Τι είναι το chargeback και πως μπορεί να πλήξει την επιχείρησή σας

Τι είναι το chargeback και πως μπορεί να πλήξει την επιχείρησή σας

Η νέα σας επιχείρηση τρέχει αρμονικά, η εταιρική σας ιστοσελίδα καταφέρνει να παράγει πωλήσεις και όλα φαίνεται να κυλούν ιδανικά.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε όμως είναι να παραμένετε σε εγρήγορση για μια κρυμμένη απειλή, την οποία πολλοί διαδικτυακοί έμποροι δεν γνωρίζουν, μέχρι δυστυχώς να είναι πολύ αργά, το  chargeback.

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το πτερύγιο ενός καρχαρία που κολυμπά σε καθαρά νερά, τα chargebacks αποτελούν έναν κίνδυνο για το ηλεκτρονικό εμπόριο που μπορεί να χτυπήσει χωρίς προειδοποίηση.

Προστατεύστε την επιχείρησή σας, κατανοώντας τι ακριβώς είναι τα chargebacks και πως μπορεί να καταφέρουν καίρια πλήγματα στην δραστηριοποίησή σας στην αγορά.

 

Τι είναι τα chargebacks

Chargebacks συμβαίνουν όταν ένας κάτοχος χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας επικοινωνεί με την τράπεζα έκδοσης της κάρτας για να αμφισβητήσει μια χρέωση στον λογαριασμό του.

Σε περίπτωση  που ένας από τους πελάτες σας καταχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα αμφισβήτησης, τότε θα λάβετε μια ειδοποίηση από την τράπεζα πως το αντίστοιχο chargeback βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα να το αποδεχτείτε ή να ασκήσετε έφεση.

Αν το αποδεχτείτε ή εκδότρια της κάρτας τράπεζα αρνηθεί την έφεσή σας τότε είστε αντιμέτωποι με ένα chargeback και αυτό δεν είναι σίγουρα καλό για την επιχείρησή σας.

 

Γιατί οι πελάτες μπορεί να καταθέσουν αίτημα για chargebacks;

H Visa έχει στη λίστα της, τέσσερις κύριους λόγους για τα chargeback στο 94σέλιδο σχετικό της έγγραφο. Οι δυο δημοφιλέστεροι λόγοι αφορούν τους πελάτες και έχουν να κάνουν είτε με αμφισβήτηση της συναλλαγής, είτε με απόπειρα απάτης.

Προβλήματα εξουσιοδότησης και επεξεργασίας μπορεί επίσης να προκαλέσουν chargebacks.

 

Chargebacks μετά από αμφισβήτηση των πελατών

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για  τους οποίους ένας καθ’ όλα νομότυπος πελάτης μπορεί να καταθέσει αίτημα για chargeback.

Μπορεί για παράδειγμα η παραγγελία τους να μην έφτασε ποτέ στον προορισμό της, μπορεί να παρέλαβαν το λάθος προϊόν, μπορεί το αντικείμενο να ήταν ριζικά διαφορετικό από την περιγραφή στην ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, ίσως η χρέωση ήταν μεγαλύτερη από αυτή που θεώρησαν πως είχε συμφωνηθεί, ή μπορεί επίσης να καταθέσουν ένα τέτοιο αίτημα σε περίπτωση που η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρίας σας δεν έλυσε έγκαιρα το όποιο πρόβλημα είχε δημιουργηθεί.

Άλλες φορές απατεώνες που υποδύονται τους πελάτες παραγγέλνουν αγαθά, πληρώνουν με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και στη συνέχεια ψευδώς ισχυρίζονται πως δεν παρέλαβαν ποτέ αυτό που είχαν ζητήσει. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί έναν διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν πως αυτού του είδους η απάτη γνωρίζει τεράστια άνθηση και αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς της τάξης του 20% κάθε χρόνο.

Το επίσης άκρως ανησυχητικό είναι πως περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που κατάφεραν με επιτυχία να αιτηθούν για chargeback με κίνητρο την  απάτη, θα το ξανακάνουν μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Χρησιμοποιώντας και πάλι τους καρχαρίες ως παράδειγμα, αν μυρίσουν αίμα στα νερά, τότε επανέρχονται και επιτίθενται και πάλι.

 

Πώς τα chargebacks βλάπτουν την επιχείρησή σας

Τα chargeback προκαλούν προβλήματα σε κάθε επιχείρηση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Με κάθε αίτημα chargeback που ολοκληρώνεται, η επιχείρησή σας χάνει τα έσοδα από την ηλεκτρονική συναλλαγή, το εμπόρευμα που αποστάλθηκε ή την υπηρεσία που παρείχε, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα χρεωθείτε και τα αντίστοιχα τέλη για κάθε chargeback.

Αν η αναλογία των chargebacks (τα chargebacks προς τις συνολικές συναλλαγές) φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε είτε θα πληρώνετε υψηλότερα ποσά για την επεξεργασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών ή μπορεί ακόμα και να χάσετε πλήρως τον εμπορικό σας λογαριασμό στην τράπεζα/εταιρία επεξεργασίας συναλλαγών με την οποία συνεργάζεστε.

Μάλιστα αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ότι ίσως θα μπορούσατε να φανταστείτε και χωρίς πολλές προειδοποιήσεις.

Αν πάθετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρείτε έναν συνεργάτη για τις συναλλαγές σας, ο οποίος θα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με εμπόρους υψηλού ρίσκου κάτι που συνεπάγεται υψηλότερες χρεώσεις θέτοντας το εταιρικό σας οικοδόμημα σε μεγάλους κινδύνους.

 

Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες web hosting της IpHost και επιλέξτε αυτή που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της επιχείρησης σας. Βρείτε ολοκληρωμένα πακέτα παροχών dedicated server, virtual machine, αλλά και πολλά ακόμη.

Και, φυσικά, είμαστε διαθέσιμοι για οποιαδήποτε βελτίωση ή προσθήκη έχετε να μας προτείνετε. Μπορείτε να κάνετε submit για feature request από την φόρμα επικοινωνίας.

Please wait loading