Πως να διαπιστώσετε αν χρειάζεστε SSL

Τα ακρωνύμια μπορεί συχνά να προκαλέσουν σύγχυση: DNS, TLD, ngTLD, URL και τόσα ακόμα. Τι όμως σημαίνει το καθένα από αυτά; Πρέπει απαραίτητα να θυμόμαστε για όλα, το τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν; Τα καλά νέα, είναι πως δεν

συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία από τον κόσμο της καταχώρησης domain και της φιλοξενίας ιστοσελίδων, μιας και όλα αυτά τα ακρωνύμια αποτελούν εύκολους, γρήγορους και συνάμα εντυπωσιακούς -για κάθε αρχάριο- τρόπους για να συντομεύσει κανείς τα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- ιδιαίτερα μεγάλα σε μήκος ονόματα που προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό.

Το θετικό λοιπόν είναι, πως στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να έχετε μια γενική ιδέα για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν και έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε άλλους να ανησυχούν για όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Αντίθετα όμως, όταν πρόκειται για τα SSL (Secure Sockets Layers) πιστοποιητικά, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δώσετε προσοχή και να μάθετε όλα όσα τα αφορούν, καθώς έχουν σχέση με την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία, παράγοντες αποφασιστικής σημασίας για τη λειτουργία κάθε ιστοσελίδας.

Τα SSL πιστοποιητικά εξυπηρετούν δυο ουσιώδεις λειτουργίες: Την κρυπτογράφηση και τον έλεγχο ταυτότητας, την πιστοποίηση δηλαδή. Διατηρούν τα δεδομένα ασφαλή κατά τη μεταφορά και εξασφαλίζουν πως η ιστοσελίδα προς την οποία κατευθύνονται (και το αντίστροφο) είναι πραγματικά αξιόπιστη και πως συνολικά η σύνδεση που γίνεται μέσω του browser παραμένει ασφαλής.

Διαθέτω μια απλή προσωπική ιστοσελίδα. Χρειάζομαι ένα SSL πιστοποιητικό;

Τα SSL πιστοποιητικά χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων από ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχει ένα στοιχειώδες έστω επίπεδο ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς αυτές εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία του brand προκειμένου να προσελκύσουν αλλά και να διατηρήσουν την πελατεία τους. Κατά πάσα πιθανότητα ένα προσωπικό site, ή blog ή ένα διαδικτυακό portfolio, δεν αποτελεί στόχο hacker και κυβερνοεπιθέσεων, οπότε δεν συντρέχει λόγος να μπείτε στη διαδικασία και να ανησυχείτε για την ανάγκη απόκτησης τέτοιων SSL πιστοποιητικών, όσο κι αν εκ της φύσης τους προωθούν και ενισχύουν την διαδικτυακή ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

Αν συνεπώς ανάμεσα στα δεδομένα της ιστοσελίδας σας, περιέχονται ευαίσθητες πληροφορίες ή πνευματικά δικαιώματα, ή ακόμα αν ο ιστότοπός σας υποστηρίζει διαδικασία για log in, ή διαθέτει διαδικτυακή φόρμα επικοινωνίας στην οποία οι χρήστες εισάγουν προσωπικά τους στοιχεία, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα SSL πιστοποιητικό χαμηλού κόστους, ως ένα βασικό και πρώτο μέτρο ασφαλείας.

Διαθέτω μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά ο προϋπολογισμός μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Υπάρχουν προσιτές επιλογές SSL πιστοποιητικών;

Φυσικά και υπάρχουν. Τα SSL πιστοποιητικά διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη ασφαλείας και πιστοποίησης, αλλά και να προσαρμοστούν σε κάθε… βαλάντιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρόχων έχουν μια λύση για κάθε υποψήφια ιστοσελίδα. Οι τρεις βασικοί SSL τύποι είναι οι εξής¨Domain Validated (DM το ακρωνύμιο-παρέχει τη βασική ασφάλεια και πιστοποίηση ιδιοκτησίας), Organization Validated (OV-παρέχει ασφάλεια και πιστοποίηση για εταιρίες) και Extended validation (EV-παρέχει εκτεταμένη και τη μέγιστη συνολική προστασία και πιστοποίηση, καθώς και πολλά ακόμα οφέλη και εμφανίζει τη χαρακτηριστική πράσινη μπάρα στον browser).

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των SSL πιστοποιητικών

Λέγεται πως κανείς δεν μπορεί να τιμολογήσει… την ασφάλεια. Αλλά στο σύγχρονο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον αυτό που επίσης ισχύει, είναι πως τις περισσότερες φορές το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, η ισορροπία μεταξύ του κόστους και του οφέλους που θα αποκομίσει κανείς, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του. Συνολικά το μόνο πραγματικό μειονέκτημα των SSL πιστοποιητικών είναι το κόστος και η ταχύτητα.

Το να εγκαταστήσει κανείς μια αξιόπιστη υποδομή στην ιστοσελίδα και το δίκτυό του, απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και ασφαλώς χρήματα. Κρυπτογραφώντας τα δεδομένα εντός της υπάρχουσας υποδομής, είναι λογικό να απαιτούνται περισσότεροι πόροι από τους server, κάτι που είναι σίγουρα πιθανό να επιβραδύνει τους χρόνους φόρτωσής της και τη συνολική απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτή η επιβάρυνση στη συνολική απόδοση, γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις αντιληπτή μονάχα σε ιστοσελίδες με πολύ μεγάλο όγκο επισκέψεων, ενώ η κατάσταση μπορεί να εξομαλυνθεί, χρησιμοποιώντας ειδικό hardware. Το βέβαιο σε κάθε περίπτωση είναι πως τα πλεονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα από τα μειονεκτήματα και το κόστος, ειδικά επειδή το ζήτημα αφορά την ασφάλεια και την αξιοπιστία της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες μας και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

Please wait loading