Τι είναι Web Hosting ; Ας το ξεκαθαρίσουμε!

Τι είναι Web Hosting ; Ας το ξεκαθαρίσουμε!

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό της IpHost ο οποίος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι Web Hosting , καθώς και παρόμοιες έννοιες αλλά και λειτουργίες.

Κάθε σύγχρονη επιχείρηση αναζητεί τρόπους για να εδραιωθεί στον αχανή διαδικτυακό κόσμο όπου πλέον έχει στραφεί το καταναλωτικό κοινό.

Στη διάρκεια της αναζήτησης εμφανίζεται πλήθος από ορολογίες που μπορεί να μπερδεύουν και να προκαλούν σύγχυση ενώ δεν καθιστούν σαφές το ποια είναι τελικά η καταλληλότερη επιλογή.

Παρακάτω θα βρείτε ότι χρειάζεστε σχετικά με την ορολογία της φιλοξενίας μια Ιστοσελίδας ( web hosting ) και την ανάλογη ανάλυση τους με πρακτικούς όρους.

Τι είναι Web Hosting

Με τον όρο Hosting (γνωστό και ως Website Hosting), στην γενική του έννοια, εννοούμε μια  υπηρεσία μέσω της οποίας παρέχεται χώρος στο δίσκο καθώς και λοιποί πόροι (CPU, RAM κλπ) σε μια εταιρία, οργανισμό ή ιδιώτη για να δημοσιεύσει την ιστοσελίδα του και να αποκτήσει διαδικτυακή παρουσία.

Μία ιστοσελίδα αποτελείται από ένα σύνολο δεδομένων (αρχεία, φωτογραφίες, βάση δεδομένων κλπ) τα οποία «ανεβάζουμε» σε έναν φάκελο ώστε να είναι προσβάσιμα από το κοινό μέσω του διαδικτύου.

Ο φάκελος αυτός βρίσκεται τοποθετημένος σε έναν διακομιστή (server) ο οποίος  είναι ενεργός και με συνεχή πρόσβαση στο Internet όλο το 24ωρο.

Όταν το κοινό επισκέπτεται μια ιστοσελίδα, ο server εντοπίζει τα αρχεία που αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα και παρέχει το περιεχόμενο τους στον επισκέπτη.

Κατηγορίες hosting

1. Διαμοιραζόμενη Φιλοξενία (Shared Web Hosting)

Στην κατηγορία του Shared Web Hosting εντάσσονται τα hosting που βρίσκονται σε έναν server και διαμοιράζονται από κοινού τους πόρους του.

Πρόκειται για την οικονομικότερη επιλογή hosting αλλά και την καταλληλότερη για ιστοσελίδες με χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους, ωστόσο, έχει το σημαντικό μειονέκτημα ότι κάθε ιστοσελίδα ενδέχεται να επηρεάζεται από την δραστηριότητα των υπολοίπων που φιλοξενούνται στο ίδιο μηχάνημα.

Για παράδειγμα, εάν κάποια ιστοσελίδα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις πόρων, θα δεσμεύσει περισσότερους πόρους συγκριτικά με τις υπόλοιπες ιστοσελίδες άρα θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στην λειτουργία τους.

Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η μία ιστοσελίδα από την άλλη εξαρτάται από τους μηχανισμούς ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί στον shared server και οι οποίοι θα περιορίζουν κατά το δυνατό τους πόρους που μπορεί να καταναλώσει ένα hosting.

Επιπλέον, εάν κάποιος από τους λογαριασμούς email που φιλοξενούνται στον shared server πραγματοποιήσει spam, τότε θα επηρεαστεί γενικά η αποστολή της εξερχόμενης αλληλογραφίας για όλους τους υπόλοιπους λογαριασμούς e-mail καθώς η κεντρική ip του server (την οποία επίσης διαμοιράζονται) θα εισαχθεί σε black list.

2. Εικονικό Μηχάνημα (Virtual Machine – VM)

Στην κατηγορία Virtual Machine αυτή η ιστοσελίδα φιλοξενείται σε έναν εικονικό server ο οποίος δεσμεύει και χρησιμοποιεί πόρους από έναν φυσικό server (HyperVisor – HV). Ο HyperVisor είναι ένα δυνατό, φυσικό μηχάνημα με αυξημένους πόρους που μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλά εικονικά μηχανήματα χωρίς να επηρεάζει το ένα το άλλο.

Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει πλήθος τύπων υποδομών (με όρους cloud, vm, vps, containers κλπ) που προσφέρουν εικονικά μηχανήματα καθεμία εκ των οποίων όμως διαφέρει σημαντικά στην ποιότητα της προσφερόμενης υπηρεσίας.

Γενικά, τα VM προσφέρουν σταθερότητα και πολύ περισσότερους πόρους ενώ αποτελούν κατάλληλη λύση για ηλεκτρονικά καταστήματα, portals, ειδησεογραφικά κλπ sites που έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε πόρους οπότε δεν μπορούν να υποστηριχθούν και να λειτουργήσουν σωστά σε shared hosting.

Επιπρόσθετα, εάν υπάρξει ανάγκη για περισσότερους πόρους, μπορεί να γίνει αύξηση εύκολα και γρήγορα και χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας στο Datacenter ή downtime του μηχανήματος, με εξαίρεση μια επανεκκίνηση που απαιτείται για να «διαβάσει» το μηχάνημα τους νέους πόρους.

Shared Hosting vs VM

  • Πόροι/Επεκτασιμότητα

Στη λύση του Shared Hosting, καθώς υπάρχει διαμοιρασμός των πόρων, υπάρχουν και μέγιστα επιτρεπτά όρια πέραν των οποίων δεν μπορεί να μεταβεί ένα hosting. Άρα όταν κάποια ιστοσελίδα χρειαστεί παραπάνω πόρους, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά σε shared hosting οπότε θα πρέπει να μετακινηθεί σε VM ή Dedicated.

Στην λύση του VM υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πολύ μεγαλύτερων ορίων σε πόρους τους οποίους, επιπλέον, χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα και μόνο καθώς δεν υπάρχει πλέον διαμοιρασμός. Όσο εξελίσσεται η ιστοσελίδα, άρα αυξάνει σε απαιτήσεις, τόσο περισσότερο μπορεί να επεκτείνει τους πόρους στο VM όπου φιλοξενείται και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις.

  • Απόδοση

Η δυνατότητα χρήσης περισσότερων πόρων σημαίνει σημαντική βελτίωση στην απόδοση μιας ιστοσελίδας, άρα, αυτόματα, η λύση του VM συμβάλει στη βελτίωση απόδοσης συγκριτικά με τη λύση του Shared hosting.

Επιπρόσθετα, στα shared hosting υπάρχουν περιορισμοί και στο λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί ή στις ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την βελτίωση μιας ιστοσελίδας καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά κάποιες άλλες ιστοσελίδες.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν υπάρχει στη λύση του VM στο οποίο μπορεί να εγκατασταθεί οποιοδήποτε λογισμικό και να εφαρμοστεί οποιαδήποτε ρύθμιση από πλευράς VM (εφόσον υποστηρίζονται από την επιλεγμένη εγκατάσταση VM) μπορούν να βοηθήσουν στην αποδοτικότερη λειτουργία της ιστοσελίδας.

  • Διαχείριση Server

Η διαχείριση ενός shared hosting απαιτεί ελάχιστες τεχνικές γνώσεις καθώς όλα μπορούν να γίνουν εύκολα με ένα γραφικό περιβάλλον (πίνακας ελέγχου) ενώ η παρακολούθηση και διαχείριση του server αποτελεί αρμοδιότητα της εταιρίας που προσφέρει το hosting. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του VM όπου η διαχείριση του server (παρακολούθηση, παραμετροποίηση κλπ) αποτελεί αρμοδιότητα του πελάτη.

Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που το VM διαχειρίζεται από την εταιρία hosting (Managed VM) κάτι που απαιτεί επιπρόσθετη συνδρομή, άρα αύξηση του κόστους.

  • Τιμή

Η τιμή είναι ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τις υπηρεσίες hosting. Μπορεί να υπάρχουν VM πολύ πιο οικονομικά από κάποια Shared hosting που όμως προσφέρουν πολύ χαμηλή απόδοση ή ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες διαφορές σε υπηρεσίες hosting της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η τιμή από μόνη της δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο επιλογής hosting. Αυτό που θα πρέπει να λαμβάνεται, επιπλέον, υπόψιν είναι οι παροχές, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται και η υποστήριξη. Η «χρυσή τομή» είναι κάπου στη μέση: υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας και υποστήριξης στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Στη λύση του Shared hosting σαφώς και υπάρχουν πολύ οικονομικές λύσεις δεδομένου ότι ο πελάτης απαλλάσσεται από κόστη διαχείρισης και συντήρησης server ενώ διαμοιράζεται τους πόρους του με άλλα hosting.

Αντιθέτως, το VM αποτελεί ακριβότερη λύση με κόστος που αυξάνεται όσο περισσότερες παροχές ή υπηρεσίες είναι απαραίτητο να προστεθούν (management, monitoring, antimalware features κλπ) και όσο περισσότερους πόρους είναι απαραίτητο να εισαχθούν στην πορεία.

 

3. Φυσικό Μηχάνημα (Dedicated Server)

Πρόκειται για φυσικό μηχάνημα με υπέρμετρους πόρους που μπορεί να υποστηρίξει ιστοσελίδες με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις σε κίνηση και πόρους οι οποίες δεν μπορούν να υποστηριχθούν από τη λύση του VM.

Ο Dedicated Server με το VM, ωστόσο, έχει το μειονέκτημα του hardware failure όπου εάν κάποιο υλικό αποτύχει ή χαλάσει, θα υπάρξει downtime διάρκειας ίση με τον χρόνο που απαιτείται για την χειροκίνητη αντικατάσταση του προβληματικού υλικού.

Επιπρόσθετες παροχές και εργαλεία

Σε κάθε λύση φιλοξενίας μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετα εργαλεία που βοηθούν σε εργασίες όπως κατασκευή site, αντιμετώπιση spam, αντιμετώπιση επιθέσεων και γενικά κακόβουλων ενεργειών κλπ. Από τα πιο διαδεδομένα εργαλεία είναι τα:

  • Fail2ban: Αντιμετώπιση DDoS Attacks
  • CXS Exploit Scanner: Αντιμετώπιση μολύνσεων με Malware και live scan των αρχείων που ανεβαίνουν μέσω FTP.
  • CSF Firewall & CpHulk Brute Force Protection: Αντιμετώπιση επιθέσεων μέσω failed login attempts, port scan κλπ.
  • Mod Security: Αντιμετώπιση SQL Injections
  • SpamExperts: Αντιμετώπιση εισερχόμενου και εξερχόμενου spam
  • Softaculous: Δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών με ένα click
  • RV SiteBuilder: Δυνατότητα κατασκευής/συντήρησης ιστοσελίδας με χρήση templates

Στην περίπτωση του Shared hosting, η διαθεσιμότητα τέτοιων εργαλείων εξαρτάται από τις παροχές της εταιρίας hosting καθώς και του επιλεγμένου πακέτου φιλοξενίας.

Στην IpHost παρέχονται όλα τα παραπάνω εργαλεία ανάλογα με το πακέτο shared hosting που θα επιλεγεί. Περισσότερα θα βρείτε στη σελίδα των shared hosting στο site μας:

Στις λύσεις των VM και των Dedicated, μπορεί να εγκατασταθεί οποιοδήποτε εργαλείο από τα παραπάνω και όσα άλλα υπάρχουν διαθέσιμα, αρκεί να το υποστηρίζει η επιλεγμένη (από τον πελάτη) εγκατάσταση.

 

Please wait loading