου. Τόσο η Google όσο και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης, αλλάζουν ταχύτητα και προσέγγιση ώστε να επικεντρώνονται στη συνάφεια των πληροφοριών και των δεδομένων που παρέχετε στην ιστοσελίδα σας. Τα bots που καθορίζουν την κατάταξη της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, περιηγούνται στον ιστό αναζητώντας ιστοσελίδες που περιέχουν σχετικό και αξιόλογο περιεχόμενο.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργείτε περιεχόμενο που απευθύνεται και θα έχει απήχηση σε επισκέπτες και καταναλωτές και όχι έχοντας γνώμονα τον αντίκτυπο που θα προκαλεί σε ρομπότ και υπολογιστές. Αναζητήστε λοιπόν συμβουλές και tips για να μπορείτε να αναρτάτε ελκυστικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδας σας, προσλάβετε αν είναι απαραίτητο κάποιον επαγγελματία, ώστε να διασφαλίσετε πως το περιεχόμενό σας είναι αυτό που πρέπει, πριν η ιστοσελίδα σας βγει ζωντανά στο διαδίκτυο.

Σχεδιάστε μια ιστοσελίδα που είναι φιλική προς τις φορητές συσκευές (mobile friendly)

Το responsive design για τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές είναι πλέον ένας παράγοντας κλειδί για τη χρηστικότητα και τη συνολική εμπειρία που παρέχετε στους επισκέπτες σας. Εκτός από τη δημιουργία ενός παραδοσιακού ιστοτόπου, μια mobile έκδοση, ή η παραμετροποίηση της σελίδας σας ώστε να είναι φιλική προς τις φορητές συσκευές, πρέπει να αποτελέσει μια από τις πρώτες σας προτεραιότητες.

Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης σερβίρουν διαφορετικά αποτελέσματα σε φορητή συσκευή και διαφορετικά στο desktop για τον ιστότοπό σας. Αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να αρχίσετε να εξετάζετε τη λειτουργικότητα της ιστοσελίδας σας για mobile συσκευές. Αν η δική σας έχει υψηλά bounce rates, φορτώνει αργά ή δεν είναι προσβάσιμη όπως θα έπρεπε μέσω smartphones και tablets, τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε το τίμημα στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης.

Επενδύστε στο περιεχόμενο στα social media

Η χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την επιχείρησή σας, αλλά δεν υπήρξε ποτέ πριν, τόσο σημαντική για το SEO της ιστοσελίδας σας, όσο παραμένει στο σύγχρονο περιβάλλον. Οι μηχανές αναζήτησης συνυπολογίζουν τις αλληλεπιδράσεις στα social όπως likes, favorites, shares, retweets και τα +1, ώστε να αξιολογήσουν το περιεχόμενο και να καθορίσουν τα αποτελέσματα που θα εμφανίσουν.

Οι δημοσιεύσεις υψηλής ποιότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σταδιακά κατατάσσονται όλο και ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης και μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την τάση. Επικεντρώστε τις προσπάθειές σας σε δυο το πολύ πλατφόρμες, τουλάχιστον στο ξεκίνημα, ώστε να διασφαλίσετε την ποιότητα του περιεχομένου, την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σας και παράλληλα να εξασφαλίσετε πως θα προλαβαίνετε να έχετε σταθερή και συνεπή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που αποτελεί κλειδί για την επιτυχία.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες μας και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

Please wait loading