Πέρα από το Web Hosting: Τα CDN

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, πως οι περισσότερες από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς ιστοσελίδες καταφέρνουν να προσφέρουν το περιεχόμενό τους στο κοινό, εξαιρετικά γρήγορα και αξιόπιστα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση και χωρίς επίσης να επηρεάζεται από τη θέση που βρίσκονται οι χρήστες που επισκέπτονται τον ιστότοπο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση δεν είναι ένας γιγαντιαίος server με τεράστιο διαδικτυακό bandwidth. Το  πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείται ένα CDN (Content Delivery Network). Αν η διαδικτυακή σας παρουσία έχει αρχίσει να δημιουργεί πραγματικό ενδιαφέρον στο κοινό και να έχει αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα και το traffic προς στην ιστοσελίδα σας και ειδικά αν αυτό γίνεται από διαφορετικά μέρη στον παγκόσμιο χάρτη, το CDN ίσως αποτελεί την καλύτερη λύση προκειμένου να συνεχίσετε να παρέχετε ανεμπόδιστα, με ταχύτητα και συνέπεια το περιεχόμενό σας, στον  ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών σας.

Προσομοιάζει με το Web Hosting αλλά… πολλαπλασιασμένο

Ένα CDN λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, όπως περίπου μια μεμονωμένη web hosting εγκατάσταση, με τη διαφορά πως επαναδημιουργεί αντίγραφα των  δεδομένων της ιστοσελίδας σας σε πολλαπλούς servers. Αυτοί οι servers βρίσκονται στρατηγικά διασκορπισμένοι γεωγραφικά, προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της εγγύτητας των επισκεπτών της ιστοσελίδα σας. Ορισμένα CDN επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ άλλα στοχεύουν σε παγκόσμια και καθολική κάλυψη.

Τα μεγαλύτερα CDN μπορεί να διαθέτουν χιλιάδες servers, με όλους να είναι αυτόματα ρυθμισμένοι και παραμετροποιημένοι, ώστε να εξυπηρετούν τους τελικούς χρήστες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτούς. Οι μικρότερες αποστάσεις μεταφράζονται σε λιγότερα hops, μικρότερους χρόνους απόκρισης και συνολικά ταχύτερη μετάδοση των δεδομένων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των servers, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα, οι τελικοί χρήστες να βιώσουν καθυστέρηση όταν προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα, καθώς το “φορτίο” του bandwidth, διαμοιράζεται.

Τι κάνουν καλύτερα τα CDN;

Τα CDN μπορούν να λειτουργήσουν  εξαιρετικά με το στατικό διαδικτυακό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του κειμένου και των εικόνων. Παρόλα αυτά η θετική επίδραση που γίνεται ιδιαίτερα συχνά και άμεσα αντιληπτή, αφορά τη μετάδοση video. Όταν η ροή της αναπαραγωγής των video γίνεται μέσω ενός τοπικού CDN server, προς τον τελικό χρήστη, τότε ο χρόνος απόκρισης ελαχιστοποιείται και μπορεί να επιτευχθεί άριστη ποιότητα αναπαραγωγής για το video, ενώ παράλληλα εξαλείφονται τα φαινόμενα κολλήματος και παύσεων που συμβαίνουν όταν μεγάλοι αριθμοί απομακρυσμένων χρηστών προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν και μόνο κεντρικό server.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην παροχή του περιεχομένου στις περιπτώσεις που σε ορισμένα σημεία του παγκόσμιου ιστού, υπάρχουν προβλήματα, αλλά και στιβαρότητα έναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Έξυπνη τεχνολογία

Μερικά CDN είναι ακόμα πιο έξυπνα από τα υπόλοιπα… Όχι μόνο αναγνωρίζουν και εντοπίζουν ποιοι χρήστες πρέπει να εξυπηρετηθούν και από τοπικό κόμβο πρέπει να γίνει αυτό, όταν πληκτρολογούν το όνομα της ιστοσελίδας που θέλουν να επισκεφθούν, αλλά καταφέρνουν επίσης έξυπνα να συμπιέσουν και να προ-φορτώσουν τα δεδομένα που θα ζητηθούν.

Οι τεχνικές συμπίεσης μπορεί να αποφέρουν ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, χωρίς να χαθεί μάλιστα κανένα πακέτο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων δεδομένων. Η δυνατότητα για να προ-φορτωθούν τα δεδομένα βασίζεται στην στατιστική ανάλυση σε σχέση με το ποιο κομμάτι περιεχομένου της ιστοσελίδας είναι το πιο δημοφιλές και αυτό που έχει ζητηθεί η λήψη του συχνότερα από τους χρήστες σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Πότε πρέπει να αρχίσει κανείς να χρησιμοποιεί ένα CDN

Αν έχετε ήδη καταφέρει να προσελκύσετε τόσους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, που δημιουργούνται προβλήματα απόδοσης ή/και ζητήματα με το bandwidth αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα αισθητά, τα CDN αξίζουν μάλλον την προσοχή σας και αξίζει να διερευνήσετε το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσετε. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσουν μια λιγότερο δαπανηρή αλλά και πολύ αποδοτικότερη λύση από το να προσπαθήσετε να ενισχύσετε με αναβαθμίσεις το υπάρχων web hosting.

Ανακαλύψτε τις καταλληλότερες web hosting υπηρεσίες που θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τις ανάγκες σας μέσα από τα ολοκληρωμένα πακέτα της IpHost.

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες μας και επιλέξτε ανάμεσα σε shared web hosting ή dedicated server, ανάλογα με τις ανάγκες της ιστοσελίδας και της επιχείρησης σας.

 

Please wait loading