Spam & Spoofing – Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

Spam & Spoofing – Τι είναι και πώς να προστατευτείτε

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για το spam & spoofing και για να προστατευτείτε κατάλληλα.

Spam ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν από μία απλή διαφήμιση έως κακόβουλους συνδέσμους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για μόλυνση του υπολογιστή σας με ιό και παραπλανητικά μηνύματα με σκοπό την υποκλοπή σημαντικών προσωπικών σας δεδομένων όπως πχ τραπεζικούς λογαριασμούς και στοιχεία εισόδου σας.

Οι spammers συλλέγουν τις διευθύνσεις παραληπτών τους από πηγές που είναι προσβάσιμες από το κοινό, χρησιμοποιούν προγράμματα για τη συλλογή διευθύνσεων στον ιστό ή και «μαντεύουν» διευθύνσεις σύμφωνα με τα κατοχυρωμένα domains που υπάρχουν.

Πολύ διαδεδομένο είδος spam στις μέρες μας είναι το λεγόμενο «spoofing». Οι spammers πλαστογραφούν πραγματικά emails (πχ από τράπεζες), με σκοπό να σας μπερδέψουν και να καταφέρουν να υποκλέψουν προσωπικά σας δεδομένα και κυρίως χρήματα από εσάς.

Η επικοινωνία μέσω emails στις μέρες μας είναι αναγκαία και η αποστολή spam emails αναπόφευκτη.

Παρακάτω σας δίνουμε συμβουλές ώστε να μην πέσετε ποτέ θύματα των spammers

Συμβουλή No1:

Κάθε φορά που λαμβάνετε ένα email θα πρέπει να ελέγχετε με μεγάλη προσοχή ότι ο αποστολέας του είναι πραγματικό πρόσωπο ή εταιρία και όχι κάποια πλαστογραφία. Πχ: info@iphost.net (σωστό email) -> info@iphosl.net (ψεύτικο email).

Στο παράδειγμα αυτό έχει γίνει αντικατάσταση του γράμματος «t» της λέξης iphost με το γράμμα «l» γεγονός που εύκολα μπορεί να σας μπερδέψει αν δεν είστε πολύ προσεκτικοί. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει κάθε είδους αναγραμματισμός.

Συμβουλή No2:

Προτού πατήσετε να μεταβείτε στον σύνδεσμο που περιέχει το email σας, θα πρέπει να ελέγχετε ότι είναι ασφαλής.

Ένας πολύ εύκολος τρόπος να το πραγματοποιήσετε είναι να σύρετε το ποντίκι σας πάνω στον εν λόγω σύνδεσμο και να διαβάσετε στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης σας το link όπου θα σας παραπέμψει αν τον πατήσετε.

Στις επισυναπτόμενες εικόνες θα δείτε παραδείγματα συνδέσμων που είναι και δεν είναι spam αντίστοιχα.

spam & spoofing Τι είναι το spam & spoofing

Στις εικόνες αυτές λοιπόν, βλέπουμε 2 emails τα οποία φαίνεται να προέρχονται από την ίδια τράπεζα, ωστόσο, το πρώτο από τα δύο είναι αναμφισβήτητα spam, καθώς αν παρατηρήσετε το link στο οποίο παραπέμπει (δείτε το κίτρινο πλαίσιο) δεν έχει καμία σχέση με την αναφερόμενη τράπεζα όπως φαίνεται στο email της δεύτερης εικόνας.

Συμβουλή No3:

Να μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης στον browser που χρησιμοποιείτε. Δεν είναι ασφαλές! Αν φοβάστε ότι θα τον ξεχάσετε μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε ένα αρχείο (πχ word, excel, txt) στον υπολογιστή σας.

Συμβουλή No4:

Να αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς που χρησιμοποιείτε και να προτιμάτε πολύπλοκους κωδικούς ώστε να είναι δύσκολη έως αδύνατη η υποκλοπή τους.

Καλό θα ήταν οι κωδικοί που ορίζετε να περιλαμβάνουν γράμματα αριθμούς και τουλάχιστον έναν χαρακτήρα (όπως !@#$ κτλ).

Συμβουλή No5:

Εάν χρησιμοποιείτε emails μέσω κάποιας φιλοξενίας (και όχι @gmail.com, @hotmail.com κ.α), μπορείτε να ενεργοποιήστε μία antispam υπηρεσία στην φιλοξενία σας ώστε να φιλτράρει τα emails πριν παραδοθούν σε στα εισερχόμενα σας.

Με αυτό τον τρόπο γλιτώνετε κατά μεγάλο ποσοστό τα διάφορα spam που αποστέλλονται ανά καιρούς και τα προσωπικά σας δεδομένα παραμένουν ασφαλή.

 

Τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου –spam- αυξάνονται σταθερά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Επί του παρόντος, περισσότερο από το 95% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι είναι ανεπιθύμητα.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και καχύποπτοι με τα emails που λαμβάνετε καθημερινά.

 

Περιηγηθείτε στην σελίδα της IpHost και μάθετε περισσότερα για υπηρεσίες όπως τα Virtual Machine, τους dedicated servers , αλλά και πολλά ακόμη.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading