Brexit & .eu domains: Τι αλλάζει στις κατοχυρώσεις

Brexit & .eu domains: Τι αλλάζει στις κατοχυρώσεις

Μέσα στο πλαίσιο του επερχόμενου Brexit όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μητρώο των .eu domains, η EURid, προχωρεί σε αναδιαμόρφωση του κανονισμού που διέπει την  κατοχύρωση .eu domain. Σύμφωνα με το νέο κανονισμό που θα ισχύσει από 19 Οκτωβρίου 2019, ως έγκυροι ιδιοκτήτες .eu domain θεωρούνται οι παρακάτω:

(α) κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του

(β) κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν είναι πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά διαμένει σε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(γ) κάθε επιχείρηση που εδρεύει σε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(δ) κάθε οργανισμός που εδρεύει σε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εισάγεται, λοιπόν, μια νέα παράμετρος στα πρόσωπα επαφής που αφορά την Χώρα Υπηκοότητας του δηλωμένου ιδιοκτήτη και η οποία δηλώνεται ξεχωριστά από τη Χώρα Διαμονής.

Εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία την 1η Νοεμβρίου 2019, η EURid θα προχωρήσει σε ένα σύνολο επιπλέον μέτρων αναφορικά με τα .eu domains που έχουν ως διεύθυνση ιδιοκτήτη (registrant) τις χώρες GB ή GI. Τα μέτρα αυτά θα είναι:

 

Κατοχύρωση eu domain – Νέες κατοχυρώσεις

Από την 1η Νοεμβρίου 2019, 00:00:00 CET, η EURid ΔΕΝ θα επιτρέπει την νέα κατοχύρωση .eu domain όπου ο κωδικός χώρας διαμονής του δηλωμένου ιδιοκτήτη είναι είτε GB είτε GI. Με εξαίρεση την περίπτωση η χώρα υπηκοότητας του ιδιοκτήτη αποτελεί Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

 

Κατοχύρωση eu domain – Υπάρχουσες κατοχυρώσεις

Τα .eu domain names που έχουν ιδιοκτήτη με δηλωμένη χώρα διαμονής είτε GB είτε GI, όταν επέλθει το Brexit, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

  • Τον Οκτώβριο του 2019, και με ρητή επιβεβαίωση της Επιτροπής (Commission), η EURid θα ενημερώσει όλους τους ιδιοκτήτες με χώρα διαμονής GB και GI καθώς και τους καταχωρητές τους σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του .eu κανονισμού που τους καθιστά ως μη συμμορφωμένους.
  • Τον Νοέμβριο του 2019, η EURid θα ενημερώσει και πάλι τους ιδιοκτήτης με χώρα διαμονής GB και GI καθώς και τους καταχωρητές τους ότι δεν είναι πια συμμορφωμένοι με τον .eu κανονισμό

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν την συμμόρφωση τους με τον .eu κανονισμό ενημερώνοντας τα στοιχεία τους πριν την 1η Ιανουαρίου 2020, 00:00:00 CET. Αυτό μπορούν να το υλοποιήσουν με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Δηλώνοντας ως ιδιοκτήτη (με τη μέθοδο αλλαγής ιδιοκτησίας) κάποιο φυσικό πρόσωπο ή οργανισμό με χώρα εγκατάστασης/διαμονής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ενημερώνοντας τα στοιχεία τους ώστε η χώρα διαμονής τους να αποτελεί Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Ενημερώνοντας τα στοιχεία τους ώστε η χώρα υπηκοότητας τους (ανεξάρτητα από τη χώρα διαμονής τους) να αποτελεί Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος των 2 μηνών, όλα τα domains που βρίσκονται υπό εξέταση θα παραμείνουν ενεργά και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα, θα είναι δυνατές και οι παρακάτω ενέργειες:

  • Αλλαγή στοιχείων επαφής σε υπαρκτό πρόσωπο επαφής: τηλέφωνο, e-mail, διεύθυνση, ταχυδρομικός κώδικας, χώρα διαμονής ή εγκατάστασης (σε μια από τα Κρατη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
  • Τροποποίηση προσώπου επαφής στο domain ή προσθήκη νέου προσώπου
  • Ενημέρωση της χώρας υπηκοότητας σε μια από τα Κρατη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Αλλαγές DNS και DNSSEC
  • Αλλαγή ιδιοκτησίας του domain σε νέο ιδιοκτήτη με χώρα διαμονής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος των 2 μηνών, οι παρακάτω ενέργειες ΔΕΝ θα είναι δυνατές για τα υπό εξέταση domains:

  • Αλλαγή ιδιοκτησίας του domain σε νέο ιδιοκτήτη με χώρα διαμονής GB ή GI, εκτός και εάν έχει δηλωμένη χώρα υπηκοότητας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Επέκταση παράτασης
  • Αυτόματη ανανέωση: Οποιοδήποτε domain το οποίο έχει δηλωμένο ιδιοκτήτη με χώρα διαμονής GB ή GI, λήγει στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Νοεμβρίου 2019 και 1 Ιανουαρίου 2020, δεν θα μπορεί να ανανεωθεί. Θα τεθεί σε κατάσταση προς απόσυρση (WITDHRAWN status) τη στιγμή της λήξης του.

 

Τι είναι και τι σημαίνει το WITDHRAWN status

Από την 1η Ιανουαρίου 2020, όλοι οι ιδιοκτήτες .eu domain που δεν θα πληρούν τα κριτήρια του νέου κανονισμού, θα κριθούν ως μη έγκυροι και τα domains τους θα αποσυρθούν (WITDHRAWN status). Ένα WITDHRAWN domain σταματάει να λειτουργεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει καμία ενεργή υπηρεσία (website hosting, dns κλπ). Με την πάροδο 12 μηνών από την 1η Νοεμβρίου 2019, όλα τα WITDHRAWN domains θα διαγραφούν πλήρως και θα τεθούν διαθέσιμα προς κατοχύρωση από οποιονδήποτε τρίτο.

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική με το Brexit, σελίδα της EURid.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα σας επηρεάσει εάν είσαστε πολίτης ή υπήκοος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατοχύρωση domain σήμερα και μάλιστα σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή!

Please wait loading