Βασικοί κανόνες για να χτίσετε σωστά την ιστοσελίδα σας

Κάθε ιστοσελίδα που δημιουργείται από μια επιχείρηση έχει στόχο να μετατρέψει με τον πλέον  αποτελεσματικό τρόπο, τους επισκέπτες της … σε πελάτες. Είτε η επιχείρησή σας έχει μόλις δημιουργήσει το δικό της ιστότοπο, είτε είστε βετεράνος με μακροχρόνια διαδικτυακή παρουσία στον παγκόσμιο ιστό, οι παρακάτω κανόνες είναι απαραίτητοι για κάθε επιχείρηση που θέλει να δημιουργήσει μια επιτυχημένη και αποτελεσματική στην προσέλκυση πελατών, ιστοσελίδα.

Επιλέξτε απλό και “καθαρό” design

Αν και είναι πάντα δελεαστικό να γεμίσετε την ιστοσελίδα σας με κάθε νέο Widget και add-on που πιθανώς αποτελεί το trend της εποχής και να εντυπωσιάσετε με το design του ιστοτόπου σας, οι επισκέπτες σας πιθανότατα, μάλλον δεν θα βρουν κάτι τέτοιο ιδιαίτερα ελκυστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάτε πως ο στόχος σας δεν είναι να τους θαμπώσετε με τις ικανότητές σας στο design, αλλά να τους ενθαρρύνετε και να τους βοηθήσετε να ολοκληρώσουν κάθε κίνηση που θέλετε να κάνουν χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα σας. Να κλείσουν για παράδειγμα ένα ραντεβού, να μπορέσουν να βρουν εύκολα το προϊόν που αναζητούν και να το παραγγείλουν, ή να γραφτούν στη mailing λίστα σας.

Προσπαθήστε να μειώσετε κάθε εφέ και κάθε κομμάτι design, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει τον επισκέπτη από το να βρει αυτό που αναζητεί, ή να παρεμποδίσει την περιήγησή του στον ιστότοπό σας. Τα πολλά εικονίδια για τα social media, οι έξτρα φωτογραφίες και κάθε κομμάτι ουσιαστικά αχρείαστης πληροφορίας, μπορεί να κάνουν το site σας να φαίνεται υπερφορτωμένο και δύσχρηστο. Πάρτε παράδειγμα από τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε σε τακτική βάση και διαπιστώστε πόσο βελτιωμένη είναι η εμπειρία στην περιήγηση, όταν το layout και η διάταξή τους έχει καθαρό και εύχρηστο design. Θέλετε σίγουρα να δημιουργήσετε αντίστοιχη αίσθηση στη δική σας ιστοσελίδα και να την κάνετε εύχρηστη και λειτουργική.

Ξεκινήστε με τον πυρήνα πέντε βασικών σελίδων

Σε περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι για το ποιες ακριβώς πληροφορίες πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβετε στην ιστοσελίδα σας, τότε η καλύτερη προσέγγιση είναι να ξεκινήσετε από τον πυρήνα των πέντε βασικών σελίδων, οι οποίες επιτυγχάνουν να θέσουν τις προσδοκίες των επισκεπτών στα επιθυμητά επίπεδα και παράλληλα καλύπτουν τις βασικές εταιρικές σας ανάγκες:

α) Home. Η αρχική σελίδα αποτελεί πάντα την εξέχουσα πρόκληση, η οποία και προσκαλεί τον επισκέπτη για περιήγηση στην ιστοσελίδα, ενώ παραμένει ο κύριος τρόπος αλληλεπίδρασης με όλους τους επισκέπτες σας.
β) About. Χτίστε εμπιστοσύνη με τους υποψήφιους πελάτες σας. Μοιραστείτε τους τομείς δραστηριοποίησης της επιχείρησής σας, εξηγήστε τους λόγους που σας οδήγησαν στη δημιουργία της ιστοσελίδας σας και συμπεριλάβετε φωτογραφίες για να προσωποποιήσετε την επιχείρησή σας και να καλλιεργήσετε τους δεσμούς με τους πελάτες σας.
γ) Προϊόντα/Υπηρεσίες. Εδώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν λεπτομερείς περιγραφές των προϊόντων σας με τις απαραίτητες φωτογραφίες, στοιχεία για τις τιμές, την εγγύηση και την πολιτική επιστροφής, ή αντίστοιχες πληροφορίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρησή σας.
δ) Συστάσεις. Μπορείτε να συμπεριλάβετε κριτικές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας από τα media ή/και ευχαριστημένους πελάτες.
ε) Επικοινωνία. Τηλεφωνικοί αριθμοί, ωράριο λειτουργίας, τοποθεσία καταστημάτων με χάρτη για την εύκολη εύρεση, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και άλλοι τρόποι επικοινωνίας.

Συμπεριλάβετε φόρμες εγγραφής

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το email-marketing αποτελούν ένα υπερπολύτιμο εργαλείο για να δημιουργήσετε πιστή πελατειακή βάση, να προσελκύσετε νέους πελάτες και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Το να μένετε συνδεδεμένοι με τους υποψήφιους πελάτες σας και να έχετε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράτε, είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία κάθε επιχείρησης.
Ζητώντας τους να εγγραφούν συνδρομητές στην υπηρεσία για να λαμβάνουν ένα διαδικτυακό newsletter με όλα τα νέα, τις προσφορές και τις ειδικές εκπτώσεις, καταφέρνετε να διατηρείτε επαφή με τους υπάρχοντες πελάτες σας, αλλά ταυτόχρονα έχετε την ευκαιρία να προσελκύσετε νέους υποψήφιους πελάτες. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να προσφέρετε σε όσους εγγράφονται, κάτι ελκυστικό όπως μια ειδική προσφορά, μελλοντικές εκπτώσεις ή συμβουλές από ειδικούς.

Διατηρήστε την κρίσιμη πληροφορία άμεσα προσβάσιμη

Πρέπει το σύνολο της κρίσιμης πληροφορίας που θέλετε οι πελάτες σας να αντικρίζουν με την είσοδό τους στην ιστοσελίδα σας, να βρίσκεται σε σημείο που δεν απαιτείται από τους επισκέπτες να κάνουν scroll down για να δουν τι περιέχεται χαμηλότερα στην πρώτη σας σελίδα. Αν το περιεχόμενο που είναι άμεσα προσβάσιμο με την πρώτη ματιά δεν είναι ελκυστικό, τότε αποθαρρύνετε τους επισκέπτες από το να αναζητήσουν τι βρίσκεται χαμηλότερα στην ιστοσελίδα και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το πιο πολύτιμο και συναρπαστικό περιεχόμενο να μην “θάβεται” στο κάτω μέρος της αρχικής σας σελίδας.

Επενδύστε στις εικόνες

Ακόμα και στο διαδίκτυο, οι φωτογραφίες αξίζουν χίλιες λέξεις… Το κλειδί είναι να καταφέρετε να πείσετε τους πελάτες σας πως αυτό που αγοράζουν είναι αυτό ακριβώς που ζητούν. Αν οι φωτογραφίες των προϊόντων σας είναι πολύ μικρές, ή δεν προσφέρουν πλήρη κατανόηση για το πως λειτουργεί ή πως φαίνεται το προϊόν από κάθε οπτική γωνία, είναι πιθανό να αναζητήσουν αυτή την κρίσιμη έξτρα πληροφόρηση αλλού και να καταλήξουν να αγοράσουν το ίδιο προϊόν από κάποιον ανταγωνιστή σας. Ακόμα κι αν ο προϋπολογισμός σας είναι μικρός, μερικές επαγγελματικές φωτογραφίες των προϊόντων σας θα κάνουν πολύ σύντομα απόσβεση και αξίζουν σίγουρα την επένδυση.

Διευκολύνετε την επικοινωνία

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να εξασφαλίσετε πως οι πελάτες σας θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλους τους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με την επιχείρησή σας. Εμφανίστε σε περίοπτη θέση τα στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα σας και έχετε μια σελίδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην επικοινωνία με τους πελάτες σας, η οποία θα είναι εύκολη στην περιήγηση και θα αποτελεί κύριο κομμάτι στην πλοήγηση εντός του ιστότοπού σας.
Η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε spam μηνύματα, οπότε είναι προτιμότερο να έχετε μια φόρμα επικοινωνίας την οποία θα χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να αλληλεπιδράσουν μαζί σας.

Βάλτε τις μηχανές αναζήτησης στο παιχνίδι

Η ιστοσελίδα σας δεν θα προσφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν το κοινό δεν μπορεί να την επισκεφθεί. Η βελτιστοποίηση στις μηχανές αναζήτησης (SEO – Search engine optimization) εγγυάται πως οι μηχανές αναζήτησης όπως τo Google και το Yahoo! θα κατατάξουν σε υψηλές θέσεις την ιστοσελίδα σας στα αποτελέσματα σχετικών αναζητήσεων.

 

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading