3 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις στον web-designer της ιστοσελίδας σου

Η δημιουργία ή ο επανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας αποτελεί μια σημαντική διαδικασία που συνεπάγεται συχνά επίπονων διεργασιών. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων προκειμένου να υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Από την έρευνα, το σχεδιασμό μέχρι την παραμετροποίηση και τον έλεγχο, όλες αυτές οι διαδικασίες συχνά επαναλαμβάνονται αρκετές φορές μέχρι την τελική υλοποίηση του project.

Αν είστε ιδιοκτήτης μιας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης, η πρόσληψη ενός web-designer που θα αναλάβει το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας, αποτελεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μια μάλλον εντελώς καινούργια εμπειρία. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται μια απλή και ευθεία διαδικασία, όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, οι οποίες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Για το λόγο αυτό ένα από τα πλέον σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να διασφαλίσετε, είναι να επικοινωνείτε με αρμονικό και αποτελεσματικό τρόπο με τον web-designer που έχει αναλάβει το έργο, ώστε να εξασφαλίσετε τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Προκειμένου να αποφύγετε τα επικοινωνιακά λάθη, τα οποία μπορεί να αποβούν δαπανηρά κατά την υλοποίηση αντίστοιχων project, το παρακάτω κείμενο σας παρέχει συμβουλές για ορισμένα πράγματα που καλό θα είναι να μην αναφέρετε ποτέ στον web-designer που είναι επιφορτισμένος με τη δημιουργία ή τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας.

“Ξέρω πως η ιστοσελίδα μου χρειάζεται ένα νέο design, αλλά δεν γνωρίζω ποιον ακριβώς τύπο σχεδιασμού να επιλέξω”

Είναι προφανές πως οποιοσδήποτε designer θα αισθανθεί ιδιαίτερα αμήχανα, όταν κάποιος τον ζητά για να του αναθέσει μια εργασία και δεν του παρέχει τους στοιχειώδεις έστω στόχους του project. Πρόκειται για μια κατάσταση που επιφέρει μεγάλη σύγχυση, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις ούτε εσείς, ούτε ο designer έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε μέσω του σχεδιασμού της ιστοσελίδας σας. Είναι προφανές πως είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι ο σχεδιασμός έχει ως πρωταρχικό σκοπό να σας βοηθήσει να υποστηρίξετε και να δώσετε ώθηση στους στόχους της ιστοσελίδας σας και όχι απλά να την εντάξει σε κάποιο πλαίσιο και να της δώσει μορφή.

Επιπρόσθετα, λέγοντας κάτι τέτοιο, βάζετε τον designer σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Προφανώς και μπορεί να σας παρέχει κάποιες δικές του προτάσεις και συμβουλές (και αυτό πιθανότατα θα συμβεί ούτως ή άλλως). Παρόλα αυτά όμως αν εσείς οι ίδιοι δεν του δώσετε μια καθαρή και λεπτομερή εικόνα για την επιχείρησή σας, τους τομείς δραστηριοποίησής της στην αγορά, τους στόχους του brand και της ιστοσελίδας σας, δεν έχει νόημα να σας προσφέρει συμβουλές στον αέρα, χωρίς αυτές να βασίζονται σε στιβαρά θεμέλια και συγκεκριμένο πλάνο. Επιπρόσθετα αν ακολουθήσετε τις όποιες συμβουλές και  προτάσεις του και μετά την υλοποίηση δεν είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, τότε είναι πιθανό να αισθανθείτε μνησικακία και πικρία για την εμπιστοσύνη που του δείξατε.

Είναι λοιπόν αποφασιστικής σημασίας να αντιληφθείτε πρώτα σε βάθος και με ακρίβεια, τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε μέσω της ιστοσελίδας σας. Προσπαθείτε να προμοτάρετε το brand σας; Θέλετε το design να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση του ποσοστού μετατροπής (conversion rate) σε ότι αφορά τις πωλήσεις; Καθορίστε τους στόχους σας και πάρτε έμπνευση και ιδέες για το πως μπορείτε να τους πετύχετε, διερευνώντας τις κινήσεις του ανταγωνισμού, αναλύοντας case studies και μελετώντας τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε. Στη συνέχεια μεταφέρετε το όραμά και τους στόχους αυτούς στον designer για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

“Μπορείς να σχεδιάσεις την ιστοσελίδα ΑΚΡΙΒΩΣ όπως αυτή; Απλά θα την αντιγράψεις; Εύκολο δεν είναι;”

Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο οι πελάτες να ανακαλύπτουν παραδείγματα σχεδιασμού που τους αρέσουν και να τα παρουσιάζουν στον designer που έχουν προσλάβει. Παρόλα αυτά, εξίσου συχνό είναι το λάθος, οι πελάτες να ζητούν από τον designer να αντιγράψει το λογότυπο κάποιας άλλης εταιρίας, ή ακόμα και να αναπαράγει με λεπτομέρεια μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη, γιατί ένας σχεδιασμός που έχει αντιγραφεί, τις περισσότερες φορές δεν θα μεταφράζεται σωστά σε ένα καλό τελικό προϊόν, ούτε θα συνυπολογίζει τις συγκεκριμένες ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετεί για τη δική σας ιστοσελίδα. Δεν είναι επίσης πάντα σωστή η υπόθεση, πως το να αντιγράψει κανείς κάτι, αποτελεί μια ευκολότερη πρακτική από το να δημιουργήσει κάτι αυθεντικό, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι και πράγματα που κρύβονται πίσω από ένα όμορφο και λειτουργικό design.

Αντίθετα, είναι απείρως προτιμότερο να επισημάνετε ποια στοιχεία και συστατικά των ιστοσελίδων που σας αρέσουν και να προσπαθήσετε να τα ενσωματώσετε αρμονικά και με λειτουργικό τρόπο στη δική σας ιστοσελίδα. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, πρέπει να θέλετε η ιστοσελίδα σας να διαθέτει μοναδικότητα και να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

“Γνωρίζω πως είχαμε συμφωνήσει το συγκεκριμένο στοιχείο να σχεδιαστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως θα μπορούσες να το αλλάξεις άλλη μια φορά;”

Από τη στιγμή που έχετε καθορίσει και επικοινωνήσει με τον designer, τι ακριβώς ζητάτε σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, δεν είναι σίγουρα πολύ δίκαιο να ζητήσετε κατόπιν… εορτής, δραστικές αλλαγές ή μεγάλες αναθεωρήσεις ενώ το project υλοποιείται και βρίσκεται στο μέσο της ολοκλήρωσής του. Πρέπει να αντιληφθείτε πως σε ότι αφορά το web-design, ορισμένα στοιχεία δημιουργούνται με τρόπο που να συμπληρώνουν ορισμένα άλλα και υπάρχει μια συνέχεια κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του project. Αυτό συνεπάγεται πως η αλλαγή ενός συστατικού, συχνά απαιτεί πολλές περισσότερες αλλαγές και ανακατατάξεις από ότι φαντάζεστε.

Εφόσον θέλετε να κάνετε αλλαγές κατά μεσής του project, μιλήστε με τον σχεδιαστή και ζητήστε του να σας αναλύσει ποιες αναθεωρήσεις από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Οι περισσότεροι designers άλλωστε συχνά προσφέρουν μια γκάμα εναλλακτικών επιλογών, που όμως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν, χωρίς να χρειαστεί να επανασχεδιαστούν όλα από την  αρχή. Προαποφασίστε συγκεκριμένα ορόσημα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project, ώστε να μπορείτε να προεπισκοπείτε κάθε συστατικό του design έγκαιρα και να μπορείτε να παρακολουθείτε στενά την εξέλιξη της διαδικασίας.

Περιηγηθείτε στο blog μας και ανακαλύψτε νέα, tutorials, guides και συμβουλές που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Please wait loading